Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapaa tänä iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa.
Löfven on vierailulla Ruotsin elinkeinoelämää edustavan delegaation kanssa. Kansainvälisten kauppasuhteiden yllä leijuvaan kauppasodan vaaran odotetaan nousevan keskusteluihin.
Trumpin kaavailut teräksen ja alumiinin tuontitulleista ovat aiheuttaneet kovasanaista mielipiteenvaihtoa maailman johtavien talousmahtien poliittisten päättäjien välille. Trump ilmoitti asettavansa 25 prosentin tullin maahan tuotavalle teräkselle ja 10 prosentin tullin alumiinille.
Ruotsi haluaa vapaakauppaa
Trumpin ilmoitus on saanut tyrmäyksen Euroopan unionin johtajilta, jotka ilmoittivat harkitsevansa vastatoimia, jos tullit astuvat voimaan. Tullien on arveltu uhkaavan tuhansia työpaikkoja Euroopassa ja pahimmillaan pysäyttävän maailmantaloudessa vallitsevan noususuhdanteen. Myös Kiinan ja Kanadan johtajat ovat ilmoittaneet, että eivät aio katsella vierestä vaan harkitsevat vastatoimia.
Yhdysvallat asetti terästulleja myös viime vuosikymmenellä George W. Bushin presidenttikaudella. Tuolloin Ruotsi sai neuvoteltua vapautuksen tulleista, sillä ruotsalaista pitkälle jalostettua terästä pidettiin välttämättömänä tuotteena Yhdysvaltojen markkinoilla. Ruotsin terästeollisuudella on edelleen merkittäviä intressejä Yhdysvalloissa.
Pääministerin vierailun odotetaankin tuottavan ruotsalaisteollisuuden kannalta suotuisia tuloksia. Ruotsin terästeollisuutta edustavan Järnkontoretin kauppapoliittinen johtaja Mathias Ternell arvioi tänään Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että Ruotsi saa tullivapautuksen tälläkin kertaa. Ternellillä oli viesti pääministerille.
– Näytä (Trumpille), että kilpailu ja vapaakauppa tuovat kehitystä ja innovaatioita, ja että tämä on todella hyvä asia, Ternell sanoi.
SVT:n haastattema asiantuntija Billy McCormac arvioi kuitenkin, että tällä kertaa erivapauksien saaminen Ruotsille saattaa osoittautua vaikeaksi.
– Trump on sanonut, että hän tee poikkeuksia maiden suhteen, mutta ehkä joidenkin terästeollisuuden osien suhteen. Samaan aikaan hän kuitenkin vaikuttaa varsin päättäväiseltä tullien suhteen, McCormac sanoi SVT:lle.
Myös republikaanit kritisoivat tullipäätöstä
Myös Yhdysvaltain korkeimmasta poliittisesta johdosta on kuulunut kritiikkiä tullipäätöksestä. Viimeksi tänään Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (rep.) arvosteli uudemman kerran Trumpin ehdotusta.
Ryanin mukaan Trumpin määräämät tullit ovat liian kattavia ja saavat Yhdysvallat liian alttiiksi muiden maiden vastatoimille. Ryan kehotti valkoista taloa rajaamaan tullipäätöstä ja tekemään siitä tarkemman.
– On selvää, että teräksen ylituotantoa ja polkumyyntiä tulee erityisesti Kiinasta, mutta uskon, että on järkevämpää tehdä tulleista (Trumpin päätöstä) tarkemmin kohdistettuja, Ryan sanoi tänään puhuessaan kongressin republikaaneille.
Jo eilen Ryan ja kongressin republikaanit kritisoivat Trumpin päätöstä sanoen sen aiheuttavan kauppasodan uhan ja vaarantavan Trump verouudistuksen taloudelle tuomia hyötyjä.