Somaliyrittäjä kertoo: "Islam-pankista lainaa ilman korkoa"

2:11img
Julkaistu 25.03.2015 20:15
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Uskonnolliset syyt estävät somaliyrittäjiä ottamasta korollista lainaa. Tämä vaikeuttaa bisneksen aloittamista. Suomessa on tutkittu somalialaisten yrittäjyyttä ensimmäistä kertaa.

Dayib Khadra on aina halunnut olla yrittäjä. Hän perusti tulkkauspalvelunsa yhdeksän vuotta sitten.

– Aika haastavaa. Opimme jatkuvasti lisää, koska meillä on ihana ystävä opastamassa. Etenkin veroasiat ovat mutkikkaita, Tulkkikeskus Norin omistaja kertoo.

somali1Kantasuomalaisen ystävän apu onkin ollut korvaamatonta. Osaamisen puute on yksi syy, miksi Suomessa on niin vähän somalialaisia yrittäjiä.

–Ihan tarkkoja alueellisia lukuja ei ole. Somalinkielisiä yrittäjiä ei kuitenkaan ole Suomessa yli neljääkymmentä, Kauppakansa pakosalla-tutkimusta tehnyt Tuula Joronen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta kertoo.

Korotonta lainaa

Toinen syy yrittämisen hankaluuteen on pääoman puute. Uskonnollisista syistä somaliyrittäjät eivät ota korollista lainaa. Sitä saa kuitenkin esimerkiksi Britanniassa, jonne monet yrittäjähenkiset somalialaiset suuntaavat.

– Siellä on islam-pankki, jonka kautta voi saada alkustarttilainaa ilman korkoa, Dayib Khadra sanoo.

– Britanniassa on suurin somaliyhteistö Somalian ulkopuolella. Siellä on varmasti myös enemmän markkinoita tällaiselle oman yhteisön piiriin liittyvälle yrittäjyydelle, sanoo tutkija Tuula Joronen.

somali3Kannattaisiko somaliravintola?

Suurin osa Suomen somaliyrittäjistä on kauppiaita. Usein sivutoimialana on rahanvälitystoiminta. Yritystoiminta on yleensä kohdennettu omalle yhteisölle. Yritystoimintaa pohtiessa mietitään, saataisiinko asiakkaita laajemminkin.

– Esimerkiksi tulisiko ravintolaan asiakkaita valtaväestöstä, Joronen kertoo.

Dayib Khadraa ei pelota. Hän suunnittelee täyttä päätä yrityksensä laajentamista.

– Kantasuomalaisilla on ennakkoluuloja ja pelkoa meitä kohtaan. Avatkaa sydän meille. Somalialaiset tulevat hyviksi ihmisiksi tekemään työtä, Dayib Khadra hymyilee.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa