Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuksen edustaja Sari Sarkomaa epäilee, että sote-uudistukseen liittyvien lakiesitysten käsittely siirtyy syksyyn. Hallituksen pitää tehdä perustuslakivaliokunnan vaatimia täydennyksiä valinnanvapauslakiesitykseen, ennen kuin se voi edetä eduskunnassa.
Video: Tuhat ja yksi kysymystä sotesta
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi tänään työtään sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien lakiesitysten parissa. Valiokunnassa odotetaan vielä hallituksen täydennyksiä perustuslakivaliokunnan lausunnossa oleviin ongelmakohtiin.
Lehtikuva
Valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n Krista Kiuru ei halunnut maanantaina ottaa kantaa sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettien aikatauluihin.
– Odotetaan ensin hallituksen kannat siitä, millä askelmerkeillä mennään. Tässä on hyvin paljon pieniä teknisiä muutoksia tehtävänä, mutta sitten on tällaisia isoja mittavan luokan muutoksia edessä. Niistä osa on kyllä poliittisia luonteeltaan, Kiuru toteaa.
"Pidän ihmeenä"
Kokoomuksen edustaja valiokunnassa Sari Sarkomaa epäili sen sijaan, että eduskunta ei ehdi käsitellä sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä ennen eduskunnan kesätaukoa.
– Mehän saimme vasta perustuslakivaliokunnan lausunnon, lisäksi olemme saaneet useita muita lausuntoja muilta valiokunnilta. Tämän viikon aikana varmasti katsotaan, mutta kyllä tämä äärimmäisen tiukkaa on.
– Mietintömme, maakuntalain ja valinnanvapauslain pitää mennä vielä toisen kerran perustuslakivaliokuntaan. Kyllä itse pidän ihmeenä, jos ehtisimme saada tämän ennen kesätaukoa, Sarkomaa toteaa.
Ryhmän puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri
Reformiministerityöryhmä käsittelee perustuslakivaliokunnan lausuntoa koko alkuviikon.
Ryhmän puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei halunnut ottaa kantaa aikatauluihin maanantaina.
– Osa muutoksista tulee olemaan teknismuotoisempia, osa vaatii enemmän valmistelua, kuten tietosuojaan liittyvät kohdat. Toisaalta on myös poliittista harkintaa edessä. Minulla on luottavainen mieli, että pystytään työskentelemään ripeästi mutta huolellisesti ja tunnelma on ratkaisuhakuinen, sanoi Saarikko MTV Uutisille.
Vielä EU-notifikaatiokin edessä
Valinnanvapauden pidemmän siirtymäajan lisäksi perustuslakivaliokunta vaatii lausunnossaan, että hallituksen pitää tehdä EU-notifikaatio.
Tämä tarkoittaa, että hallituksen pitäisi varmistaa etukäteen EU:lta, että valinnanvapauslakiin ei liity ongelmia. Tämä voi viedä paljonkin aikaa.
– Perustuslakivaliokunnalle ei riittänyt hallituksen selvitys. Siltä osin tietysti hallituksen pitää nyt uudestaan selvittää ja ottaa kantaa. Katsotaan sitten, mihin se riittää, toteaa Kiuru.