Venäjä on viime päivinä vetäytynyt useilta aiemmin Ukrainassa hallussaan pitämiltään alueilta. Samalla on paljastunut, millaisiin raakuuksiin venäläisjoukot ovat syyllistyneet. MTV Uutiset käy tässä artikkelissa läpi, mitä Venäjän tai sen nimissä toimivien sotajoukkojen hirmuteoista tiedetään. Kysymme myös sota-asiantuntijalta, mitä vielä voi paljastua.
Butsha, Borjanka, Irpin, Ivankiv. Muun muassa nämä Ukrainan pääkaupungin Kiovan ympäristössä olevat alueet ovat olleet uutisotsikoissa niissä tapahtuneiden kauheuksien takia, jotka ovat paljastuneet venäläisten joukkojen vetäydyttyä ja siirryttyä Itä- ja Kaakkois-Ukrainaan.
Lue myös: Amnestyn tutkimukset venäläisten raaiosta siviilimurhista – "He ampuivat häntä päähän"
Tiedot siviilien joukkohaudoista ja kaduille teloitettujen siviilien ruumiista ovat järkyttäneet. Mutta mitä vielä voi paljastua venäläisjoukkojen jäljiltä?
MTV Uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan kaikkea ei vielä tiedetä, ja lisää tulee esiin sitä mukaan, kun venäläisjoukot vetäytyvät.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi 24. helmikuuta ja on kestänyt nyt kuusi viikkoa. Kukaan ei varmasti tiedä, mitä tänä aikana on tapahtunut.
Sotatilanne Ukrainassa 4. huhtikuuta 2022.
Butsha
Venäläisten jälkeensä jättämät siviiliuhrit Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butshassa ovat järkyttäneet ympäri maailmaa.
Lauantaina 2.4. paljastui, että kaupungissa sijaitsevaan joukkohautaan on haudattu jopa 300 ihmisen ruumiit. Siviilien ruumiita on löydetty myös kaupungin kaduilta.
Butshan pormestari Anatoli Fedorukin mukaan kaduilla lojuvia ihmisiä oli ammuttu päähän.
Ukrainan yleinen syyttäjä Iryna Venediktova kuvaili venäläisjoukoilta vapautettuja kyliä "kidutetuksi alueeksi suoraan helvetistä".
Lue myös: Venäjän taakseen jättämän Butshan kaduilla siviiliasuisia ruumiita: "Rujo määrä massamurhia – ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia"
Avaruusteknologiayhtiö Maxar julkaisi 4.4. satelliittikuvia Butshasta.
Maaliskuun alkupuolella otetuista ilmakuvista voi havaita kaivamisen merkkejä kirkon pihalla. Tuoreet kuvat paljastavat kyseisten jälkien lisääntyneen kirkon edustalla. Useiden lähteiden mukaan kyseessä on kaupungin siviilien joukkohauta.
Maxarin mukaan joukkohauta on pituudeltaan lähes 14 metriä.
Katso video oletetusta siviilien joukkohaudasta:
0:23
Butshasta pari päivää sitten raportoinut MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoi, että siviilien ruumiita löytyy päivittäin kymmeniä lisää.
– Ruumiita etsitään kellareista, sortuneista rakennuksista, palaneista busseista ja autoista. Ainut tapa on sijoittaa heidät joukkohautoihin.
Voit katsoa Nurmisen videoraportin Butshasta tästä alta. Materiaali voi järkyttää:
4:39
Lue myös: Ukrainalainen sotakanava väittää löytäneensä siviilien kidutuskammion Butshasta
Borodjanka
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut, että siviiliuhrien määrän voi olla vielä Butshaakin suurempi muissa venäläisjoukkojen jättämissä ukrainalaiskaupungeissa, kuten esimerkiksi läheisessä Borodjankan kaupungissa.
Borodjanka sijaitsee noin 25 kilometriä Butshasta länteen ja noin 50 kilometriä Kiovasta luoteeseen. Venäläiset joukot vetäytyivät Borodjankasta viime viikolla.
Lue myös: Satelliittikuvat Butshasta näyttävät kumoavan venäläisväitteet, joiden mukaan siviiliuhrit olisivat ilmaantuneet vasta venäläisten poistuttua kaupungista
Borodjankassa vierailleiden uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan kaupunki on pahoin tuhoutunut. Moni asuinrakennus on kärsinyt iskuissa ja ihmisten tavaroita, vaatteita ja lastenleluja lojuu teillä sikin sokin.
Irpin ja Ivankiv
Ukraina kertoi lauantaina saaneensa haltuunsa koko Kiovan alueen, johon lukeutuvat Butshan ja Borodjankan lisäksi myös muun muassa Irpin ja Ivankiv.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoitti tuoreeltaan Twitterissä Venäjän sodan romahtaneen tällä lohkolla, mutta varoitti samalla siitä, mitä alueelta voi vielä paljastua.
