Kamppailu sote-uudistuksen pelastamiseksi jatkuu alkuviikosta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti soten käsittelyn perjantaina illansuussa. Virkamiehet jatkavat valmistelua, ja valiokunta kokoontuu jälleen maanantaina iltapäivällä.
-Mutta kyllä tässä väki on hälytysvalmiudessa tarvittaessa aikaisemminkin, Rehula kertoi.
Ainakin hänen oma viikonloppuohjelmansa menee uusiksi.
-Finlandia-hiihto jää väliin, hän myönsi.
Rehulan mukaan perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatimukset täyttävän ratkaisun hakuun on aikaa lähipäivät. Pöydällä on hänen mukaansa vielä kaikki vaihtoehdot, jotka ovat esillä olleet.
-Kyllä me olemme siinä asennossa, että tosissaan ratkaisua yritetään, hän vakuutti.
Aikataulu on huippukireä, sillä eduskunta päättää työnsä 14. maaliskuuta.
Kolme mallia
Perustuslakivaliokunta nosti torstaina esiin kolme vaihtoehtoista mallia, jotka olisivat perustuslain mukaisia.
Joissakin arvioissa vahvimmilla on asiantuntijoiden suosittelema niin sanottu maakuntahallintomalli. Siinä tehtävät siirrettäisiin yksittäistä kuntaa suuremmille itsehallintoalueille, joille valittaisiin päättäjät suorilla vaaleilla ja annettaisiin verotusoikeus.
Tässä mallissa tulisi huolehtia erikseen siitä, että kunnilla olisi riittävästi kannustimia hoitaa niille jääviä terveyshaittojen ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisemiseen liittyviä tehtäviä.
Yksitasoinen kuntayhtymämalli puolestaan tarkoittaa, että palveluista vastaisi 19 kuntayhtymää ilman edellisen mallin viittä sote-aluetta.
Tätä mallia arvioitaessa huomioon pitää ottaa kuitenkin muun muassa alueiden koko, kuntayhtymän tehtävät ja toimivaltuudet, rahoitusjärjestelyt, vastuiden jakautuminen valtion, kuntien ja kuntayhtymien välillä sekä kuntayhtymän ylimmän päättävän elimen kokoonpano ja valintatapa.
Kolmas perustuslain mukainen malli olisi se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuuta siirretään valtiolle.