"Solujen massiivinen itsemurha" – mitä rinnoille todella tapahtuu imetyksen jälkeen?

Uusi tutkimus on vihdoin selvittänyt, miksi rinnat muuttavat niin nopeasti muotoaan imetyksen jälkeen. 

Vain muutama päivä imetyksestä luopumisen jälkeen rinnat pienenevät taas normaaliin, maitovapaaseen kokoonsa. Tähän asti tämä melko nopea muutos on ollut tutkijoille mysteeri, mutta ei enää.

Sheffeldin yliopiston tutkijaryhmä on vihdoin selvittänyt vastauksen kysymykseen, mitä rinnoille todella tapahtuu imettämisen jälkeen.

Geenilöydös erittäin tärkeässä roolissa 

Tutkimuksessa löydettiin geeni, joka saa rinnat pysäyttämään maidontuotannon heti imetyksestä luopumisen jälkeen. Kun maidontuotanto on saatu loppumaan, geeni antaa rintojen soluille tuhoamiskehotuksen. Voidaan puhua siis massiivisesta solujen itsemurhasta.

Tämä itsetuhoamismekanismi on kuitenkin hyvin erilainen kuin se, miten keho yleensä käsittelee kuolleita soluja.

Normaalisti tämä puhdistautumisprosessin, fagosytoosin, suorittaa elimistön immuunijärjestelmä. Tutkijoiden mukaan tämä normaali prosessi ei kuitenkaan ole mahdollinen imetyksen jälkeen, sillä niin suuri määrä kuolleita soluja aiheuttaisi lähes väistämättä tulehduksen tai kudosvaurioita.

Immuunijärjestelmän sijaan maidontuotannosta ja solujen tuhoamisesta vastaa Rac1-geeni. 

Asia saatiin selville poistamalla kyseinen geeni naarashiiriltä. Ilman tätä geeniä maito ja kuolleet solut tukkivat emohiirien rinnat aiheuttaen niihin turvotusta. Myös kudosten uudistuminen ja maidontuotanto myöhemmissä raskauksissa heikkeni. Toisin sanoen Rac1-geeni on välttämätön kuolleiden solujen ja maidon tyhjentämiseksi rinnoista imetyksen jälkeen.

Monet naiset raportoivat rintojen muuttuneen huomattavasti imetyksen myötä, mutta tästä geeniä ei voida syyttää. Kun rintarauhaset kutistuvat takaisin samaan kokoon kuin ennen raskautta, rinnat saattavat tuntua tyhjiltä ja roikkuvilta. Tutkimuksen mukaan imettäminen itsessään ei kuitenkaan vaikuta rintojen muotoon yhtä paljon kuin esimerkiksi äidin rasvaprosentti, raskauksien määrä, ikä ja tupakointi.

Miksi imetys on äideille niin iso asia? Imetyskoordinaattori Johanna Koivisto vastaa.



Lähteet: WebMD, Metro, NewScientist 

Lue myös:

    Uusimmat