Sorrutko sinäkin tyypillisiin virheisiin? Meikeissä lymyilee vaarallinen yllätys – trendikäs tuote pahin kaikista

0:58img
Miltä julkkikset näyttävät ilman meikkiä? Katso videolta!
Julkaistu 28.12.2019 16:04

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittitutkijat havaitsivat, että useammin kuin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä meikkipussista löytyy haitallisia bakteereja, kuten E. colia ja stafylokokkeja. Suurimmaksi bakteeripesäkkeeksi tutkimuksessa paljastui meikkisieni.

Astonin yliopiston tutkijat löysivät suurimmasta osasta tutkimiaan meikkejä mahdollisesti terveyttä uhkaavia bakteereja.

Inhottavaa löydöstä selittää se, ettei meikkituotteita pestä kunnolla ja niitä käytetään viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Lisäksi moni meikkaa kylpyhuoneessa, josta ei-toivotut vieraat voivat levittäytyä likaisista pyyhkeistä ja vessanpöntöstä meikkipussiin.

Yhdeksästä tuotteesta kymmenestä löydettiin bakteereja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ihoinfektioita tai jopa verenmyrkytyksen, jos niitä käytetään silmien, suun tai haavojen lähellä. Riski on suurin ihmisillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Saastuneet meikkituotteet voivat myös levittää viruksia, kuten herpestä ja sidekalvon tulehdusta, jos niitä on käytetty viruksen puhkeamisen aikaan.

Lue myös: Oletko ollut sairaana? Heitä nämä meikit välittömästi pois!

Meikkisienet olivat kaikista saastaisimpia tuotteita

shutterstock_1398111713

Trendikkäät meikkisienet ovat meikkipussien pöpöpesäkkeitä. Kuvituskuva.

Tutkimuksessa tarkasteltiin viittä eri meikkiryhmää: huulipunia, huulikiiltoja, silmänrajaustuotteita, ripsivärejä ja meikkisieniä. Niistä kaikista löytyi terveydelle haitallisia bakteereja.

Eniten haitallisia bakteereja löytyi meikkisienistä, joilla meikkivoidetta levitetään kasvoille. 93 prosentissa tapauksia meikkisientä ei ollut pesty, vaikka 64 prosenttia meikkisienistä oli tippunut lattialle. Jopa 58 prosenttia tutkituista meikkisienistä sisälsi enterobakteereita, kuten E. colia. Meikkisienet ovat bakteereille oiva kasvualusta, sillä ne jäävät käytön jälkeen usein kosteiksi.

Tutkimus ilmestyi Journal of Applied Microbiology -tiedejulkaisussa.

Lue myös: Yököttävät seuraukset: Näin käy, jos et 25 vuoteen puhdista ripsiväriä silmistäsi oikeaoppisesti

Parempaa hygieniaa ja tietoutta viimeisestä käyttöpäivästä

Tutkijat varoittavat löydöstensä perusteella kuluttajia, jotka altistuvat meikkaustapojensa vuoksi terveysriskeille. Meikkien valmistajien puolestaan tulisi huolehtia asiakkaistaan tekemällä viimeinen käyttöpäivä ja puhdistusohjeet näkyvimmiksi pakkauksissa.

Meikkituotteet tulee pestä säännöllisesti, ja niiden altistumista kuumudelle ja kosteudelle tulee välttää. Kädet on syytä pestä ennen meikkaamista, eikä meikkituotteita tule jättää lojumaan avaamattomina.

Jos meikkipussissa on tuotteita, joita ei ole käyttänyt kuukausiin, kannattaa ne heittää pois.

Lue myös: Perheenäiti sokeutui käytettyään vanhaa ripsiväriä: "En ollut ikinä kuullut, että meikki pitää käyttää tietyn ajan kuluessa avaamisesta"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Aston University, USA TodaySociety of Applied Microbiology

Tuoreimmat aiheesta

Meikit