Yhdysvaltalaisamiraali toppuuttelee pelkoja Venäjän joukoista arktisella alueella

Jäänmurtaja Viking Mar tutkimusmatkalla 250 kilometrin päässä Pohjoisnavasta vuonna 2004.
Arkistokuvaa.EPA
Julkaistu 23.01.2015 21:28
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Venäjä on kasvattanut asevoimiaan arktisella alueella, mutta siitä ei kannata olla liian huolissaan, sanoo Suomessa vieraileva yhdysvaltalaisamiraali Robert Papp. Hän myös uskoo, että halpa öljy hillitsee innostusta porata öljyä pohjoisen kylmillä vesillä. 

– Toisaalta ehkä Venäjä rakentaa infrastruktuuria oikeutetuista oman alueen ja turvallisuussyistä. Toisaalta joidenkin mielestä he kasvattavat sotavoimaansa. Mielestäni asia on tältä väliltä. En ole niin huolissani kuin muut.  

Hän on rannikkovartiostosta eläköitynyt amiraali ja Yhdysvaltain arktinen edustaja. Yhdysvallat aloittaa huhtikuussa kaksivuotisen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden, ennen Suomen vuoroa. 

Suomi on yksi neuvoston kahdeksasta jäsenmaasta. Neuvosto yrittää ratkoa alueen ongelmia ja haasteita, sekä rakentaa yhteistyötä valtioiden ja alkuperäiskansojen kanssa. Neuvosto ei kuitenkaan käsittele turvallisuuskysymyksiä sotilaallisissa puitteissa.

"Toinen Lähi-itä" 

Arktisesta alueesta puhutaan jopa toisena Lähi-itänä öljy- ja kaasuvarojen suhteen. Papp ei kuitenkaan usko että öljynporaus ei räjähdä kasvuun kylmillä vesillä nykyisillä öljyn hinnoilla. 

– Tässä on ainakin pari vuotta aikaa vetää henkeä. Nyt pitäisi keskittyä uudistuviin luonnonvaroihin, kuten lämpö-, vesi-, aurinko- ja tuulivoimaan.

Arktinen alue on pysynyt poliittisesta vakaana. 

– Uskon että kaikki tottelevat lakeja, Papp sanoo, kun on kyse valtioiden esittämistä aluevaatimuksista.

Esimerkiksi Tanska vaatii itselleen mannerjalustan perusteella noin 900 000 neliökilometrin aluetta vedoten YK:n merioikeusyleissopimukseen. Pohjoisnavalta itselleen aluetta hamuaa myös Venäjä.

– Media liioittelee erimielisyyksiä. Dokumentoidut vaateet tutkitaan komissiossa. Ja jos jää vielä erimielisyyksiä, maat hoitavat ne kahden kesken.

Papp muistuttaa että Yhdysvallat itse ei ole vielä mukana YK:n sopimuksessa, mutta noudattaa sitä.

Koillisväylä ei vielä kaupallinen

Koillisväylän kaupallisista mahdollisuuksista on puhuttu jo vuosia. Papp jarruttelee intoa.

– Laivayhtiöt miettivät että koillisväylä on lyhyempi, mutta nyt Venäjä ottaa väylämaksuja ja vaatii saattueita. Tämä kaikki maksaa. Riskinä on myös, että vaikka jääpeite kutistuu, liikkeellä on aiempaa paljon enemmän jäätä.  

Yhdysvaltojen tavoitteet puheenjohtajakaudella ovat käytännönläheisiä: toteuttaa harjoituksin jo aikaansaatuja sopimuksia pelastus- ja etsintäoperaatioista sekä öljyntorjunnasta, ja parantaa valmiuksia.  

Papp jatkaa huomenna Lappiin, missä hän muun muassa vierailee saamelaisparlamentissa. Ensi viikolla hän vierailee Venäjällä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat