Sote- ja maakuntapaketti vastatuulessa? Hallituspuolueiden välillä jännitteitä

2:10img
Julkaistu 26.06.2017 23:06

MTV UUTISET – STT

Hallitukselle tärkeä sote- ja maakuntauudistus saattaa päätyä uuteen valmisteluun ja uudelle lausuntokierrokselle vielä tänä kesänä, jos eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto tuo merkittäviä muutostarpeita sote- ja maakuntapakettiin.

Jo pitkään sorvatun paketin lykkääntyminen voisi johtaa siihen, että uudistusten toimeenpano ja maakuntavaalit viivästyisivät. Maakuntavaalit on ollut tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa.

Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että virkamiehet ovat jo käyneet läpi erilaisia etenemisvaihtoehtoja, jos nykyinen sote- ja maakuntapaketti kariutuu perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Valiokunnan lausuntoa odotetaan perjantaihin mennessä.

Hallituslähteiden mukaan valiokuntakäsittelyssä kritiikkiä ovat saaneet muun muassa valinnanvapauteen liittyvä julkisten palveluiden yhtiöittämisvelvoite ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvät tietyt näkökohdat.

Jännitettä ilmassa

Sote-paketti synnytti maanantaina jännitettä hallituksessa istuvien kokoomuksen ja keskustan välillä.

Keskustalla ja kokoomuksella isoja intohimoja sote-pelissä

  • Perustuslakivaliokunnan lausuntoa sote- ja maakuntauudistuspaketista odotetaan perjantaihin mennessä.
  • Valiokunnan näkemys määrittää sen, miten paljon esitystä pitää muokata tai tarvitaanko kokonaan uusi.
  • Ennakkotietojen mukaan perustuslakiin voivat törmätä muun muassa valinnanvapauteen liittyvä julkisten palveluiden yhtiöittämisvelvoite sekä tietyt yhdenvertaisuusnäkökohdat.
  • Sote- ja maakuntauudistuksessa kokoomukselle on ollut tärkeää niin sanottu valinnanvapaus ja yksityisten yritysten pääsy sote-palveluiden tuottajiksi.
  • Keskusta puolestaan on saamassa haluamansa 18 maakunnan mallin. Kokoomus ajoi pienempää määrää maakuntia.
  • Sote-palvelujen on määrä siirtyä kuntien vastuulta uusille maakunnille vuoden 2019 alussa. Myös valinnanvapauden on määrä alkaa tuolloin ainakin asteittain.
  • Maakuntavaalit on määrä järjestää jo ensi vuoden alussa, mutta ne voivat lykkääntyä kuukausilla, jos paketin sorvaaminen pitkittyy.

Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko (kok.) arvioi Lännen Medialle, että maakuntalain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia valinnanvapauteen.

Risikon puheita kiirehti moittimaan keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen. Risikon lausunnon saattoi Vanhasen mielestä tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.

– Ennen muuta puolustan tässä eduskuntainstituutiota. Hallitus on antanut esityksensä eduskuntaan, ja nyt perustuslakivaliokunnassa pitää olla työrauha, Vanhanen sanoi medialle eduskunnassa.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaati työrauhaa valiokunnalle. Sipilä ei suostunut arvioimaan, miten valiokunnan mahdollisesti vaatimat muutokset voisivat vaikuttaa esimerkiksi maakuntavaaleihin.

– Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti, Sipilä sanoi STT:lle Pekingissä.

– Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on.

Vedetäänkö esitys pois?

Perustuslakivaliokunnan varajäsen, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) uskoo, että hallituksen on mietittävä jatkopolkua, kunhan valiokunnan lausunto valmistuu.

– Hallitus varmaan miettii viimeistään siinä vaiheessa, riittääkö täydentävä esitys (sotesta ja maakunnista) vai onko vedettävä vanha (esitys) pois ja annettava kokonaan uusi esitys, Zyskowicz sanoi eduskunnassa.

Sote- ja maakuntauudistuksen mahdollinen uusi tai täydennetty lakipaketti voisi lähteä lausunnoille mahdollisesti jo kesällä, jos virkamiehet saisivat sorvattua lakitekstit valmiiksi lähiviikkojen aikana.

Uudistuspaketin läpivienti veisi siinäkin tapauksessa vielä kuukausia, tuotiin eduskuntaan sitten täydentävä esitys tai uusi päivitetty sote- ja maakuntapaketti.

– Kummassakin tapauksessa vaaditaan uusi lausuntoaika, eli kyllä luulen, että ollaan syys-lokakuussa ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee jatkamaan asian käsittelyä, Zyskowicz sanoi. 

Tuoreimmat aiheesta

Sote