Eilen kaatuneen soten valmistelussa oli mukana kaikkiaan noin tuhat ihmistä ympäri Suomea. Ihmisiä on ollut mukana ministeriöissä, maakuntavalmistelussa ja yhtiöissä. Työt loppuvat soten kuoppaamisen myötä osalta valmistelijoista.
Soten valmistelussa vahvasti mukana ollut alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo MTV:n Uutisten haastattelussa, että suurin osa saa uhkakuvista huolimatta pitää työpaikkansa. He ovat siirtyneet emo-organisaatioista hoitamaan sote-asioita ja ovat edelleen organisaatioiden palveluksessa.
– Kyllä tämä jokaiseen heistä vaikuttaa niin, että heidän työtehtävänsä muuttuvat. Osa on sitten sellaisia ihmisiä, jotka ovat tulleet puhtaasti määräaikaisena tähän. Heidän osaltaan sitten tietenkin työt loppuu, Nerg sanoo.
– Tämä oli nyt niin iso, niin monista monista lainsäädäntökokonaisuuksista yhteen koottu paketti, että sen käsittely kokonaisuutena oli liian haasteellista. Sekä eduskunnassa että myös lainvalmistelun tekniikan ja niiden riippuvuussuhteiden kannalta.
Pääministeri Juha Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa, että sote-valmistelu on maksanut tähän mennessä 200-300 miljoonaa euroa.
"Soten siirtyminen ei ole vahinko"
Nerg sanoo olleensa kaikkien sotea tekemässä olleiden puolesta surullinen, kun uutinen uudistuksen kaatumisesta tuli. Nerg harmittelee sitä, ettei yhtään osaa suunnitelmista saatu toteutettua tällä hallituskaudella.
– Nyt lähdetään taas tavallaan nollapisteestä, se on päällimmäinen harmi.
Soteen on valmistelun aikana käytetty rahaa noin 200 miljoonaa. Nergin mukaan rahalla on tehty muun muassa sellaisia digitalisaatiotehtäviä, jotka täytyi tehdä joka tapauksessa.
Kysymykseen soten lopullisesta valmistumisesta joskus Nergillä on selkeä vastaus.
– Ei meillä Suomessa ole muuta mahdollisuutta. On löydettävä malli.
Nergin mukaan soten siirtyminen seuraavalle hallitukselle ei ole vahinko:
–¨Mutta valitettavasti nyt kuluu sellaista aikaa, mitä tässä ei olisi.