Somalitaustainen helsinkiläisnainen joutui rasistisen ryöpytyksen kohteeksi ruokakaupassa – vanhempi nainen syytti koronan levittämisestä rodun perusteella

6:45img
Katso myös video: Ujuni Ahmed Huomenta Suomen haastattelussa vuonna 2018.
Julkaistu 18.06.2020 06:15

Olli-Pekka Toivanen

olli-pekka.toivanen@mtv.fi

Helsinkiläinen, somalitaustainen ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed joutui rasistisen välikohtauksen keskelle ollessaan ruokakaupassa Munkkivuorossa tällä viikolla. Nainen kertoi Munkkivuoren ostoskeskuksessa sattuneesta tapauksesta alun perin Twitterissä.

Ahmed oli kaupassa maanantaina ja osui pakastealtaalle samaan aikaan vanhemman naisen kanssa.

– Kysyin naiselta, voisiko hän siirtyä sivuun. Hän vastasi, että "kas kun et tule hönkimään suoraan päälle" ja jatkoi siitä, miten "te" levitätte koronaa,  Ahmed kertoo MTV Uutisille.

Mediassa uutisoitiin koronakevään aikana, miten Helsingin somaliyhteisöissä on tavattu huomattava määrä tartuntoja. Somalitaustainen Ahmed olettaa, että naisen kommentti "teistä" viittasi tähän.

Nainen jatkoi solvaamista, jolloin Ahmed kävi kertomassa tilanteesta kaupan myyjälle. Tilanteeseen puuttui myös kaksi muuta asiakasta, jotka puolustivat Ahmedia. 

– Vielä myöhemmin kassalla sama nainen jatkoi asiasta kovalla äänellä, hän lisää.

Kiitospuhelu kauppiaalle

Ahmed kertoo olevansa todella iloinen siitä, että ei jäänyt tilanteessa yksin. Hän kiitti tilanteeseen puuttuneita työntekijää ja asiakkaita Twitterissä.

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

– Muut asiakkaat tulivat keskustelemaan kanssani ja pahoittelivat naisen käytöstä, hän kertoo.

Hän soitti myös seuraavana päivänä kiitospuhelun kauppiaalle, joka pahoitteli tilannetta asiallisesti. 

– Ehkä myös rohkaisin häntä siihen, että tultaisiin puuttumaan enemmän tällaisiin tilanteisiin.

Kyseisen K-Supermarketin kauppias vahvistaa MTV Uutisille, että hän on saanut Ahmedilta puhelinsoiton, ja että Ahmed oli kertonut kaupan työntekijälle tapauksesta. Tilannetta oli myös pahoiteltu kaupan puolesta. 

Ahmed kertoo kokeneensa itse harvoin samanlaisia tilanteita. Esimerkiksi hänen perheenjäsenilleen vastaavaa on kuitenkin sattunut. 

Vähättelevä kommentointi huolestuttaa

Ahmedin tviittiketjuun tulleissa kommenteissa tapausta on vähätelty ja myös kyseenalaistettu. Hän pitää tällaista reaktiota huolestuttavana.

– Tällaiset tilanteet ovat paljon yleisempiä kuin kerrotaan. Äänessä ovat usein ne, jotka itse eivät tällaista koe, hän pohtii. 

– Näen tällaisen kommentoinnin vaarallisena. Mikä tarve toisella on kyseenalaistaa ja mitätöidä toisen kokemus?

Ahmed on esiintynyt paljon julkisuudessa tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastustajana. Hän on myös kansalaisjärjestö Fenixin toiminnanjohtaja. 

Ahmedille myönnettiin Suomen PENin sananvapauspalkinto viime helmikuussa. Hän katsoo, että julkisuus on lisännyt myös hänen saamaansa palautetta sosiaalisessa mediassa. 

– On hämmentävää, miten vihapuhe on lisääntynyt. Olen kohdannut sitä enemmän häiriötekijöitä, nyt kun olen ollut Ylellä tekemässä koronauutisia somalin kielellä, hän sanoo.

Lue lisää: Kun Dora oli 12-vuotias, tuntematon mies heitti häntä lasipullolla päähän – tällaista on rasismi Suomessa: ”Se on tosi arkinen ilmiö”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tehnyt kyselyn afrikkalaistaustaisille suomalaisille heidän kokemastaan rasismista Suomessa

Tuoreimmat aiheesta

Rasismi