”Sokerideitteinä" toimivien nuorten tietoja ja kuvia levitellään netissä – uusi netti-ilmiö on johtanut jopa rikosepäilyyn lapsen raiskauksesta

AOP prostituutio korkokengät ilotyttö prostituoitu katuprostituutio seksityö 4.04950435
Photo: Pelle T Nilsson/IBL/IBL
Julkaistu 28.11.2018 05:47
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomeenkin rantautunut sugardating-ilmiö on johtanut ikäviin oheisseurauksiin. Seuraansa tarjonneiden nuorten naisten tietoja on levitelty verkossa, ja pahimmillaan verkossa sovittu kohtaaminen on johtanut epäilyyn seksuaalirikoksesta.

Sugardatingillä tarkoitetaan yleensä sitä, että henkilö saa toiselta henkilöltä rahaa maksuna eräänlaisesta seurustelusuhteesta. Palvelua ostavat yleensä vanhemmat miehet, jotka haluavat nuorempien naisten seuraa vaikka rahasta.

Sokerideitin epäillään kytkeytyvän raiskaukseen

Ylen A-studio ja MOT-ohjelma kertoivat viime viikolla, että ”sokerideittailussa” ei ole kyse vain maksetusta seurasta kahveilla tai lomilla, vaan verkon palveluiden kautta välitetyssä toiminnassa on kyse toisinaan myös silkasta prostituutiosta.

Ylen juttu paljasti myös, että Sisä-Suomen poliisilaitoksella tutkitaan 17-vuotiaan tytön epäiltyä raiskausta, joka liittyy sokerideittailuun.

Tapaus vahvistetaan poliisilaitokselta myös MTV Uutisille, mutta asiasta ei tiedoteta enempää sen arkaluontoisuuden vuoksi. Poliisilaitokselta kerrotaan, että ilmiössä on erityisen huolestuttavaa seuraansa mahdollisesti myyvät alaikäiset.

Jari Kinnunen kertoo poliisilaitokselta, että kyseinen tapaus on ainoa ilmiöön liittyvä rikosepäily poliisilaitoksen alueella. Hän myöntää, että osa rikoksista voi jäädä ilmoittamatta, koska aihe on niin arka. Hänen mukaansa sosiaalisen median kautta tapahtuneet tutustumiset ovat yleisellä tasolla näkyneet lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa, vaikka sokerideittailu ei heille näykään.

EVS-ohjelmassa tavattiin Joni Hesselgren, joka kertoo olevansa sokerideittailija.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

"Ei oltukaan samaa mieltä siitä, mitä on sovittu"

Sari Sarani KRP:n kyberkeskuksesta kertoo, että sokerideittailu ei näy laajemminkaan Suomessa. Ilmiö on suhteellisen pieni.

– Jotain juttuja on työn alla, jossa on deittailtu, mutta ei oltukaan samaa mieltä siitä, mitä on sovittu, hän kuvailee.

Erimielisyyttä voi esimerkiksi tulla siitä, mitä tarjottuun palveluun kuuluu.

– Esimerkiksi, jos nuori tarjoaa seuraansa maksua vastaan, ja ostaja odottaa vaikka väkivaltaista seksiä, Sarani kuvailee pahimman ääripään tilannetta, jossa voidaan päätyä tarvitsemaan poliisin apua.

Palvelun tarjoajat joutuneet yllättävän riesan uhriksi

Sugardating-palveluita tarjotaan erilaisissa netin verkkopalveluissa. Aiheen saaman julkisuuden myötä palveluun rekisteröityjen naisten tietoja ja kuvia on levitelty verkossa. Saranin mukaan toiminta voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, mutta henkilöiden on itse päätettävä rikosilmoituksen tekemisestä. Rikosnimike riippuu siitä, mitä tarkalleen on tapauksessa tehty.

Saranin mukaan tällaiseen kiusantekoon tulee tänä päivänä valmistautua verkkoa käyttäessään. Tietojen yhdistäminen eri palveluista ei ole kovin vaikeaa.

– Tällaiseen pitää nykyaikana varautua. Siitä ei mihinkään pääse.

Hän muistuttaa, että vaikka poliisi voi tapauksissa tehdä esitutkintaa, se ei poista itse ongelmaa, aiheutunutta vahinkoa tai pahaa mieltä. Jossain tapauksissa poliisi voi myös rajoittaa tutkintaa, jos odotettavissa oleva seuraamus tekijälle on liian matala.

– Ja jos internetissä on tietoja julkaistu, niin jossain ne varmasti ovat, hän muistuttaa.

Poliisi kehottaa varovaisuuteen

Sarani muistuttaa, että täysi-ikäisten välillä tällaisten palveluiden tarjoaminen ja ostaminen on laillista, niin kauan kun molemmat ovat tyytyväisiä. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos myyjä on alaikäinen.

– Ostajan pitäisi jollain tavalla varmistua, että myyjä on täysi-ikäinen, jotta ei syyllistyisi alaikäiseen kohdistuvaan seksuaaliseen tekoon. Mitkä ovat siihen mahdollisuudet, se on toinen juttu, Sarani pohtii.

Jos joku päättää pyrkiä tällaisilla palveluilla ansaitsemaan, Sarani kehottaa tätä varovaisuuteen. Hän ei voi poliisinsa toimintaa suositella.

– On oltava tarkka, mitä palvelussa lupaa, ettei käy hassusti, hän toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Prostituutio