Studio55.fi-lähetyksessä tavattiin sotaveteraanit Jorma Tolvanen ja Osman Abdrahim.
Jorma Tolvanen oli mukana Tali-Ihantalan taistelussa 6. divisioonassa kesällä 1944. Pohjoismaiden historian suurimpaan taisteluun osallistui yhteensä noin 50 000 suomalaissotilasta ja noin 150 000 neuvostoliittolaista.
– Aika tekee muistot kauniimmiksi. Mutta tietenkin todellisuushan oli, että se oli työ kuin työ. Me olimme ammattisotilaita. Suomen sotilaat yleensä ne tekee työt, mitkä käsketään, Tolvanen kertoi lähetyksessä.
Tiesivätkö sotilaat sen, minkä monet sotahistorioitsijat ovat myöhemmin todenneet – että jos rintama olisi tuolloin murtunut, niin viimeiset runsaat 70 vuotta olisi eletty hyvin erilaisessa Suomessa?
– Minun esimies, luutnantti Tuukkanen, sanoi, että hätäaika. Hätä on. Sen takia mie tiesin.
Paniikkimielialaa ei Tolvasen mielestä kuitenkaan ollut.
– Meidän miehethän oli ammattisotilaita. Ne oli niin monta vuotta jo olleet. Ei me oltu mitään ihan nuoria poikia.
Ohjelmassa niin ikään vieraillut sotaveteraani Osman Abdrahim taisteli aikoinaan JR4:ssä niin sanotussa Punamustarykmentissä. Hän näki sotaa niin Karjalankannaksella, Maaselän kannaksella, Syvärillä kuin Mikkelissä päämajan tiedusteluosastolla.
– Mikkelissä kerran sattui niin, että kun kadulla käveltiin ruokailupaikalle, Marskikin tuli siellä seurueineen. Me tervehdittiin nöyrästi hänet.
Eilen Osman pääsi tasavallan presidentin kutsumana itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan.
– Siellä oli erinomainen tunnelma. Minulla oli daami mukana, tyttäreni. Ei jännitetty ollenkaan. Aivan hienosti siellä liikuttiin, ja oli tilaisuus myöskin tanssia, Osman kertoi.
Millaisia muistoja miehillä on sota-ajoilta? Miten Suomi on Osmanin mielestä pitänyt huolta veteraaneistaan? Katso video ylhäältä.