Trumpin hallinnon tullisoppa porisee – Meksiko aloitti 10 000 sotilaan siirtämisen Yhdysvaltain-rajalle

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 3. helmikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on keittänyt aikamoisen tullisopan heti astuttuaan virkaansa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 04.02.2025 18:09

MTV UUTISET – STT

Trumpin mukaan myös Kiinan tulleista on määrä neuvotella pian.

Kiina on valittanut Yhdysvaltain tuontitullipäätöksestä Maailman kauppajärjestö WTO:lle. Kiinan ulkomaankauppaministeriön mukaan maa puolustaa laillisia etujaan, koska Yhdysvallat on kohdistanut siihen pahantahtoisia toimia.

Kiina vastasi jo aikaisemmin Yhdysvaltain asettamille tuontitulleille määräämällä 15 prosentin tullitariffin Yhdysvalloista tuotavalle hiilelle ja nesteytetylle maakaasulle. Lisäksi yhdysvaltalaiselle raakaöljylle ja raskaille ajoneuvoille määrättiin 10 prosentin tuontitariffit. Tullit astuvat voimaan ensi maanantaina.

Kiinalle määrätyt kymmenen prosentin tuontitullit astuvat voimaan tänään, mutta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantai-iltana Suomen aikaa, että niistä on tarkoitus neuvotella todennäköisesti vuorokauden sisällä.

Kanadan tulleja lykättiin

Yhdysvaltain Kanadaan kohdistuvien tuontitullien voimaantuloa puolestaan lykättiin kuukaudella sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Trump keskustelivat asiasta puhelimessa maanantaina paikallista aikaa.

– Minulla oli juuri hyvä puhelu presidentti Trumpin kanssa, Trudeau sanoi viestipalvelu X:ssä.

Lykkäyspäätös syntyi viime hetkellä, sillä Kanadaan kohdistuvien tuontitullien oli määrä astua voimaan tiistaina. Tuontitullien voimaantuloa lykätään Trudeaun mukaan nyt ainakin 30 päivällä.

Pääministeri oli puhelun yhteydessä luvannut muun muassa aiempaa tiukempia rajatoimenpiteitä, joilla on määrä estää laittomien huumeiden liikkumista Kanadan ja Yhdysvaltain välillä.

– Kanada laittaa täytäntöön 1,3 miljardin (Kanadan) dollarin rajasuunnitelmamme – vahvistaa rajaa uusilla helikoptereilla sekä uudella teknologialla ja henkilökunnalla, tehostaa koordinaatiota amerikkalaisten kumppaneidemme kanssa ja lisää resursseja fentanyylivirran pysäyttämiseksi, Trudeau sanoi X:ssä.

1,3 miljardia Kanadan dollaria vastaa noin 900:aa miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Fentanyyli on voimakas opioidi, jota käytetään huumeena.

Pääministeri ei avannut päivityksessään tarkemmin, minkälaista uutta teknologiaa rajalla olisi tarkoitus ottaa käyttöön.

Kanada lisää henkilöstöä rajalla

Kanadan Yhdysvaltain-vastaista rajaa turvaavan henkilöstön määrä on tarkoitus nostaa 10  000:een. Kanadalaisviranomaiset kertoivat joulukuussa, että rajalla on 8  500 ihmistä.

Trudeau kertoi lisäksi, että Kanadan ja Yhdysvaltain on määrä käynnistää uusi yhteinen iskuryhmä järjestäytyneen rikollisuuden, rahanpesun sekä huumekaupan torjuntaan.

Kanada aikoo myös nimittää niin sanotun "fentanyylitsaarin" ja muun muassa määritellä huumekartellit terroristijärjestöiksi.

Trump kertoi maanantaina olevansa erittäin tyytyväinen tässä vaiheessa neuvotteluissa saatuun tulokseen. Trump kommentoi asiaa omassa Truth Social -viestipalvelussaan.

– Kanada on suostunut varmistamaan, että meillä on turvallinen pohjoisraja ja lopettamaan vihdoin fentanyylin kaltaisten huumeiden tappavan vitsauksen, Trump kirjoitti.

– Lauantaina ilmoitetut tuontitullit keskeytetään 30 päivän ajaksi, jotta nähdään, voidaanko Kanadan kanssa tehdä lopullinen taloussopimus vai ei, hän jatkoi.

Meksiko aloitti joukkojen siirtämisen

Meksiko on aloittanut joukkojen siirtämisen maan Yhdysvaltain-vastaiselle rajalle vastineeksi tuontitullien lykkäämisestä, maan presidentti Claudia Sheinbaum kertoi tänään toimittajille.

Eilen kerrottiin, että Meksikon tuontitulleja lykätään Kanadan tapaan kuukaudella. Presidentit kertoivat myös sopineensa, että Meksiko lähettää 10  000 kansalliskaartin jäsentä Yhdysvaltain vastaiselle rajalle torjumaan huumekauppaa. Sheinbaumin mukaan Trump lupasi myös lisätä toimia, joilla torjutaan yhdysvaltalaisten aseiden liikkumista Meksikoon.

Valkoisen talon mukaan tuontitullit Meksikolle ja Kanadalle olisivat olleet 25 prosenttia. Kanadan energiatuotteille tuontitulli olisi sen sijaan ollut kymmenen prosenttia.

Trumpin mukaan lykkäyksen aikana maat aikovat käydä neuvotteluja, joiden tavoitteena on saavuttaa sopimus maiden välille.

Trump on jo aikaisemmin vakuuttanut, että myös Euroopan unionille asetetaan tulleja. EU:ta koskevien toimien tarkemmasta sisällöstä ei toistaiseksi ole tietoa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että tuontitullit saattavat muun muassa vauhdittaa inflaatiota sekä jarruttaa kulutusta ja investointeja Yhdysvalloissa. Trump ja monet hänen kannattajansa ovat torjuneet arvion.

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump