Näin kaatui "Suomen kallein" elokuvaprojekti, jolle maalailtiin megamenestystä maailmalla: Tuottaja tuomittiin vankilaan jo toistamiseen, elokuvasäätiö perii 600 000 euron tukia takaisin

0:36img
Julkaistu 08.06.2019 06:31(Päivitetty 08.06.2019 21:55)
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

”Suomen kalleinta” elokuvaa puuhannut elokuvatuottaja tuomittiin ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä talousrikoksista aiemmin tällä viikolla. Kyseessä on jo miehen toinen ehdoton vankeustuomio vuoden sisään.

Miehen lisäksi myös elokuvahanke näyttäisi olevan kovassa vastatuulessa.

Kuningas Nalin Tarina, The Legend of King Nal.

Vuosikausia työn alla olleen, intialaiseen hindueepokseen perustuvan animaatiosadun piti olla suomalaisen elokuva-alan kruununjalokivi – ainakin markkinointipuheiden perusteella.

Naimisiin mielivän prinssin vastoinkäymisistä kertovan elokuvan budjetiksi kerrottiin yli 10 miljoona euroa ja sen arveltiin keräävän maailmalla jopa satoja miljoonia katsojia.

Valmistuessaan sen piti näyttää tältä:


Luottoa oli Suomen elokuvasäätiössäkin. Elokuvahankkeelle myönnettiin vuosina 2011, 2008 ja 2007 kehittely- ja ennakkotukea yhteensä 800 000 euroa.

Se on paljon.

Aki Kaurismäki sai vuonna 2010 tyytyä vähempään, kun Le Havre -elokuvalle myönnettiin 750 000 euron ennakkotuki.

Tuskin siis ihme, että animaatioelokuvan tuottaja, Pekka Pirttiniemi, esiintyi julkisuudessa itsevarmana.

"Ja se on vain Intia"

Helsingin Sanomat haastatteli Suomen elokuvateollisuuden ”tuntematonta takapirua” ja ”suurta tuntematonta” tämän toimistolla Aivazovskin ja Picasson signeeraamien taulujen keskellä vuonna 2012.

Elokuvan kerrottiin olleen tekeillä jo vuosikausia, mutta jostain syystä asiasta oltiin vaiettu. Helsingin Sanomien artikkelissa Pirttiniemi avasi taustojansa sekä elokuvan tarinaa laajemmin ensimmäistä kertaa.

Hän kertoi, että kyse olisi Suomen kansainvälisimmästä elokuvahankkeesta, joka olisi valmistuessaan Suomen kallein, hintalapultaan jopa yli 11 miljoonan euron teos. Pirttiniemi aikoi maksaa puolet summasta omien yhtiöidensä pussista.

Hän myös arveli, että elokuva voisi saada jopa satoja miljoonia katsojia.

– Intiassa on 1,3 miljardia asukasta ja 800 miljoonaa elokuvissa kävijää. Otetaan niistä puolet pois, jää 400. Otetaan vielä kerran puolet pois ja jää 200. Sitten pistetään peukut pystyyn, jos ne 200 miljoonaa kävisi elokuvan katsomassa. Lasketaan yksi euro per ukko. Laskun saat tehdä itse. Otetaan sitten vielä puolet pois, ja jää vielä sata miljoonaa, Pirttiniemi laskeskeli toimittajalle.

– Ja se on vain Intia, hän kuittasi perään.

Pirttiniemi lupasi, että animaatiospektaakkeli valmistuu haastattelua seuraavana vuonna.

Ei valmistunut.

Rikosepäilyjä, karhukirjeitä ja konkurssihakemus

Ensi-iltauutisten sijaan MTV kertoi vuonna 2013, että elokuvasäätiö oli alkanut kysellä elokuvahankkeen perään.

Tuotannon edistymisestä haluttiin selvityksiä. Samalla paljastui, että Pirttiniemi on epäiltynä raskaan luokan rikoksista jättimäisessä taiderikosvyyhdissä, jota KRP tutki.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan poliisi oli selvitellyt muun muassa Pirttiniemen eri yritysten välisiä rahansiirtoja ja lainauksia.

Vuonna 2014 MTV uutisoi elokuvasäätiön karhuavan elokuvahankkeelle myönnettyjä tukia yli 600 000 euron edestä.

Tuotanto ei ollut edennyt.

Pian elokuvan taustalla ollutta tuotantoyhtiötä, Osmo Production Oy:tä, haettiin konkurssiin. Helsingin Sanomien mukaan taustalla oli maksamattomia eläkevakuutusmaksuja.

Sen jälkeen ”Suomen kalleimman” animaatioelokuvahankkeen alamäki näyttäisi vain kiihtyneen.

Lukuisia törkeitä rikoksia

Viime lokakuussa projektin puuhamies Pirttiniemi tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen Suomen suurimmaksikin kutsutussa taideväärennösjutussa.

Tuomio tuli useista törkeistä petoksista sekä useista avunannoista törkeisiin petoksiin.

Pirttiniemen katsottiin paitsi myyneen tai välittäneen taideväärennöksiä myös käyttäneen taideväärennöksiä elokuvarahoituksen luottojärjestelyissä vakuutena.

Oikeuden arvion mukaan rikoksista aiheutui useamman miljoonan euron suuruiset vahingot. Pirttiniemi velvoitettiin menettämään valtiolle rikoshyötynä lähes 600 000 euroa.

Toinenkin vankeustuomio

Viime maanantaina Pirttiniemi puolestaan tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä perusmuotoisesta kirjanpitorikoksesta.

Syytteet liittyvät Osmo Production Oy:öön, eli Kuningas Nalin tarina -elokuvan tuotantoyhtiöön, sekä toiseen yritykseen, jossa Pirttiniemi on ollut toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Tuomion mukaan Pirttiniemi oli laiminlyönyt Osmo Productionin kirjanpitoa tahallaan ja vaikeuttanut oikean kuvan saamista yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Toisen yrityksen hän oli puolestaan saattanut maksukyvyttömäksi tai ainakin pahentanut yrityksen taloustilannetta olennaisesti siirtämällä yrityksen varoja Osmo Productionille lähipiirilainana.

Molemmat yritykset ovat tätä nykyä konkurssissa.

Rangaistukseksi Pirttiniemi määrättiin vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin viiden vuoden mittaiseen liiketoimintakieltoon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

"Ei valmistu koskaan"

Elokuvahankkeen tämänhetkisestä tilasta ei ole varmaa tietoa, sillä MTV Uutiset ei tavoittanut Pirttiniemeä kommentoimaan asiaa.

Suomen elokuvasäätiössä projektin etenemiseen suhtaudutaan käänteiden jälkeen hieman skeptisemmin kuin kymmenisen vuotta sitten.

– Se ei valmistu koskaan, hallintojohtaja Niina Otva täräyttää.

Elokuvasäätiö ei ole tähän päiväänkään mennessä saanut Osmo Productionilta karhuamiaan rahoja takaisin. Saatavaa on kaikkiaan 610 000 euroa.

Otva ei pidä varmana, että tukia saataisiin koskaan palautettua.

– Tilanne on sellainen, että yritys on asetettu konkurssiin ja me olemme perimässä tukia konkurssipesästä.

– Ei näissä olla yleensä kauhean menestyksellisiä.  

Jotain projektista on jäänyt kuitenkin käteen.

– Olemme sittemmin alkaneet syynätä tukien hakijoita paljon tarkemmin. Nykyään vaaditaan enemmän kuin pelkkä hyvä suunnitelma, Otva sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Talousrikokset