Some-mysteerin ratkaisu löytyi tieteen piiristä. Internetin raivostuttanut mekko huijaa aivoja.
Tumblr-kuvapalvelusta Twitterin puolelle levinnyt mekkokuva sekoitti Internetin 27.2.2015. Kuvassa olevaa juhlamekkoa kuvailtiin katsojasta riippuen joko sini-mustaksi tai valko-kultaiseksi. Mutta mikä on totuus?
Vaikka mekon valkeana tai sinisenä näkevä kaveri ärsyttäisikin, kyseessä ei ole pelkkä mielipide-ero. Mekon värivaihtelut kertovat siitä, miten aivot ovat kehittyneet havaitsemaan värejä, kertoo wired.com.
Erilaiset valon aallonpituudet luovat eri värejä. Kun valo pääsee silmään, tieto näkemästämme kulkee salamannopeasti aivoihin, jotka muodostavat järkevän kuvan maailmasta.
Aivomme ovat tottuneet näkemään asioita päivänvalossa – siis ulkosalla. Aivosi siis päättelevät automaattisesti esineen "oikean" värin riippumatta siitä, millaisissa valaistusolosuhteissa olet.
Valon laatu vaihtelee päivän mittaan; moni on esimerkiksi kokenut talvi-illan "sinisen hetken", jolloin maailma näyttää sinertävältä. Kun katsot SoMe-maailman villinnyttä mekkoa, aivosi tekevät päätöksiä puolestasi: joko ne päättelevät, että sinisyys on valaistuksen aiheuttama huijaus valkoisella mekolla, tai toisin päin.
Wired.com myös tutki kuvaa Photoshop-ohjelmassa. Mekon siniset kohdat todella ovat sinisiä, mutta muodostamaamme oletukseen vaikuttaa myös se, millaisella taustalla värit esitetään. Mekossa voi siis nähdä myös esimerkiksi oranssia.
Aina voi myös lohduttautua sillä, ettei mekko (tai mikään muukaan) ole oikeasti minkään värinen: kaikki värit johtuvat vain valon erilaisista aallonpituuksista, jotka heijastuvat pois katsomistamme kohteista.
kysely