Sotilaallisen yhteenoton uhka kasvanut arktisella alueella

Huippuvuoret
Kuvituskuvaa Esmarkin jäätiköltä Huippuvuorilla, Jäämerellä.Lehtikuva
Julkaistu 22.04.2015 17:28

MTV UUTISET–STT

Venäjän ja länsimaiden välien kylmeneminen tuntuu myös arktisella alueella. Tuoreen laajan kyselyn mukaan sotilaallisen konfliktin uhkaa pidetään pohjoisessa yhä suurempana. Enemmistö vastanneista kuitenkin uskoo neuvotteluihin kiistojen ratkaisemisessa.

Arktis nousi näkyvästi esille viime viikonvaihteessa, kun lännen pakotelistalla oleva Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin vieraili pohjoisnavalla ja sanoi Venäjän tarvitsevan tukevamman jalansijan alueella.

– Jotkut eivät ehkä pidä siitä, mutta se on heidän ongelmansa. Meille on tärkeintä, että me pidämme siitä ja että se on hyödyllistä meidän maallemme, Rogozin perusteli uutistoimisto Tassille Venäjän vaikutusvallan kasvattamista.

Amerikkalaisten ja kanadalaisten tutkimustaitosten kyselyssä Arktiseen neuvoston kahdeksasta jäsenmaasta kolmessa – Venäjällä, Islannissa ja Suomessa - noin puolet vastanneista katsoi sotilaallisen uhkan kasvaneen pohjoisessa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Muissa alueen maissa näin ajatteli vähintään joka neljäs vastaaja.

Samalla enemmistö kuitenkin haluaa pitää Venäjän mukana arktisessa yhteistyössä. Suomessa ja Norjassa Venäjän sulkisi yhteistyön ulkopuolelle noin viidesosa vastaajista, muissa maissa yhteistyöhön kielteisesti suhtautuvia on jonkin verran enemmän.

Kerry ja Tuomioja kokoukseen 

Ilmaston lämpeneminen ja jäiden sulaminen ovat lisänneet Arktiksen houkuttelevuutta kulkuväylänä ja luonnonvarojen lähteenä. 

Pohjoisen alueen kansalaiset eivät kuitenkaan halua tuoda sotavoimaa ratkaisemaan rajakiistojaan. Jos vastakkain asetetaan kova linja tai neuvottelut, vain Venäjällä ensiksi mainitun kannatus on suurempi. Lisäksi kaikissa maissa huomattava osa vastaajista - Venäjälläkin joka neljäs - pitää Arktista kansainvälisenä alueena, jossa rajakiistoja ei pitäisi edes syntyä.

Vastaajien enemmistö haluaa myös pitää ydinaseet pois Arkitkselta. Suurinta ydinaseettoman vyöhykkeen kannatus on Ruotsissa, Suomessa ja Islannissa.

Kyselyyn haastateltiin yhteensä 10 000:tta ihmistä Arktisen neuvoston jäsenmaissa. Suomesta mukana oli tuhat nettipaneelista valittua vastaajaa.

Tulos julkistettiin perjantaina Kanadassa alkavan Arktisen neuvoston ministerikokouksen alla. Tapaamiseen osallistuvat muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä