Äärinationalistit ovat arvostelleet julkisesti niitä, joita he pitävät syyllisinä epäonnistumisiin taistelukentällä.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on tehnyt ihmeitä nationalistibloggaaja Roman Antonovskin uralle. Hyökkäyksen alkamisen jälkeen hän on ollut esillä valtavasti enemmän kuin aiemmin.
– Isänmaallisuus on Venäjän uusin trendi, 42-vuotias markkinointiasiantuntija sanoi ennen kuin nousi lavalle isänmaallisessa konsertissa pääkaupunki Moskovassa lausuakseen nationalistisia runoja.
Ennen runonlausuntaa Antonovski kehui samanmielisen yleisön kasvoja.
– Liberalismi ei ole rumentanut niitä! hän lausui.
Aiemmin Antonovskin kaltaiset nationalistit nähtiin uhkana Venäjän hallinnolle, mutta hyökkäyssodan myötä tilanne on muuttunut. Nationalistit ovat hallinnolle hyödyllisiä presidentti Vladimir Putinin "erityisoperaatioksi" kutsuman sodan tukijoina.
Nationalistit ovat rohkaistuneet julkisesti arvostelemaan niitä, joita he pitävät syypäinä virheisiin taistelukentällä. Nationalistit ovat kritisoineet sotilasjohtajia sekä vaatineet yleistä liikekannallepanoa ja jopa ydinaseiden käyttöä.
Venäjän johto tarvitsee tukea sodalle
Nationalistien kasvava vaikutusvalta näkyi erityisesti elokuussa venäläisen äärinationalistivaikuttaja Aleksandr Duginin tyttären Darja Duginan hautajaisissa. Venäjän on syyttänyt Duginan surmanneesta autopommi-iskusta Ukrainaa, mutta Ukraina on kieltänyt osallisuutensa.
Satoja ihmisiä kokoontui muistotilaisuuteen Moskovassa, ja osanottoja tuli tulvimalla, mukaan lukien presidentti Putinilta.
Nationalistisia näkemyksiä jakavat bloggaajat ja toimittajat joutuivat ennen tyytymään sosiaaliseen mediaan. Nyt he saavat aikaa ja tilaa Venäjän valtiontelevisiossa.
Tutkimuslaitos Levada-keskuksen johtaja, sosiologi Lev Gudkov kertoo uutistoimisto AFP:lle Venäjän hallinnon tarvitsevan nationalistien tukea "erityisoperaatiolleen". Gudkovin mukaan keskuksen tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 78 prosenttia venäläisistä uskoo Venäjän olevan mahtava mutta vihollisten ympäröimä maa. Kasvava tunne Venäjän eristyneisyydestä on viesti, jonka uudet patriootit mielellään omaksuvat.
Blogissaan ja radiossa Antonovski puhuu Venäjän suuresta imperiumista viimeisenä perinteisten arvojen linnakkeena. Hän parjaa liberaaliksi kuvailemaansa länttä sekä vaatii Venäjän puhdistamista russofobiasta ja median kansallistamista.
Nationalismi palvelee hallintoa - toistaiseksi
19-vuotias opiskelija Valeri Romanov sanoo uskovansa joidenkin nuorten kiinnostuvan Venäjän historiasta ja nationalistisista kannoista osittain siksi, että he haluavat ymmärtää nykypäivän tapahtumia paremmin.
– Nationalismi ei välttämättä ole ääriajattelua. Se on isänmaallisuuden korkein muoto, hän muotoilee AFP:lle.
Romanov työskentelee 1900-luvun alun äärinationalistisen mustat sotniat -liikkeen mukaan nimetyssä kustantamossa, ja hän kertoo kahden ystävänsä pitäneen välivuoden opinnoista lähteäkseen taistelemaan Ukrainaan. Romanov itse sanoo keränneensä lääke-, ruoka- ja vaatelahjoituksia sotilaille.
Nationalistidemokraatiksi itseään kutsuva, 27-vuotias Daniil Mahnitski on perustanut Yhteiskunta.Tulevaisuus-nimisen poliittisen ryhmän, joka kerää lahjoituksia venäläisjoukoille. Seuraavassa kuljetuksessa on hänen mukaansa 2 300 ensiapupakkausta.
– Eurooppa luuli, että pakotteet saisivat meidät kaatamaan Putinin, mutta niillä oli päinvastainen vaikutus. Venäläinen isänmaallisuus kukoistaa, Mahnitski sanoo.
Sosiologi Gudkov huomauttaa, että vaikka nouseva nationalismi palvelee Venäjän johtoa nyt, pelkkää hyötyä siitä ei hallinnolle ole.
– Tämä imperialistinen sovinismi voi olla hyvin vaarallista. Siitä voi tulla maan hallitseva poliittinen voima, kun kansalaisyhteiskunta on heikko.
Mahnitski sanoo, ettei hänellä ole harhakuvitelmia siitä, miksi Venäjän hallinto suvaitsee liikettä.
– Kyse on järkiavioliitosta. Kun rauhansopimus on allekirjoitettu, se päättyy.