67-vuotiaana kuollut Olavi Mäenpää tunnettiin kansallismielisenä poliitikkona, jonka valtuustoura kesti 25 vuotta. Oikeussalitkaan eivät olleet vieraita kärkkäistä mielipiteistään tunnetulle turkulaispoliitikolle.
Helsingin käräjäoikeuden istuntosaliin saapuu partasuinen mies, jonka kaulassa roikku sinivalkoinen Suomen leijonilla koristeltu kaulahuivi. Eletään maaliskuun alkupäiviä vuonna 2009.
Mies on turkulainen poliitikko Olavi Mäenpää, jota syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Käräjille Mäenpään vei pari vuotta sitten Yleisradion televisiossa esittämä vaalitentti, jossa Mäenpää Suomen kansan sinivalkoiset -järjestön edustajana esitti näkemyksiään maahanmuuttajista, romaneista ja pakolaisista.
Oikeus: Puheet halvensivat
Oikeuden mukaan Mäenpää näkemykset olivat halventavia ja solvaavia. Mäenpää kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa tentissä ei ollut tarkoitus panetella tai solvata ketään, vaan kyse oli poliittisesta keskustelusta ja sananvapaudesta.
Mäenpää sanoi vaalitentissä muun muassa, etteivät maahanmuuttajat milloinkaan rakenna tätä maata tai kaunista tilastoja muuta kuin rikoksilla. Hän sanoi myös olevansa valmis turvautumaan väkivaltaan raiskauksiin syyllistynyttä roskajoukkoa vastaan.
Oikeuden mukaan Mäenpään puheet olivat solvaavia ja halventavia, ja se tuomitsi hänet 50 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Useita rikostuomioita
Kyseessä ei ollut Mäenpään ensimmäinen, muttei viimeinenkään tuomio. Wikipedian mukaan Mäenpää on kertonut lehtihaastatteluissa syyllistyneensä 1970- ja 1980-luvuilla useisiin pahoinpitelyihin ja rattijuoppouteen, joista viimeisin tuomio on vuodelta 1983.
Vuonna 1998 Mäenpää tuomittiin sakkoihin, kun hän oli yhdessä skinheadien kanssa pystyttänyt turkulaiselle pallokentälle erityisesti somaleja halventavia kylttejä. Vuonna 2001 Mäenpää esitteli kaupunginvaltuuston kokouksessa naisvaltuutetusta ottamia kuvia, jotka myöhemmin päättyivät myös Se!-lehden sivuille. Mäenpäälle ja lehdelle tuli sakkoja maksettavaksi.
Tämänkin jälkeen sakkotuomioita on tullut niin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksesta kuin törkeästä väärennyksestä. Vankilassa Mäenpää istui melkein kuukauden maksamattomien sakkojen vuoksi vuonna 2004.
25 vuotta kuntapolitiikassa
Jos Mäenpää on noussut valtakunnan julkisuuteen rikostuomioidensa myötä, moni muistaa hänet kuitenkin pitkän linjan kuntapoliitikkona. Ura valtuustossa alkoi vuonna 1992 jatkuen aina kevääseen 2017.
Puolueitakin matkan varrelle mahtui useita. Poliittinen ura alkoi SDP:ssä, mutta vaihtui myöhemmin Suomen Maaseudun Puolueeseen. Erimielisyydet johtivat kuitenkin puolueesta erottamiseen vuonna 1986.
Valtuustossa Mäenpää oli aluksi sitoutumaton, mutta sen jälkeen ura jatkui pääosin yhden hengen ryhmissä. Ryhmän nimenä oli vuosien mittaan Kansallinen rintama, Suomen kansan sinivalkoiset, Sinivalkoiset ja Suomidemokraatit. Mäenpää edusti välillä Vapauspuoluettakin.
Tempaukset muistetaan
Vaikka Mäenpää oli arvosteltu poliitikko, niin äänestäjille maahanmuuttokriittiset ajatukset kelpasivat. Vuoden 2004 kuntavaaleissa hän sai reilusti yli 2 000 ääntä nousten Turun äänikuninkaaksi. Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa Mäenpäätä äänesti yli 4 000 ihmistä.
Julkisuuttaa saivat myös pitkät puheet valtuustossa, nälkälakko sekä esiintyminen valtuustossa Soldiers of Odin -takki yllään.