Sotkamoon puuhattu "Suomen Hollywood" ei saanut sähköä riittävästi – rahaa palanut rutkasti

Kainuun Sotkamoon vuosien ajan puuhattua kansainvälisen tason Kajawood-elokuvastudiokylää ei ole edelleenkään alettu rakentaa. Hankkeeseen liittyvillä yhtiöillä näyttää myös olleen viime aikoina taloudellisia haasteita.

Elokuvastudiokylän taustayhtiö Kajawood Oy teki viime vuonna vajaan puolen miljoonan euron liikevaihdolla lähes 1,4 miljoonan euron tappiot.

Yhtiön omistavat elokuvatuottaja Miika J. Norvanto ja hänen yhtiökumppaninsa Timo Puustinen, joka kuuluu Jyväskylässä sijaitsevan Jyskän Varastomyymälän entisiin omistajiin.

Parivaljakko on puuhannut Kajawoodia – "Suomen Hollywoodia" – vuodesta 2017 alkaen.

Julkilausuttuna tavoitteena on ollut rakentaa Sotkamon entisen emäntäkoulun alueelle huippumodernit elokuvien tuotantotilat, majoitustilaa sadoille ihmisille ja viiden tähden hotelli.

Tavoitteena on ollut synnyttää Suomeen Hollywood-tuotantoja houkutteleva tuotantokupla. Hankkeen kustannusarvioksi on kerrottu 45–50 miljoonaa euroa.

Puustinen ei halunnut kommentoida hankkeen kuulumisia STT:lle vaan ohjasi kysymään asiasta Norvannolta.

Kymmenien miljoonien rahoitus Yhdysvalloista

Norvannon mukaan yhtiön viime tilikauden tappiot johtuvat hankkeeseen tehdyistä investoinneista.

– Käytännössä olemme investoineet datakeskuksiin, tehneet kalustoinvestointeja ja paljon on tehty myös rahoituksen järjestelyitä, Norvanto sanoo STT:lle.

Yhtiö onkin saanut hankittua ainakin lupauksen merkittävästä ulkomaisesta rahoituksesta. Viime vuoden lokakuussa Kajawoodin kerrottiin saaneen noin yhdeksän miljoonan euron rahoituksen yhdysvaltalaiselta US Capital Global -sijoitusyhtiöltä.

Yhtiön tiedotteessa kerrottiin, että sen oli lisäksi määrä auttaa löytämään Kajawoodille vielä 40 miljoonaa dollaria (Noin 37 miljoonaa euroa) lisää rahoitusta.

Norvanto sanoo, että 50 miljoonan dollarin rahoitus "odottaa vain nostamista".

–  Puhutaan 50 miljoonan tiketistä, jossa 10 miljoonaa on sijoitusta ja 40 miljoonaa lainaa. Käytännössä se odottaa pöydällä, kunnes hankkeessa pystytään etenemään, Norvanto sanoo.

US Capital Global ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön kuluneen viikon aikana.

Valmista piti olla jo 2022

Etenemistä Kajawoodissa ei ole juuri tapahtunut, ja hanke on myöhässä aiemmin kerrotusta aikataulustaan. Studiokylän rakennustöiden piti olla valmiit vuoden 2022 joulukuussa.

Alueella ei ole rakennettu majoitusmökkien pohjatöitä lukuun ottamatta vielä mitään. Kajawood on ostanut Sotkamon kunnalta tontteja 700 000 eurolla, minkä lisäksi se on tehnyt varauksia vajaan 800 000 euron edestä. Varaukset eivät ole kuitenkaan edenneet varsinaisiin kauppoihin.

Viime vuoden keväällä Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoi STT:lle, että kaupat odottivat vielä tonteilla olevien vanhojen rakennusten purkua.

Nyt rakennukset on purettu, mutta Kajawood ei ole siitä huolimatta ostanut uusia tontteja. Kilpeläisen mukaan kunta olisi valmis tekemään kaupat.

EU-rahaa 135 000 euroa

Kajawood Oy:lle on myönnetty myös julkista tukea EU:n aluekehitysrahastosta. Vuonna 2021 Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus myönsi tukea 220 000 euroa, josta toteutui noin 135 000 euron osuus.

Hankkeessa oli määrä perustaa Kajawoodin jälkituotantotilat ja VFX-studio. Hankkeen loppuraportin mukaan tuen "avulla saatiin valmiiksi kansainväliset vaatimukset täyttävä täyden palvelun jälkituotantotalo".

Viime vuonna Kajawood kertoikin, että jälkituotantoyksikkö oli määrä avata saman vuoden maaliskuussa. Tarkkaa sijaintia ei paljastettu.

