Viikko sitten Suomeen saapui kolme suomalaisnaista ja heidän yhdeksän lasta al-Holin leiriltä Syyriasta. Naisten ja lasten palaamisesta on käyty Suomessa kiivasta keskustelua.
Huolta on herättänyt muun muassa se, ovatko leiriltä palaavat naiset Suomelle turvallisuusuhka ja kuinka hyvin he pystyvät sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.
Esimerkiksi Turkin suurlähettiläs Vakur Erkul sanoi MTV Uutisten erikoishaastattelussa, että leiriltä päästetään tarkoituksella henkilöitä jatkamaan terrorismia.
Lue myös: Turkin suurlähettiläs MTV:lle: Al-Holin leiristä palaavat ovat uhka – "Leiriltä päästetään tarkoituksella ihmisiä jatkamaan terrorismia"
Sotarikostutkija kohtaa sota-alueilta palaavia
Helsingin diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskuksessa työskentelevä sotarikostutkija Lotta Carlsson on kohdannut sota-alueilta ja pakolaisleiriltä tulevia ihmisiä. Hän on tavannut myös al-Holin leiriltä palanneita ihmisiä.
Carlssonin mukaan on mahdotonta sanoa, muodostavatko palaajat todellakin turvallisuusuhan Suomelle.
– Vaikea sanoa, en tunne henkilöitä, hän vastaa lyhyesti MTV Uutisille.
Carlssonin mukaan palaajien kanssa on isot haasteet sosiaali- ja perhetyössä.
– Sitten voi olla, että yhteisö hylkää täällä ja (heitä kohtaan) voi olla hyvin paljon ennakkoasenteita.
Lue myös: Jihadismitutkija MTV:lle: Isis-kytkökset voivat vaikeuttaa al-Holista saapuneiden suomalaisnaisten sopeutumista yhteiskuntaan – "He muodostavat selvän turvallisuusriskin"
Ääriajattelusta on mahdollista päästä eroon
Suomessa on puhuttu paljon siitä, voivatko leiriltä palanneet irtaantua radikaalista ajattelusta. Carlsonin mukaan ääriajattelusta on mahdollista päästä eroon, mutta kyseessä on asteittainen prosessi.
– Sehän on muutostyö, jos haluaa muuttua. Muutostyössähän joutuu aina tarkastamaan omia arvojaan. Omien arvojen kautta voi muodostua omat rajat siitä, mitkä omat ajatukset yhteiskunnan kanssa on. Siinä ehkä on se suurin prosessi.
– Ei ole sellaista, että nollasta lähdetään ääriajatteluun ja takaisin nollaan. Se on enemmänkin sellaista, että kasvaa henkilönä ja tarkastaa omaa identiteettiään.
Carlson toteaa, että on kuitenkin vaikea kysymys tietää onko palaajien halu muuttua aito.
Katso sotarikostutkijan koko haastattelu yllä olevalta videolta.