Helsingin hovioikeus on tuominnut Etelä-Suomessa sijaitsevassa varuskunnasssa työskennelleen sotilaan palvelusrikoksesta.
Sotilas oli kutsunut alaisenaan työskennellyttä yliluutnanttia muun muassa mielisairaaksi ja sotilaan ammattiin sopeutumattomaksi. Yliluutnantti kertoi, että hän oli hakeutunut komennukselle Afganistaniin muun muassa päästäkseen pois esimiehensä vaikutuspiiristä.
Rikos tapahtui useita vuosia sitten, lokakuun 2010 ja tammikuun 2011 välillä. Yliluutnantin mukaan esimies kohteli häntä loukkaavasti, nöyryyttävästi ja vähättelevästi ja viivytti kehityskeskustelun järjestämistä useista pyynnöistä huolimatta.
Lopulta yliluutnantti ja esimies yrittivät keskustelua lokakuussa, mutta se keskeytettiin esimiehen menetettyä malttinsa. Keskustelun aikana esimies oli käyttäytynyt epäasiallisesti ja kutsunut yliluutananttia sopimattomaksi sotilaan ammattiin, mielisairaaksi ja jakomielitautiseksi.
Uusi yritys tehtiin tammikuussa ja silloin paikalla oli myös muita sotilaita. Yksi sotilaista oli pitänyt esimiehen lausumaa jyrkkänä ja hyvien tapojen vastaisena. Hän olisi siksi ilmoittanut, että kielenkäyttö oli palautettava normaaliksi tai kokous päättyisi.
Esimies myönsi, että hän oli menettänyt malttinsa kokouksissa, mutta ei ollut tarkoittanut käyttämiään ilmaisuja henkilökohtaisesti yliluutnanttia vastaan. Mielenterveyteen kohdistuneilla ilmaisuilla oli tarkoitus kuvata vain tilannetta.
Esimies kiisti syyllistyneensä palvelusrikokseen ja toivoi, että hovioikeus jättäisi hänet tuomitsematta rangaistukseen. Hän perusteli pyyntöään sillä, että asia oli painanut hänen mieltään koko viiden vuoden ajan ja kesken ollut rikosasia oli estänyt hänen hakeutumisensa kansainvälisiin tehtäviin.
Vaikka hovioikeus katsoi esimiehen syyllistyneen palvelusrikokseen, se otti esimiehen kannan rangaistuksen suhteen. Oikeus katsoi, että rikoksesta oli kulunut huomattavan pitkä aika, eikä viivästys ollut johtunut esimiehestä. Lisäksi esimiehen menettely katsottiin kokonaisuudessaan lieväksi.
Siten hovioikeus katsoi, että esimies voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen.