Lastensuojelun työntekijät uupuvat työntaakkansa alla eikä virkoja saada täytetyksi. Huoli lapsista ajoi Vantaan kaupungin lastensuojelun työntekijät tekemään kantelun työnantajastaan.
Lastensuojelun arkea Suomessa vuonna 2016: uupumus ajaa pätevät työntekijät pois alalta eikä tilalle saada rekrytoitua päteviä työntekijöitä. Useilla työntekijöillä on huolehdittavana reilusti enemmän lapsia kuin esimerkiksi liitto suosittelee.
Helsingin Sanomat uutisoi tänään Vantaan lastensuojelun tilanteesta ja erityisesti Tikkurilan avohuollon sosiaalityöntekijöistä, jotka tekivät omasta työpaikastaan kantelun aluehallintoviranomaisille.
Yhdellä työntekijällä yli 60 asiakasta
Vantaan perhepalvelujen vs. johtaja Anna Cantell-Forsbomin mukaan Tikkurilassa yhdellä sosiaalityöntekijällä on yli 60 asiakasta, kun sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian suositus on noin 30. Liiton mukaan paikoin yhdellä työntekijällä voi olla jopa yli sata asiakasta.
Cantell-Forsbomin mukaan Vantaalla kahdessa muussa avohuollon toimipisteessä on huomattavasti vakaampi tilanne.
– Tikkurilassakin tilanne on parantunut siitä, kun kirjelmöinti lähti, jolloin siellä oli useita täyttämättömiä sosiaalityöntekijöiden virkoja. Kukaan aktiivista lastensuojelua tarvitseva ei kuitenkaan jää ilman toimia.
Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki puolestaan kirjoittaa kovaa tekstiä Vantaan suuntaan.
– Jos työntekijät joutuvat kantelemaan valvontaviranomaiselle työnantajastaan, pitäisi hälytysvalojen vilkkua tulipunaisena. Tarvitaan lisää lastensuojelun sosiaalityön vakansseja. Emme niele selityksiä siitä, ettei päteviä henkilöitä vakansseihin saada, Ristimäki kirjoittaa Talentian sivuilla.
Pätevät hakeutuvat muualle
Vantaa on Ristimäen mukaan lisännyt resursseja lapsiperheiden ongelmia ehkäiseviin palveluihin sekä sosiaaliohjauksen vakansseja lastensuojeluun, mikä on hyvä suunta, mutta samalla akuutteja ongelmia ja korjaavaa työtä tekevän lastensuojelun sosiaalityön riittävä resursointi on unohtunut.
Cantell-Forsbomin mukaan Tikkurilassa on nyt 21 sosiaalityöntekijää, ja virkoja on täyttämättä kaksi.
– Ymmärrän ihan hyvin, että työntekijät valtaa epätoivo, että liian vähälle henkilöstömäärälle kaatuu liian paljon tehtäviä.
Hänen mukaansa Tikkurilassa virkoja on ollut auki jo loppuvuodesta, mutta päteviä henkilöitä ei ole löydetty. Alan ongelma on myös suuri vaihtuvuus.
– Työ on niin kuormittavaa, että ihmiset hakeutuvat muihin töihin kuin lastensuojeluun tai yleensä kunnan sosiaalityön tehtäviin. Ala on myös naisvaltainen, joten meillä on perhevapaita paljon ja siten myös sijaisia.
Ristimäen mukaan sosiaalityön pätevyysvaatimukset ovat olleet samat vuodesta 2005.
– Eli on ollut yli kymmenen vuotta hyvää aika laittaa henkilöstöasioita tältä osin kuntoon. Sinänsä hienot ratkaisut, kuten palkalliset graduntekolomat eivät korjaa sitä, että työmäärä lastensuojelun sosiaalityöntekijää kohden on edelleen kohtuuton.
Palkkoja nostettu - "ei rekrytointivaltti"
Cantell-Forsbom sanoo myös Vantaan nostaneen sosiaalityöntekijöiden palkkoja.
Talentian tietoon ei ole tullut vielä yhtään tapausta, jossa työntekijöitä olisi houkuteltu vaativaan työhön selkeästi paremmalla palkkauksella
– Vantaa kehuu nostaneensa helmikuussa sosiaalityöntekijöidensä palkkoja, mikä tietenkin on hienoa ja oikeudenmukaista, mutta palkkausta korjattiin tosiasiallisesti vain tasolle, jolla ympäryskunnat jo ovat. Eli mistään rekrytointivaltista ei ole kyse, Talentian Ristimäki lataa.
Cantell-Forsbom ei halua mitenkään väheksyä työntekijöiden huolta ja kuormaa, hän sanoo viitateen työntekijöiden tekemään kanteluun, mutta näkee ratkaisujen olevan moninaisemmat.
– Ratkaisu ei ole vain se, että lisätään sosiaalityön resurssia. Yritetään hakea monia ratkaisukeinoja tähän tilanteeseen, että päästäisiin parempaan. Nyt meillä on esimerkkejä muista toimistoista, että tilanteen on mahdollista olla parempi näilläkin resursseilla.