Norvanto kertoo nyt, että jälkituotantotalo sijaitsee Sotkamossa eri paikassa kuin Vuokatin emäntäkoulu. STT:lle vahvistetaan Pohjois-Pohjanmaan elystä, että hankeraha meni siihen tarkoitukseen kuin sen pitikin mennä.

Riesana sähköyhteydet ja hulevedet

Norvanto kertoo STT:lle, että Kajawood-studiokylä voi vastoinkäymisten takia joutua etsimään itselleen kokonaan uuden sijainnin. Mutkia on tullut matkaan sähkön siirtoyhteyksien ja hulevesien vuoksi.

– Tonttien oston jälkeen vuonna 2022 selvisi, että tonteilla on hulevesiongelma. Sitten kävi ilmi, että paikallinen sähkön siirtoyhtiö ei toimita alueelle tarpeeksi sähköä, Norvanto sanoo.

Hänen mukaansa paikallisen sähköverkkoyhtiön intresseissä ei ole ollut investoida alueelle lisätehoa Kajawoodin haluamalla aikataululla. Kysymykseen ei myöskään tullut se, että Kajawood olisi itse maksanut alueelle tarvittavan lisäsähkön.

Hän kertoo, että Kajawoodin on määrä kertoa uusista suunnitelmistaan tarkemmin tulevana maanantaina.

–  Siirrämme tarvittaessa koko paketin muualle paikkaan, jossa pystytään varmistamaan sähkön saannit. Tässä vaiheessa uusi sijainti on vielä salainen, Norvanto sanoo.

Miljoonalainan korkoja maksamatta

Takaiskuja on tullut myös Norvannon omistamalle tuotantoyhtiölle Black Lion Picturesille. Yhtiötä on haettu konkurssiin Kainuun käräjäoikeudessa lokakuun alussa. Taustalla on miljoonan euron yrityslaina, jonka korkoja on jäänyt maksamatta.

Konkurssihakemuksen teki Vauraus Suomi -niminen yritysten joukkorahoituspalvelu, joka oli myöntänyt lainan viime vuonna.

Lainasumma oli ensin pantattu lainan vakuudeksi siksi aikaa, että Black Lion Pictures saisi täytettyä lainalle asetetut ehdot ja muut sitoumukset.

Oikeuden asiakirjoista selviää, että lainan korko alkoi kuitenkin juosta jo velkakirjan allekirjoittamisesta lähtien kesäkuussa 2023. Saman vuoden lokakuussa Vauraus irtisanoi luoton. Marraskuussa Vauraus realisoi pantatun lainasumman takaisin itselleen.

Syynä oli se, ettei Black Lion Pictures ollut maksanut lainalle kertyneitä korkoja. Vaikka raha ei siis ikinä ehtinyt päätyä tuotantoyhtiön käyttöön, yhtiö oli velkakirjan perusteella velvollinen maksamaan siitä kertyneitä korkoja.

Marraskuussa 2023 maksamattomia luottokorkoja oli vajaat 88 000 euroa. Yle kertoi tämän vuoden lokakuussa, että konkurssihakemuksen perusteena olevat maksurästit olivat nousseet jo 111 000 euroon.

"Julkista mustamaalausta"

Black Lion Pictures on riitauttanut maksurästit perusteettomina, koska yhtiö ei saanut lainaa missään vaiheessa käyttöönsä.

Yhtiö riitautti maksamattomat korot kuitenkin vasta sen jälkeen, kun sille oli tämän vuoden kesäkuussa toimitettu niistä maksukehotus, jossa uhattiin konkurssimenettelyllä.

Yhtiö oli myös maksanut muutaman tuhannen euron osan rästeistään pois jo keväällä, eikä se siis vielä tuolloin ollut riitauttanut asiaa.

Norvanto sanoo STT:lle, että yhtiö suostui aluksi "kiristykseen" ja maksoi siksi osan perityistä maksuista pois.

– Siinä vaiheessa, kun ensimmäiset uhkaukset tulivat, emme olleet ymmärtäneet ottaa asianajajiin yhteyttä. Emme ymmärtäneet, että olisi pitänyt jo silloin keskeyttää maksuprosessi, Norvanto kertoo.

–  Konkurssi)hakemus on perusteeton. Käytännössä on meidän julkista mustamaalausta tehdä perusteeton konkurssi-ilmoitus.

Suosittu yksityisiä rahoittajia pankkien sijaan

Oikeuden asiakirjoista ei käy suoraan ilmi, miksi miljoonan euron myönnettyä lainaa ei koskaan annettu Black Lion Picturesin käyttöön.

