Stig-Björn Nyberg: Näin runoutta opitaan

Kirsi Kunnas esittelee Tiitiäisen satupuu -kirjaa lapsille vuonna 2004.Sari Gustafsson/Lehtikuva
Julkaistu 05.09.2012 14:45

Lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg kirjoitti Studio55.fin lukijoille tekstin, jossa hän kehottaa kasvattamaan lapset runouteen pienestä pitäen.

Onko olemassa runokirjoja aloittelijoille? Mielestäni ei, mutta oppikirjoja runojen analysointiin ja tulkintaan on vaikka millä mitalla.

Runoudesta joko pitää tai ei, se on subjektiivinen kokemus. Ihmistä voi kuitenkin johdattaa runon maailmaan esimerkiksi lukemalla ja opettamalla pikkulapsille loruja.

”Körö körö kirkkoon, papin muorin penkkiin, ruskealla ruunalla, valkealla varsalla, kolipäällä koiralla, kirjavalla kissalla” -lorukauden jälkeen on aika siirtyä lastenrunoihin. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu -runokirja on saanut monen lapsen pitämään runoudesta ja jatkamaan runojen lukemista aikuisena.

Myös Eppu Nuotio on lumoavilla lastenrunoillaan inspiroinut perheen nuorimpia aikuisina harrastamaan runoutta. Nuotiolta ilmestyi tänä keväänä runoteos Matkalla tullaan suuremmiksi – Valitut runot 1995–2012.

Lapsen vanhemmilla, kasvatuksella ja tietenkin myös koululla ja ympäristöllä on tärkeä merkitys hänen suhtautumiseensa runouteen aikuisena. Runojen lukeminen on antoisaa, sillä se antaa ihmiselle nautintoa, voimaa ja henkistä pääomaa, jota hän tarvitsee jokapäiväisessä elämässään.

Studio55.fi

Rivot runot – Näin törkeästi ennen vanhaan sanailtiin

Ammattilaisen vinkit: Näin kirjoitat hyvän laulun

Tiesitkö? Nämä merkittävät suomalaiset juhlapyhät on lopetettu

Näin sauvakävely oikeasti syntyi!

"Homma on aivan hanurista" Näin sanojen merkitykset muuttuvat

Katso kuvat upeista hanureista!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55