– Taakse jäi rujo määrä massamurhia. Tämä ei tule yllätyksenä Venäjän sotia seuranneelle. Ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia, Aaltola sanoo.
Mariupol
Taistelut strategisesti tärkeän Mariupolin kaupungista käyvät kiivaina.
Yleisesti pidetään selvänä, että satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa. Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.
Ukrainan presidentin mukaan Venäjä estää Ukrainassa humanitaarisen avun pääsyn saarrettuun Mariupoliin, koska se haluaa piilottaa todisteet kaupungissa surmatuista ihmisistä.
Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko sanoi keskiviikkona, että ainakin 5000 kaupungin asukasta on kuollut Venäjän pommitusten alkamisen jälkeen. Pormestarin mukaan kuolonuhrien joukossa olisi noin 210 lasta.
Boitshenko listaa venäläisjoukkojen tekemien kauheuksiin muun muassa lastensairaalan pommituksen sekä Venäjän maaliskuisen iskun teatteriin, jonka suojaan oli hakeutunut satoja ihmisiä.
Pormestarin mukaan Venäjä on tuhonnut satamakaupungin infrastruktuurista yli 90 prosenttia, mistä ainakin 40 prosenttia on vahingoittunut niin pahasti, ettei korjaaminen ole enää mahdollista.
Harkova
Taistelut Ukrainan itäisillä alueilla ovet viime päivinä kiihtyneet ja Harkovan alueen kerrotaan olevan kokonaan Venäjän hallinnassa.
Aiemmin tällä viikolla ainakin 23 ihmisen kerrotaan kuolleen räjähdyksissä Harkovassa, sanoo alueen kuvernööri. Kuolleiden joukossa on lapsia.
Venäjän kohteeksi joutuneen asuinalueen asukkaat ovat raportoineet räjähteiden sisältäneen metallikuulia.
Harkovan alueen kuvernöörin Oleg Sinegubovin mukaan evakuoinnit alueelta eivät onnistu eikä humanitäärisen avun lähettäminen ei ole mahdollista.
Yli 4600 mahdollista sotarikosta
Ukrainan syyttäjänvirasto kertoi toissapäivänä, että maassa tutkitaan 4684 mahdollista sotarikosta. Mahdollisten sotarikosten kerrotaan kasvaneen sadoilla joka päivä sen jälkeen.
Sotarikoksista epäillään toistaiseksi 353:a Venäjän sotilasjohdon ja poliittisen johdon jäsentä.
– Keräämme todistusaineistoa kansallisiin tuomioistuimiin ja kansainväliseen rikostuomioistuimeen Haagissa. Todisteita on paitsi sotarikoksista, myös rikoksista ihmisyyttä vastaan. Todistamme jokaisen faktan rangaistaksemme niitä, jotka kiduttivat, pilkkasivat ja tuhosivat ukrainalaisia, sanoi Ukrainan yleinen syyttäjä Iryna Venediktova.
Syyttäjänviraston mukaan 167 lasta on kuollut ja 279 haavoittunut sotarikosten seurauksena.
Lue myös: Petri Sarasteen kommentti: Toistuuko Ukrainassa uusi Srebrenica?
Mitä vielä paljastuu? Katseet kohdistuvat näille alueille
Mistä venäläisjoukkojen tekemät raakuudet kertovat? MTV Uutiset kysyi asiasta Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) erikoistutkija Pentti Forsströmiltä.
– Se ei ole normaalia eikä se ole inhimillistä toimintaa missään tapauksessa. Mutta perustuuko se käskyyn vai perustuuko se alueilta lähteneiden sotilaiden turhautumiseen, Forsström kysyy.
Sodassa ihmisen primitiiviset luonteenpiirteet tulevat tietyissä tilanteissa esille ja näin on nyt käynyt Ukrainassa, Forsström sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
– Onko turhautumisessa kyse siitä, että sotilaat ovat mielestään saavuttaneet sen tehtävän ja tavoitteen, mikä heille on asetettu ja nyt tuli yllättäen käsky lähteä pikaisesti pois ja siirtyä uuteen paikkaan?
– Vai onko toiminta ohjattua, onko käsketty, että ammutaan kaikki mikä liikkuu? Toivottavasti kukaan ei ole ohjannut, että näin pitää tehdä. Se olisi pöyristyttävää.
Venäjän hyökkäyssotaa on käyty nyt kuusi viikkoa. Forsströmin mukaan Kiovan suunnalta raakuuksia tulee varmasti paljastumaan vielä lisää.
– Tähän mennessä esille tulleet hirmuteot eivät varmasti ole kaikki, mitä me jonain päivänä saamme tietää.
– Kiovasta koilliseen on voinut ja voi varmasti tapahtua raakuuksia, Itä-Ukrainassa Harkova on toinen. Harkovaa on pommitettu rajusti ja Sumin alueella on käyty hurjia taisteluita. Paljon ihmisiä on lähtenyt sotaa pakoon, mutta en usko, että kaikki ovat päässeet tai ehtineet pois, Forsströn sanoo.