Sokerinsyönti loppui, päänsäryt alkoivat – kokeilussa kuukauden sokerilakko

Miten käy, kun tavallisesti syövät naiset alkavat vältellä lisättyä sokeria? Toimituksemme ryhtyi kuukauden sokerilakkoon, mutta miksi? Lue ennakkofiilikset!

Ruotsalainen tiedetoimittaja ja biokemian tohtori Ann Fernholm uskoo, että sokeri on syynä moniin yleisiin sairauksiin. Hän kehottaa kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun sokerin jättää pois ruokavaliosta.

No, ei sitten muuta kuin kokeilemaan.

Haastoimme kolme toimittajaa kuukauden sokerilakkoon, jossa vältellään turhaa lisättyä sokeria. Mutta miksi kukaan luopuisi sokerista? Miltä ensimmäiset päivät ilman lisättyä sokeria ovat tuntuneet? Lue tunnelmat!

Mikä on kielletty?

  • Tuotteet, joiden ainesosalistassa lukee "sokeri" (ei siis edes ketsuppia/salaatinkastiketta, jos ainesosana on "sokeri")
  • Kaikenlaiset mehut, ellet itse purista 
  • Murot, myslit ja muut vastaavat tuotteet
  • Limut, energiajuomat ja muut vastaavat tuotteet
  • Jogurtit, rahkat ja muut vastaavat, jos sisältävät sokeria
  • Viinit, siiderit ja muut vastaavat, jos sisältävät sokeria
  • Karkit, herkut, pullat, suklaat, eli itsestään selvät sokeriherkut
  • Hedelmät omana itsenään ovat OK

Sokerilakkoon, mars!

Lakkoilija: Jasmin, 23, ei vielä aloittanut lakkoa

Paljonko sokeria tulee syötyä?

En pidä itseäni varsinaisena sokerihiirenä, vaikka karkkia tuleekin silloin tällöin ostettua. Enemmän syyllistyn piilosokereiden syömiseen esimerkiksi mehuissa, muroissa ja einesruuissa. Niin, ja viineissä ja siidereissä.

Miksi suostuit lakkoon?

Haluan kiinnittää huomiota syömieni piilosokerien määrään. Lisäksi kiinnostaa se, onko sokerin poisjättämisellä oikeasti vaikutusta terveyteen tai hyvinvointiin.

Mitä odotat lakolta?

Oletan, että tulen järkyttymään siitä, miten moni asia oikeasti sisältääkään lisättyä sokeria. Toivon, että lakon myötä ruokailutottumukseni muuttuisivat pysyvästi terveellisempään ja vähäsokerisempaan suuntaan.

Mikä jännittää?

Eniten jännittävät sosiaaliset tilanteet, eli esimerkiksi jälkiruuasta tai alkoholista kieltäytyminen juhlissa tai kutsuilla. Ehkä sekin vähän jännittää, mitä muutoksia ruokailutottumuksiin sitä joutuukaan tekemään, jos huomaa monen lempiruuan sisältävän oikeasti sokeria.

Lakkoilija: Hanna, 47, ei vielä aloittanut lakkoa

Paljonko sokeria tulee syötyä?

Olen taistellut painoni kanssa niin kauan kuin muistan. Käytän sokeria siis maltillisesti. Olen jättänyt selkeät sokeripommit, kuten jogurtit, murot, maustekastikkeet, mehut ja muut, jo kauan aikaa sitten ruokavaliostani. Jos syön sokeria, syön sitä tietoisesti. Sokeri sokerina!

En kuitenkaan syö karkkia ja pullaa joka päivä, olen yrittänyt pitää karkkipäivää esimerkiksi kerran viikossa, mutta usein teini-ikäiset tyttäreni vesittävät yritykseni houkuttelemalla huonoille teille.

Miksi suostuit lakkoon?

Suostuin lakkoon, koska olen aina valmis testaamaan itseäni. Olen ollut lukemattomia kertoja erilaisilla dieeteillä ja tipattomilla, joten tässä ei ole mitään uutta.

Haluan haastaa ja testata itseäni, nähdä miten oloni muuttuu, vaikka en syökään sokeria päivittäin.  

Noin viikkoa ennen lakon alkamispäivää tajusin mitä olen tekemässä. Kauhistuin, mihin olen taas ryhtynyt! Eikä siinä mitään, kun sokeri pitää jättää, mutta pikkujoulukausi on alkamassa ja olen jättämässä myös alkoholin!

Mitä odotat lakolta?

Syön arkena melko terveellisesti ja harrastan liikuntaa 3–4 kertaa viikossa. Odotan kuitenkin sokerilakolta jonkinlaista lisävirkeyttä ja muutaman kilon pudotusta. Syksyn pimeys on usein nimittäin se aika, jolloin tulee palkittua itseään makealla ja viinillä.

Mikä jännittää?

Ainoa, mikä sokerittomassa elämässä jännittää, on mahdollinen migreeni. Ystäväni kertoi, että kun hän aloitti sokerilakon, hän sai hirveän migreenin. Mutta toivon, että en ole niin addiktoitunut, että minulle kävisi niin.

Lakkoilija: Maria, 29, jo aloittanut lakon

Paljonko sokeria tulee syötyä?

Syön sokerini suklaana ja kekseinä, siis herkkuina. En yleensä syö muuta karkkia tai juo mehuja tai limuja – onneksi! Syön luultavasti enemmän sokeria kuin tajuan.

Miksi suostuit lakkoon?

Syön herkkuja usein. Siis usein. Todella usein. Halusin nähdä, mitä tapahtuu, kun herkuttelu loppuu.

Mitä odotat lakolta?

En osaa sanoa. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko sokerista vieroitusoireita. En jaksa uskoa, että tämä näkyisi esimerkiksi vyötäröllä, koska en muuta ruokailutapojani muuten.

Mikä jännittää?

Se, että tulee herkkuhimo. Iltaisin nimittäin usein tulee.

Miten lakon ensipäivät ovat sujuneet?

Olen saanut selville seuraavat asiat: kaupan tiskin sämpylöistä yksi (1) on sokeriton. Käyttämäni marketin ketsupeista yksi (1) on sokeriton. Tummista ruisleivistä melkein kaikki sisältävät sokeria, siis siirappia. Valmisdippikastikkeista suurin osa on enimmäkseen sokeria. Järkytys! Ja kuitenkin, samalla: ei mikään yllätys.

Aloitin lakon perjantaina ja mokasin sen lauantaina. Istuin kahvipöydässä muffinssi puoliksi suussani, kun muistin etäisesti jotain puhetta jostain lakosta… Kyllä huomaa, ettei koskaan ole tarvinnut esimerkiksi allergian takia kieltäytyä mistään, vaan on saanut syödä vapaasti.

Viikon sisään pää on ollut kipeä neljä kertaa. Tämä on huomattavasti useammin kuin tavallisesti. Taidan siis olla koukussa sokeriin. Himoja ei vielä esiinny, eli jännittävää nähdä, miten loppulakko sujuu!

Seuraa sokerilakon etenemistä osoitteessa mtv.fi/lifestyle!


Lue myös:

    Uusimmat