Järjestö pelkää, että hallitusohjelman leikkaukset heijastuvat perheisiin niin, että se näkyy huostaanottojen määrän lisääntymisenä.
Hyvil Oy:sta ehdotettiin MTV Uutisten SOS-ohjelmassa, että sosiaalityöntekijöiden yliopistojen aloituspaikat pitäisi kaksinkertaistaa työvoimapulaan vastaamiseksi. Hyvinvointiala HALI kannattaa ajatusta.
HALIsta todetaan, että hallitusohjelman leikkaukset mitä todennäköisemmin heijastuvat perheisiin niin, että se näkyy myös huostaanottojen määrän lisääntymisenä.
Kannatatteko Hyvilin ehdotusta sosiaalityöntekijöiden aloituspaikkojen kaksinkertaistamisesta?
– Kyllä, kun siinä rinnalla huomioidaan pätevöitymisen polun kehittäminen, toteaa HALIn johtaja Arja Laitinen.
– Kuten laajemminkin sosiaalipalveluissa, henkilöstöpula on merkittävä myös sosiaalityöntekijöiden kohdalla. Näin ollen aloituspaikkoja on syytä lisätä. Rinnalla on ainakin yhtä tärkeää luoda koulutuspolku sosiaalityöntekijän pätevöitymiseen. Tämä koskee jo pitkään epäpätevinä sosiaalityöntekijän tehtäviä hoitaneita, Laitinen sanoo.
SOS-ohjelman haastattelussa asiantuntija toivoo, että lastensuojelulakia pitäisi opettaa nykyistä enemmän sosiaalityöntekijäopiskelijoille, jotta heidän osaaminen olisi varmasti riittävällä tasolla töihin astuttaessa. Laitisen mukaan ongelman keskiössä on kuitenkin henkilöstöpula.
– Osaamista varmasti on jo nykymuodossaan. Näen enemmänkin, että henkilöstöpula on se mikä lastensuojelussa kuormittaa. Ja samalla sosiaalityöntekijöille siirtyy tehtäviä, joissa voisi jollakin muulla koulutuksella onnistua. Osaamisongelmaa voi tulla, jos joutuu tekemään tehtäviä, jotka eivät suoraan kuulu omaan koulutukseen. Lastensuojelun ammatilliset vaatimukset ovat hyvin korkeat. Näitä on hyvin vaikea täyttää, johtuen henkilöstöpulasta.
SOS - Save Our Sote MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? |
Laitinen painottaa, että riittävä osaaminen laista, mutta myös alan yleinen ymmärrys on tärkeää.
– Tästä hyvänä esimerkkinä on ns. hatkalaisten hakeminen tai täyden yksikön henkilöstön pitäminen paikalla lastensuojelun toimintayksikössä, vaikka lapset eivät olisi paikalla.
"Hallituskaudella on tarkoitus leikata joka neljäs euro järjestöiltä"
Asiantuntija toteaa tiistain SOS-ohjelmassa, että hallitusohjelmassa on useita elementtejä, jotka voivat lisätä huostaanottojen määrää. Laitinen pitää huostaanottojen määrän kasvamista todennäköisenä.
– Hallitusohjelmassa on merkittäviä leikkauksia esimerkiksi sote-järjestöjen avustuksiin. Hallituskaudella on tarkoitus leikata joka neljäs euro järjestöiltä. Tämä tarkoittaa väistämättä matalan kynnyksen palveluiden leikkaantumista. Samoin sellaisten palveluiden supistumista, mitä julkinen toimija ei tee lainkaan itse.
– Hallitusohjelman sosiaaliturvaan, asumistukiin ja työmarkkinatukiin kohdistuvat leikkaukset mitä todennäköisemmin heijastuvat perheisiin niin, että se näkyy myös huostaanottojen määrän lisääntymisenä.
Kuinka vakavana itse pidätte lastensuojelun nykytilaa?
– Henkilöstöpula on merkittävä. Tässä rinnalla lastensuojelun erittäin korkeat ammatilliset pätevyysvaatimukset tekevät lastensuojelun tilanteesta hyvin haastavan. Myös lastensuojelussa tulisi pikaisesti tarkastella tehtäväjakoa ja näissä tehtävissä erilaisia pätevyyksiä. Järjestöjen toimintaedellytysten heikentäminen avustusten leikkaamisen kautta heikentää tätä tilannetta.
Video: MTV tapasi laitoskierteeseen joutuneen nuoren, joka kertoo, mitä lastensuojelulle pitäisi tehdä
2:14