Stephen Hawkingin viimeisin artikkeli tukee teoriaa loputtomista universumeista – niissä saattaa lymytä kaksoisolentosi

Galaxeja
Euroopan eteläisen observatorion julkaisema kuva, jossa on taitelilijan näkemys varhaista galaksteista universumin alkuaikoina.
Julkaistu 02.05.2018 21:51
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

Cambridgen yliopiston edesmenneen teoreettisen fysiikan professorin Stephen Hawkingin viimeisin tieteellinen artikkeli julkaistiin kymmenen päivää ennen hänen kuolemaansa. Artikkelin mukaan meidän universumimme ei välttämättä ole kovin ainutlaatuinen – siitä saattaa olla olemassa useita erilaisia versioita.

MTV Uutisissa pohdittiin Hawkingin merkitystä tieteelle

Professori Stephen Hawkingin viimeisimmän tieteellisen artikkelin tausta on kaukana historiassa - noin 14 miljardin vuoden päässä.

Teoreettinen fyysikko Albert Einstein esitti 1900-luvulla, että universumi - eli planeettamme Maa, tähdet, avaruus, pimeä aine ja ylipäätänsä kaikki - syntyi noin 14 miljardia vuotta sitten. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, miten universumi on syntynyt.

Hawking ja yhdysvaltalainen fyysikko James Hartle pyrkivät 1980-luvulla vastaamaan juuri tähän kysymykseen hyödyntämällä kvanttimekaniikkaa, jossa tapahtumia tutkitaan todella pienissä mittakaavoissa.

Kvanttimekaniikan avulla parivaljakko päättyi lopputulokseen, ettei ajalla ole lainkaan alkua tai loppua. Tutkimuksessa selvisi myös jotain muuta: alkuräjähdyksen yhteydessä ei syntynyt vain yhtä universumia vaan niitä syntyi loputon määrä.

3:15img

"Emme halunneet antaa periksi"

Hartlen ja Hawkingin idean mukaan osa näistä universumeista olisi  hyvin samankaltaisia meidän universumimme kanssa: niissä voisi olla Maan kaltaisia planeettoja, samankaltaisia yhteiskuntia ja jopa samankaltaisia yksilöitä kuin meidän universumissamme.

Jotkut universumit taas ovat hieman erilaisia. Teorian mukaan niissä saattaa olla Maan kaltaisia planeettoja, joissa dinosaurukset eivät ole kuolleet. Lisäksi jotkut universumit ovat teorian mukaan täysin erilaisia kuin meidän universumimme ja niissä fysiikan laitkin saattavat olla täysin erilaisia.

Tämä saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta matemaattiset yhtälöt, jotka teoriassa esitetään, tekevät tästä teoreettisesti mahdollista, kertoo BBC News.

Ideassa oli kuitenkin ongelma, joten Hawking päätti yhdistää voimansa belgialaisen yliopisto KU Leuvenin professori Thomas Hertogin kanssa.

Thomas Hertogin mukaan Hawking ja hän eivät oleet tyytyväisiä Hartle-Hawkingin lopputulemaan, jonka mukaan unversumit ilmaantuvat sattumanvaraisesti eikä aiheesta voi sanoa sen enempää.

– Väitimme toisillemme, että ehkä meidän on elettävä aiheen kanssa. Mutta emme halunneet antaa periksi, Hertog kommentoi BBC Newsille.

Hawkingin viimeisin tieteellinen artikkeli on kahdenkymmenen vuoden yhteystyön tulos Hertogin kanssa.

1:39img

Universumista toiseen ei voi todennäköisesti matkustaa

Artikkelissa tieteilijät hyödyntävät säieteoriaa, joka yhdistää Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan. Uusien tulosten mukaan voi olla olemassa vain sellaisia universumeja, joissa on samat fysiikan lait kuin meidän omassamme eli se kumoaa väitteen erilaisista rinnakkaisuniversumeista, mutta tukee väitettä useista samankaltaisista universumeista.

Mitä arvoa tällä tutkimuksella sitten on? Hawkingin ja Hertogin mukaan meidän universumista tehtyjen havaintojen mukaan voidaan tehdä oletuksia siitä, kuinka muut universumit ovat syntyneet. Eli tulevaisuudessa fyysikot voivat kehittää entistä täydellisempiä teorioita.

Hertog arvelee, ettei toisesta universumista voi hypätä toiseen. Eli jos on olemassa tismalleen meidän universumimme kaltainen universumi, jossa elää tismalleen sinun kaltaisesi yksilö, ette tule todennäköisesti tapaamaan toisianne.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat