Teräsbisneksen ongelmien kanssa pitkään kamppaillut SSAB on pönkittämässä taloustilannettaan reilun puolen miljardin merkintäetuoikeusannilla.
Yhtiön suuromistaja, valtion sijoitusyhtiö Solidium on sitoutunut lähtemään mukaan antiin noin 100 miljoonalla eurolla. Perjantaina tuloksensa julkistanut SSAB teki tappiota tammi-maaliskuussa.
Teräsbisneksen tilannetta on pidetty vaikeana, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei usko, että syntymässä olisi loputon rahareikä.
-Mutta on tärkeää, että kun yhtiöllä on anti, niin silloin merkittävimmät omistajat ovat siinä mukana, Sipilä sanoi perjantaina eduskunnassa.
Hänen mukaansa tämä on tyypillinen Solidiumin asia, mutta hän on omistajaohjausministerinä ollut asiasta tietoinen.
Sipilä sanoi, että tällaiset ratkaisut tehdään aina omistajan näkökulmasta.
-Mutta totta kai työllisyysvaikutukset näkyvät ja vaikuttavat tämmöisiin asioihin. Se on selvä asia. Terästeollisuus on Euroopassa nyt yleisesti vaikeuksissa, ja me haluamme pitää kiinni siitä, että tämä suomalais-ruotsalainen yhtiö pärjää kilpailussa, Sipilä sanoi.
Analyytikko: Alue- ja työllisyyspoliittisia motiiveja
Ruotsalainen SSAB ja Rautaruukki yhdistyivät toissa vuoden kesällä. Kaksi suurinta omistajaa ovat ruotsalainen Industrivärden ja Solidium.
SSAB on Suomessa iso työllistäjä erityisesti Hämeenlinnassa ja Pohjois-Pohjamaalla Raahessa. Nettipankki Nordnetin pääanalyytikon Jukka Oksaharjun mielestä on alue- ja työllisyyspoliittisia motiiveja, miksi lisäpääomaa nyt annetaan.
Hänen mielestään SSAB:n tapauksessa tarvitaan rajuja liiketoimintarakenteen uudistuksia, joista osalla on poliittisesti epämieluisat lieveilmiöt.
-Pääoma ei tässäkään tapauksessa ole parantava lääke, vaan ainoastaan oireita tilapäisesti lievittävä tekijä, Oksaharju sanoi.
Hänen mukaansa valtio-omistaja tällä pääomituksella toivoo markkinatilanteen korjaavan rakenteelliset valuviat, ja siinä hänen mielestään ostetaan vain aikaa.
-Tiivistäen voisi sanoa, että vaalikauden loppuun, Oksaharju sanoi.