Sosiaalityöntekijöiden etujärjestö sanoo varoittaneensa jo vuosia lastensuojelun resurssipulan kohtalokkaista seurauksista.
Joensuun neljävuotiaan lapsen kuolema muistuttaa monella tapaa kahdeksanvuotiaan Vilja Eerikan kuolemaa vuonna 2012. Molemmat lapset olivat lastensuojelun asiakkaita, ja molempien kohdalla on herännyt kysymys, olisiko lastensuojelu voinut suojella lapsia paremmin.
Taakka ja suru on valtava koko ammattikunnalle, sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiasta todetaan.
Joensuun 4-vuotiaan kuolemaa käsitellään tällä hetkellä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Keskusrikospoliisi selvittää, onko viranomaisia syytä epäillä asiassa jostain rikoksesta.
Talentian mukaan ammattijärjestö on puhunut lastensuojelun kriisistä jo vuosikymmeniä.
– Vilja Eerikan kuoleman jälkeen varoitimme, että sama voi toistua ja vaadimme lastensuojelun kriisin ratkaisemista riittävillä resursseilla, 25 lapsen asiakasmitoituksella ja työntekijöihin panostamalla, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio tiedotteessa.
– Näitä epäkohtia ei kuitenkaan ole korjattu, vaikka ongelmat ovat tiedossa. Saamme jatkuvasti sosiaalityöntekijöiltä ja sosionomeilta viestiä, jotka kertovat lastensuojelun karusta arjesta – erittäin vaativasta ja tärkeästä työstä, jota tehdään veitsen terällä tasapainoillen vakavassa henkilöstöpulassa.
Lue myös: Laiminlöivätkö viranomaiset Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan lapsen? Poliisi: Siihen saadaan vastaus pian
Sosiaalityöntekijät kertovat laajoista ongelmista
Vaikka sosiaalityöntekijöitä on rekisterissä yli hyvinvointialueiden tarpeen, lastensuojeluun ei saada rekrytoitua työntekijöitä.
Talentian tässä kuussa julkaistussa työolobarometrissa yli 90 prosenttia vastaajista pitää työntekijämäärän vähäisyyttä merkittävänä ongelmana. Myös palkkaus nähtiin ongelmana. Talentia pitää tilannetta kestämättömänä.
– Palkkaus ei vastaa työn äärimmäistä vaativuutta ja resurssit eivät riitä eettisesti kestävään työhön. Koska sitoutuneimmankin työntekijän kestokyvyllä on rajansa, pyöröovi viuhuu ja lastensuojelussa asiakkaana olevalla lapsella saattaa olla jopa 20 eri sosiaalityöntekijää lapsuutensa aikana, Jenni Karsio sanoo.
"Ulkomailla kuolemat perataan poliittisiin päättäjiin asti"
Talentia katsoo, ettei velvollisuus lasten auttamisesta ei voi olla pelkästään yksittäisellä työntekijällä, vaan koko hyvinvointialueella ja poliittisilla päättäjillä.
Tämän vuoden alusta lähtien lastensuojelun sosiaalityöntekijäkohtainen asiakasmäärä on rajattu 30 lapseen, kun ennen se oli 35. THL:n selvityksen mukaan määrä ylittyi viime vuoden lokakuussa 15 hyvinvointialueella.
Lisäksi Talentia syyttää keinottelusta mitoituslukujen kanssa. Sen mukaan lastensuojelutarpeessa olevia lapsia ei siirretä lastensuojelun asiakkuuteen ennen tilanteen kriisiytymistä.
– Tilanne on siis lasten oikeuksien kannalta täysin kestämätön. Vastuu tästä on poliittisilla päättäjillä. Heidän on varmistettava, että lastensuojelu on riittävästi resursoitu.
Talentian mukaan vastuuta on ulotettava pidemmälle poliittisiin päättäjiin.
– Ulkomailla lastensuojeluasiakkaiden kuolemat perataan tarvittaessa kuitenkin poliittisiin päättäjiin asti. Meillä Suomessa tutkinta päättyy johtavan sosiaalityöntekijän toimien selvittämiseen, vaikka työntekijöillä ei tosiasiallisesti ole välttämättä ollut resursseja tehdä työtään kunnolla. On kohtuutonta, että yksittäinen sosiaalityöntekijä kantaa virkavastuullaan ja harteillaan valuvikaista järjestelmää, Karsio sanoo.
Lue myös: Rikostoimittajan kommentti: 4-vuotiaan surmasta syytettyjen vapauttaminen herättää vihaa – saako pieni viaton poika oikeutta?
Lapsiasiainvaltuutettu pelkää väkivallan lisääntyvän perheissä: "Ihmiset kykenevät melkoiseen pahuuteen lapsiaan kohtaan"
9:53