Kaksi miestä pahoinpiteli ruotsalaisen transjärjestön puheenjohtajan sateenkaarijärjestöjen konferenssin aikana Reykjavikissa. Poliisi tutkii, onko kyseessä viharikos. Uhri itse epäilee, että mahdollinen vihamotiivi liittyy sekä transihmisyyteen että hänen ihonväriinsä ei-valkoisena ihmisenä. Pahoinpitelijöiden kerrotaan olleen valkoisia.
Useat sateenkaarijärjestöt, mukaan lukien Seta, osallistuivat viime viikolla Islannin Reykjavikissa pidettyyn pohjoismaiseen konferenssiin, jossa keskusteltiin sateenkaari-ihmisten kohtaamasta vihamielisyydestä, koventuneesta puheesta ja väkivallasta.
Tiistai-iltana konferenssiin osallistunut ruotsalaisen transjärjestö FPES:n puheenjohtaja Johannes Edenteg joutui vakavan pahoinpitelyn uhriksi Reykjavikin keskustassa.
FPES:in varapuheenjohtaja Helena Berglund kertoi järjestön sivuilla tapahtuneesta viime torstaina. Edenteg toimii kyseisen järjestön puheenjohtajana. Berglund kertoo, että vain muutama viikko sitten Edenteg pahoinpideltiin hänen kotikaupungissaan Västeråsissa. Edenteg itse arveli tuolloin hyökkäyksen liittyneen hänen esiintymisiin tiedotusvälineissä, joissa hän on arvostellut lisääntynyttä väkivaltaa.
– On monia viitteitä siitä, että kyseessä on väkivallanteko häntä kohtaan transhenkilönä. Ei voida myöskään sulkea pois sitä, että hänen ihonvärillään olisi ollut osuutta näihin hyökkäyksiin. Rasismi ja transfobia liittyvät toisiinsa, ja ne toverimme, jotka joidenkin silmissä näyttävät erilaisilta, ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, Berglund kirjoittaa.
Myös muita osallistujia häiritty
Setan viestinnänasiantuntija Eliisa Alatalon mukaan tiistaina konferenssiin osallistunut väki lähti illalla juhlimaan eri puolille Reykjavikin keskustaa. Paikalla olleilta saatujen tietojen mukaan uhri pahoinpideltiin sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt illanviettopaikastaan kohti hotellia.
Suomesta tiistaina konferenssiin osallistui Suomesta sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
Eliisa Alatalo kertoo, että Seta on tiedottanut Grahn-Laasosta tapahtuneesta ja välittänyt pahoinpitelyn uhrille Grahn-Laasosen terveiset. Grahn-Laasonen kommentoi tapahtunutta myös X:ssä.
– Sateenkaarijärjestöt raportoivat, että Islannin pohjoismaisen sateenkaarikonferenssin yhteydessä yksi osallistuja on pahoinpidelty ja useat ovat kohdanneet vihaa kaduilla. Järkyttävää kuulla, ja toivon että tapaukset tutkitaan perusteellisesti, Grahn-Laasonen kirjoittaa.
Hyökkääjät pelästyivät ohi ajavaa autoa
Konferenssiin osallistunut sateenkaariyhdistys Malkuksen varapuheenjohtaja Hanna Kuparinen kertoo keskustelleensa pahoinpidellyn Edentegin kanssa tapahtuneesta. Hän haluaa kommentoida tapahtunutta MTV Uutisille yksityishenkilönä.
Edenteg vahvisti Kupariselle, että kaksi valkoista miestä oli hyökännyt hänen kimppuunsa. Uhrin mukaan hyökkäys tapahtui poliisiaseman edessä lähellä hotellia, jossa hän ja muut konferenssiin osallistuneet yöpyivät. Hyökkääjät lähtivät karkuun paikalta, kun tapahtumapaikan ohitse ajoi auto. Edenteg pääsi lopulta itse hotellille, josta hän myöhemmin pääsi ambulanssin kyydillä sairaalaan saamaan hoitoa.
Myös Kupariselle itselleen tapahtunut oli iso järkytys.
– Oli antoisa konferenssi takana, hyviä kohtaamisia ja keskusteluita, ja sitten sille tulee näin ikävä päätös.
Kuparinen kertoo saaneensa tiedon pahoinpitelystä ensin muiden osallistujien kautta, kun hän itse oli vielä jatkamassa juhlintaa. Kuparinen kertoo kuulleensa, että myös muita osallistujia oli häiritty konferenssin aikana. Hänen mukaansa konferenssin juhlapaikan edestä hiljaa ajaneesta autosta oli kuvattu ulkona tupakalla olleita konferenssiin osallistuneita henkilöitä.
Alatalon mukaan konferenssiin osallistuneilla oli kaulassaan tunnistettavat sateenkaaren väriset nauhat. Alatalo vahvistaa, että ulkopuoliset häiritsivät myös muita osallistujia suullisesti konferenssin aikana. Lievemmän häirinnän ja pahoinpitelyn välisestä mahdollisesta yhteydestä ei ole tällä hetkellä tietoa.
Sateenkaariyhteisön turvallisuus tulisi ottaa vakavammin
Kuparinen kertoo, ettei aio tapahtuman vuoksi antaa pelolle sijaa tai jättää jatkossa menemättä sateenkaariyhdistysten järjestämiin tapahtumiin. Sen sijaan hän toivoo, että myös Suomessa nostettaisiin vakavammin esille sateenkaari-ihmisten huolta heidän turvallisuudesta arjessa ja vastaavissa tapahtumissa.
– Konferenssissa oli ministereitä pitämässä hienoja puheita, mutta kaipaisin enemmän konkretiaa. Yksi konkreettinen keino voisi olla lainsäädännön tiukentaminen vihapuheen osalta. Vihapuhe johtaa vihaisiin tekoihin.
Kuparinen nostaa esimerkiksi nykyisen hallituksen piiristä nousseet rasistiset kannanotot ja toivoo, että hallitus olisi tuominnut ne jyrkemmin.
– Kaikenlainen puhe ei voi olla sallittua sananvapauden nimissä. Tällä hetkellä hallituksessa on annettu tilaa rasistisille puheille. Rasismi tuomitaan näennäisesti, mutta rasistisista puheista ei tule ministereille seurauksia, Kuparinen sanoo.
Pohjoismainen sateenkaariyhdistysten konferenssi järjestetään ensi vuonna Ruotsissa. Eliisa Alatalo kertoo, että Seta on lähettänyt Ruotsiin toiveita siitä, miten turvallisuutta seuraavassa tapaamisessa voisi lisätä.
Myös Kuparinen sanoo, että turvallisuus täytyy jatkossa ottaa entistä vakavammin huomioon vastaavissa tapahtumissa. Pelolle hän ei kuitenkaan halua antaa sijaa.
– Haluan ajatella, että jatkossakin on tärkeää osallistua tapahtumiin, jotta anti-gender -liike ja vihapuhe eivät saisi enempää jalansijaa yhteiskunnissamme.
Kuparinen lisää, että hänen omaan turvallisuuden kokemukseensa vaikuttaa se, että hän on valkoinen cis-nainen, eikä häneen siksi kohdistu samanlaista uhkaa, kuin ei-valkoisiin henkilöihin tai transihmisiin.
Tapahtuman järjesti islantilainen sateenkaarijärjestö Samtökin78 yhteistyössä Islannin pääministerin toimiston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston kanssa. Suomesta ja Ahvenanmaalta konferenssiin osallistui vajaa 25 henkilöä ja yhteensä eri pohjoismaisista sateenkaarijärjestöistä osallistujia oli lähes sata.