Norvanto kommentoi asiaa ympäripyöreästi sanomalla, että lainan myöntämisen jälkeen kävi ilmi, että ehdoissa oli pykäliä, "joiden mukaan sitä (lainaa) ei voida meille nostaakaan".

Norvanto sanoo, että raha oli tarkoitus sijoittaa Kajawood Oy:hyn. Hänen mukaansa Black Lion Pictures on ollut "osittain rahoittamassa ja lainoittamassa" Kajawoodin investointeja.

Oikeuden asiakirjojen perusteella Black Lion Picturesilla oli tuolloin miljoonan euron lainasaatava Kajawood Oy:ltä. Saatava oli asetettu yhdeksi Black Lion Picturesille myönnetyn yrityslainan vakuudeksi.

Lisäksi yksi Black Lion Picturesille myönnetyn lainan ehto oli, että Kajawood Oy maksaisi pois kaksi velkaansa, jotka olivat erääntyneet keväällä 2023.

Toinen näistä oli noin 830 000 euron velka Lilus Invest -nimiselle konsulttiyhtiölle. Toinen taas oli yli 300 000 euron velka telemarkkinointiyritys Suomen Terveyspäättäjille.

Vauraus Suomi -rahoitusyhtiöstä ei suostuttu kommentoimaan STT:lle konkurssihakemusta ja sen taustoja millään tavalla.

Myöhästyneitä elokuvia saatu julkaisuun

Black Lion Picturesin viime vuosien elokuvahankkeita ovat olleet muun muassa Rendel-supersankarielokuvan jatko-osa ja The Creeps -toimintakauhukomedia.

Rendelin jatko-osan kerrottiin jo vuonna 2022 jääneen kesken, mutta elokuva on Norvannon mukaan julkaistu tänä vuonna ainakin Saksassa ja Yhdysvalloissa. Norvanto sanoo, että elokuva saatiin valmiiksi viime vuonna.

The Creeps kuvattiin puolestaan vuonna 2021, minkä jälkeen se on ollut jälkituotannossa. Norvanto kertoo, että elokuva on määrä julkaista ensi vuonna.

Kajawood Oy:n tavoin myös Black Lion Pictures on saanut EU:n hankerahaa vuonna 2018. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus myönsi tuolloin noin 108  000 euroa "Black Lion Picturesin omaleimaisen studiojärjestelmän luomiseksi". Lisäksi hankkeessa oli määrä "kehittää alueen infrastruktuuria elokuvatuotantopalveluiden tarjoamiselle" sekä "luoda edellytykset kansainvälisille elokuvatuotannoille".

Black Lion Pictures teki viime vuonna 300 000 euron liikevaihdolla 18 000 euron tappiot.

Muotigurusta kertova suurelokuva "on edennyt"

Yksi kansainvälinen elokuvatuotanto, jossa Norvanto ja Puustinen ovat kertoneet olevansa mukana, on saksalaisesta muotisuunnittelijasta Karl Lagerfeldistä kertova suurelokuva Karl.

Elokuvasta uutisoivat muun muassa Talouselämä ja Iltalehti toissa vuonna. Väitetysti 40–50 miljoonaa euroa maksava elokuva oli määrä kuvata ja tuottaa suurilta osin juuri Kajawoodissa.

Norvannon mukaan Karl-elokuva "on edennyt" ja esimerkiksi elokuvan ranskalainen käsikirjoitus on jo valmis. Tosin aiemmin kerrotusta poiketen elokuvaa ei olekaan määrä kuvata ainakaan suurilta osin Suomessa vaan Ranskassa ja Italiassa.

–  Suomessa hoidetaan elokuvan jälkituotanto. Olemme vastanneet siitä, että jälkituotanto on aika pitkälti rahoitettu, Norvanto kertoo.

Hänen mukaansa Suomen osuus on "joitakin miljoonia euroja" elokuvan koko budjetista, joka on edelleen 40–50 miljoonan euron haarukassa.

Jos elokuvan rahoitus tulisi Suomesta, kyseessä olisi ylivoimaisesti kallein suomalainen elokuva Angry Birds -elokuvien jälkeen.

Norvanto ei osaa sanoa, mitä Karl-elokuvan lopulle rahoitukselle kuuluu, mikä elokuvan aikataulu on, ja onko siihen jo kiinnitetty esimerkiksi ohjaajaa tai keskeisiä näyttelijöitä.

– Meidän kansainväliset kumppanimme etenevät seuraavaksi rahoittajiensa ja kontaktiensa kanssa asiassa. Siinä ovat ymmärtääkseni Ranska ja Italia mukana. Ne tekevät sitä pakettia, Norvanto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat