Venäjän armeijan sotilaat vetäytyivät Kiovan lähellä sijaitsevasta Butshan kaupungista. Tämän jälkeen maailmalle levisivät kuvat surmatuista siviileistä ja joukkohaudoista. Onko sota Ukrainassa raaistumassa entisestään?
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Ukrainan joukot ovat onnistuneet valtaamaan pääkaupunki Kiovan ympäristön takaisin itselleen. Samalla Venäjän armeijan jälkeensä jättämät raakuudet ovat tulleet koko maailman tietoon ja suuri kysymys kuuluukin: oliko Venäjän johto tietoinen alueen tapahtumista?
– Kyllä teon laajuus vaikuttaa siltä, että ylempi johto on ainakin ollut tietoinen siitä mitä on tapahtunut, tai jopa antanut suoria ohjeita. Mistään ei kuitenkaan voida olla varmoja ennen kuin kansainväliset tutkijaryhmät ovat tutkintansa tehneet, mutta uhrien lukumäärä ja se tapa, jolla heidät on teloitettu, osoittaisi, että tämä on ollut järjestelmällistä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa.
Venäjä itse on kiistänyt syytökset siviilien teloittamisesta ja väittänyt tapahtumien olevan osa Ukrainan järjestämää propagandaa. Ilmiselvää kuitenkin on, että kyse on poikkeuksellisesta raakuudesta.
– Tekohetkellä näiden ihmisten kädet on sidottu, heidät on teloitettu lähietäisyydeltä ampumalla. Tekijältä sellainen vaatii raakalaismaisuutta. On sanottu, että tämä korostaa venäläistä väkivallan kulttuuria ja ehkä myös kurittomuutta sotilasjoukoissa, Kajanmaa toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lue myös: Suomalaistutkija: Butshan tapausta ei voi verrata Srebrenicaan – "Hirmuteot osoittavat, että emme ole oppineet mitään"
Zelenskyi: "Siviiliuhrien määrä voi olla paljon Butshaakin suurempi muissa kaupungeissa"
Kajanmaan mukaan lisää samankaltaisia raakuuksia voi paljastua muualtakin Ukrainasta.
– Pahoin pelkään, että (uusia) tulee paljastumaan. Ei välttämättä samassa mittasuhteessa, mutta samanlaisia toimenpiteitä. Kyseessä voi olla myös turhautuneiden sotilaiden kosto niille ihmisille, jotka ovat vastustaneet heidän toimintaansa. Sotilaille on ollut aivan sama, ovatko nämä ihmiset itse siviilejä vai sotilaita.
Ei herkimmille: ukrainalainen sotakanava väittää löytäneensä venäläisten kidutuskammion Butšasta
Lue myös: MTV sodan tuhoamassa Butshassa – "Kuolleita ihmisiä löytyy lisää koko ajan"
Ukrainan viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet monet länsimaat harkitsemaan kovempia sanktioita Venäjää vastaan. Kajanmaan mukaan käsillä on myös hetki, jolloin länsimaat joutuvat miettimään, mikä olisi sellainen teko, joka aiheuttaisi esimerkiksi Naton puuttumisen tilanteeseen.
– Täytyy muistaa ettei Ukraina ole Naton jäsen, mutta länsi puuttui Kosovon sodassakin tapahtuviin kauheuksiin. Nyt aletaan varmasti lähestymään sitä kynnystä. Toisaalta koko tämän sodan ajan Venäjä ja Nato ovat väistelleet toisiaan ja pyrkineet pitämään toisensa irti tästä konfliktista.