Yli kahdeksan tunnin puhe oli vain viimeisin lisäys Tynkkysen tempauslistalle – tässä 7 kohua ja tuomiota ruoskinnasta Big Brotheriin

Erilaiset tempaukset ovat edesauttaneet perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen otsikoissa pysymistä läpi tämän poliittisen uran.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) teki viime yönä eduskuntahistoriaa ennätyspitkällä kahdeksan ja puolen tunnin puheellaan. Tynkkysen ja muiden perussuomalaisten tavoitteena jarruttaa eduskunnan äänestystä EU-elpymispaketin hyväksymisestä. Keskustelu jatkui neljä päivää ja yötä pitkälti perussuomalaisten voimin.

Epävirallista ennätystä piti pitkään hallussaan kuusi ja puoli tuntia puhunut Vaihtoehto Suomelle -eduskuntaryhmän Vesa Laukkanen, joka pyrki viivästyttämään Suomen EU-jäsenyysäänestystä vuonna 1994.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kyse ei suinkaan ollut ensimmäisestä kerrasta, kun Tynkkysentempaukset ja ulostulot ovat puhuttaneet julkisuudessa. Vuonna 2014 Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajaksi valittu ja vuodesta 2019 kansanedustajana toiminut Tynkkynen tekee aktiivisesti videoita myös YouTubeen, jossa hänellä on yli 40 000 tilaajaa. 

Alla joitain Tynkkysen näkyväksi tehneitä tapauksia. 

1. Big Brother 

Tynkkynen nousi valtakunnalliseen julkisuuteen vuonna 2011, kun hän osallistui 22-vuotiaana Big Brother -tv-sarjaan. Finaaliviisikko jäi Tynkkyseltä nippa nappa haaveeksi, sillä hänet häädettiin talosta 97. päivänä. Tynkkynen nousi otsikoihin muun muassa biseksuaalisuutensa ja housuihin vahingossa ulostamisen johdosta. 

2. EU:n lipun polttaminen 

Kahdeksan tunnin puhe ei tokikaan ollut ensimmäinen kerta, kun Tynkkynen näkyvästi vastustaa tavalla tai toisella Euroopan unionia. Vuonna 2015 Tynkkynen oli Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja, kun nuorisojärjestö poltti Mikkelin Kirkkopuistossa EU:n lipun. Tuolloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikommentoi Ylelle, ettei ymmärrä tahallista provosointia

3. Erotettiin perussuomalaisista 

Tynkkynen erotettiin lokakuussa 2015 perussuomalaisista, kun hän julkaisi luvatta sellaisten henkilöiden nimet, jotka olivat kannattaneet perussuomalaisten hallituksessa pysymistä käsittelevää kokousta. Nimienkeruu ei tietosuojavaltuutetun mukaan ollut laitonta. Lokakuussa 2016 Tynkkynen otettiin takaisin puolueeseen, mutta hän luopui varapuheenjohtajuudesta

4. Alushousuissa Tuomiokirkon portailla 

Vuonna 2016 Tynkkynen konttasi vähäpukeisena Helsingin tuomiokirkon portailla. Siinä ohessa mustiin pukeutuneet henkilöt ruoskivat tulevaa kansanedustajaa. Videolla kannustettiin "murtamaan pakkoruotsin valta". Tarkoitus oli korostaa sitä, että pakkoruotsin opiskelu on monille tuskien taival, Tynkkynen kertoi Ilta-Sanomille

5. Kansalaisaloite EU-kansanäänestyksestä

Perussuomalaisten nuorijärjestön puheenjohtajana Tynkkynen järjesti kansalaisaloitteen, jossa haluttiin kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä. Aloite ei edennyt eduskunnan käsittelyyn, sillä se ei ylittänyt 50 000 kannattajan rajapyykkiä. 

6. Sakkoja uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 

Tammikuussa 2017 Tynkkynen haastettiin oikeuteen. Syytteet luettiin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sakkorangaistusta kertyi 50:n päiväsakon eli 300 euron edestä.

Vuonna 2019 tuli toinen tuomio, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Päiväsakkoja lankesi jälleen 50, mutta tulojen kasvamisen myötä maksettavaa kertyi 4000 euroa. Tällä hetkellä meneillään on kolmas rikostutkinta, jossa käsitellään Tynkkysen vaalikampanjan mahdollista rasistisuutta.

7. Linnan juhliin vai ei?

Kansanedustajana Tynkkynen kutsuttiin Linnan juhliin. Tynkkynen kuitenkin paheksui Facebookissa juhlia toteamalla, että niissä "veronmaksajien rahoilla syödään siellä aika paljon ja aika hienostikin". Tynkkynen päättikin kysyä Facebookissa, pitäisikö hänen osallistua juhliin. Lopulta Tynkkynen käveli kättelemään presidenttiä yhdessä kumppaninsa Alan da Silvan kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat