Somevaari valmistautuu ensikertalaisena Linnan juhliin: "Jännittää sillä tavalla mukavasti"

2016-11-18 10 37 55
Julkaistu 03.12.2016 06:38

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Somevaarin Twitter-nimellä tunnettu Aku Eronen pääsee tänä vuonna ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän Linnan juhliin Tasavallan presidentin vieraaksi. Tänään hän kuitenkin viettää myös toista juhlapäivää, hänet on nimittäin valittu yhdeksi tänään vietettävän vapaaehtoisten päivän kasvoksi.

Kutsu presidentinlinnaan yllätti Kellokoskella asuvan Aku Erosen.

– On niin fantastinen juttu, että saimme kutsun. Nyt yllätyksestä on pikkuhiljaa toivuttu.

– Vaimo tietysti sanoi ensimmäisenä, että "Iik, mitä minä laitan päälleni". Naisillahan se tietysti on todellinen murhe, enhän minä miehenä sitä ihan oikein ymmärrä. Meillä miehillä on helppoa, se on frakki on ilman muuta mikä minulle tulee päälle, Eronen kuvaa alkutunnelmia.

Ulkoasu juhlaan

Asusteet täydentävät kokonaisuuden, myös miehillä.

"On mahtavaa tavata valtakunnan kerma"

Eronen kertoo odottavansa juhlia kuin näyttelijä esitystä: suurella mielenkiinnolla mutta samalla pienellä jännityksellä.

– Sopiva kutina pitää olla. Niin kuin jotkut näyttelijät sanovat, että ennen kun menee lavalle on se pieni sellainen kutina mahan pohjassa. Jännittää mukavasti, olen iloisen odottavalla mielellä.

– On mahtavaa tavata valtakunnan ylin johto ja kerma presidenttiä myöten ja päästä häntä kättelemään, kun on ikänsä niitä ohjelmia katsonut ja sitten onkin siellä itse mukana. Onhan se mahtava juttu.

Entä hirvittääkö kättely kameroiden ja ihmisten edessä?

– Voisin sanoa tuntematonta sotilasta lainaten: Mennään tuon suon yli niin että heilahtaa.

Vapaaehtoistyötä ja somesuosiota

Eronen ei tiedä, mistä hyveistä kutsu itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin tuli. 

– Ei presidentin tarvitse sitä selitellä, hän toteaa.

Oman arvion mukaan syynä lienevät sekä vapaaehtoistoiminta että suuri somesuosio. 

– Ehkä suurempi paino on ollut vapaaehtoistyöllä, sillä tulin ensin voisiko valtakunnallisesti tunnetuksi ennen kun olin tunnettu somepersoona. En tiedä olisiko kumpikaan yksin riittänyt kutsuun, ainakaan en usko, että somesuosio olisi yksin riittänyt, Eronen sanoo. 

Vapaaehtoistoiminnasta hän saa tunnustusta myös tänään, sillä hänet on valittu valtakunnallisen Vapaaehtoisten päivän yhdeksi päivän kasvoksi.

Somesuosio yllätti

Eronen onkin yksi Suomen seuratuimmista tviittaajista.

– Somemenestys on yllättänyt itsenikin, #Somevaarina Twitterissä esiintyvä Eronen sanoo.

Mikä Twitterissä sitten viehättää, onko se sinun intohimosi?

– Voi sanoa, että se jollakin tavalla koukutti minut. Tykkään hirveästi siitä nasevasta ilmaisutyylistä. Facebookissa jaaritellaan liikaa, siksi en tykkää siitä, tykkään asioiden tiivistämisestä.

Viime aikoina Eronen on laajentanut myös blogeihin. Kuulemma tarpeesta johtuen.

– Mutta huomasin, että joskus 140 merkkiä ei yksinkertaisesti riitä ja  ja sen takia olen alkanut kirjoittaa myös blogeja. 

Erosen mukaan Somevaari ei ole pelkästään sometunnus vaan se on myös patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä tavaramerkki. 

Somevaari neuvoi vuosi sitten, miten Twitterissä saavutetaan suosiota.

3:40img

"Laitan puhelimen pois ihan oma-aloitteisesti"

Nörtiksi somevaari ei kuitenkaan tunnustaudu.

– Minulla on kuitenkin aikaa tehdä aika paljon muutakin. En todellakaan vietä koko päivää netissä enkä Twitterissä enkä missään muussakaan someohjelmassa. Esimerkiksi kotona, kun meillä on kotona jotain yhteistä tekemistä, laitan puhelimen pois ihan oma-aloitteisesti, somevaari nauraa. 

Erosta surettavat ihmiset, jotka muita tavatessaan keskittävät keskustelun sijaan huomionsa laitteisiinsa.

– Joskus sitä miettii, kun näkee ihmisiä toistensa seurassa kahviloissa ja ravintoloissa, että tapaavatkohan he oikeasti toisiaan kun istutaan saman pöydän ääressä ja kaikki räpläävät älylaitteitaan. Siinä seurustellaan jonkun kolmannen kanssa eikä oikeasti olla yhdessä. Minun mielestäni se ei kyllä ole oikein.

Somevaari on ollut erittäin suosittu Twitterissä jo pitkään. Video viime vuoden lokakuulta:

1:47img

Toipuminen innosti vapaaehtoistyöhön 

Somevaari on ollut jo vuosia työkyvyttömyyseläkkeellä pysyvän sydänvian vuoksi. 

– Joudun syömään sydänlääkettä loppuikäni, mutta se pysyy hyvin hanskassa niillä lääkkeillä.

Eroselle myönnettiin työkyvyttömyyseläke vuonna 2008 parin vuoden lähes yhtäjaksoisen sairauslomalla olon jälkeen. 

– Kun eläke myönnettiin, olin niin huonossa kunnossa, etten pystynyt kävelemään 500 metrin matkaa läheiselle kioskille lepäämättä välillä.

Kuntoutuminen kesti kolme vuotta.

– Sen jälkeen aloin aloin kaivata tekemistä. Ensimmäinen vapaaehtoistyö minulla syrjäytyneiden nuorten starttipajan ohjaajana toimiminen Mäntsälässä. Sitten aloitin muita hommia ja parhaimmillaan tein seitsemää viikossa.

Vapaaehtoinen mies_1

– Kuvassa poseeraan Mäntsälän keskustassa nuorten starttipajan edessä heidän kanssaan. Tämä oli ensimmäinen vapaaehtoistyöni. Osa nuorista ei ollut kirjoilla missään. Ei työvoimatoimistossa, ei koulussa, ei missään. Osan näistä oli etsivä nuorisotyö "kaivanut" kotoa, keskellä ruutupaidassa seisova Aku Eronen kertoo.

Eronen kertoo, että vapaaehtoistyötä oli parhaimmillaan niin paljon, että se herätti valtakunnallistakin huomiota. Esimerkiksi Seura-lehti teki hänestä jutun. 

– Se oli varmaan jonkinlainen ylireaktio, joka helposti tulee tekemisen riemusta. Olin ollut niin sairas, etten ollut kyennyt oikein mihinkään. Sitten tuli aivan fantastinen tunne, kun pystyin tekemään työtä.

Eronen on aktiivinen muutenkin. Tässä kuussa varsinaisen eläkeiän saavuttava Eronen on perustanut yrityksen ja luottamustoimiakin on. 

Kuka on somevaari? Video lokakuulta 2015:

3:07img

Eronen valittiin hiljattain kaksivuotiskaudeksi Kellokosken yrittäjien hallitukseen ja hän on myös paikallisen eläkejärjestön puheenjohtaja että vapaaehtoisia ja luottamustehtäviä on kasaantunut. 

Yrittäjä-Eronen puolestaan luennoi digitalisaatiosta ja internetin sekä  somen käytöstä kaikenikäisille. 

Tuoreimmat aiheesta

Linnan juhlat 2016