STM: Sosiaalihuollossa käytettävä suojainta – asiakkaiden parissa työtä tekeville maskipakko

6:57img
Finnair kertoi eilen vaativansa matkustajilta maskin käyttöä.
Julkaistu 13.05.2020 16:51(Päivitetty 13.05.2020 23:38)

MTV UUTISET–STT

Sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa tulee käyttää suojainta, päätti sosiaali- ja terveysministeriö (STM) keskiviikkona.

Suojuspakko tulee asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenteleville. Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole saatavilla, voidaan tarvittaessa käyttää pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä.

Tavoitteena on suojata asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan seurauksena.

Ministeriö kertoo päätöksessä saaneensa lukuisia yhteydenottoja ja tilannetietoja, joissa kerrotaan, että erityisesti kotiin annettavissa palveluissa ja sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ei ole käytetty tarvittavia suu-nenäsuojia tai tehty vastaavia suojaustoimenpiteitä.

Asiakkaiden suojaamista ei ole ministeriön mukaan toteutettu kaikissa yksiköissä yhdenmukaisesti tavalla, jota ministeriön antamissa toimintaohjeissa on edellytetty.

Kuulemiseen annettujen vastausten mukaan syynä on ollut osaltaan se, että eri toimijat ovat ohjeistaneet samaa asiaa ja ohjeistukset ovat voineet olla keskenään ristiriitaisia.

–  Koska aiemmin annettujen valtakunnallisten ohjeiden noudattaminen on ollut epäyhdenmukaista ja vaihtelevaa, velvoittava valtakunnallinen päätös on ainoa tehokas keino tämän tarkoituksen saavuttamiseksi ilman viivytystä, päätöksessä linjataan.

"Määräys ei muutu maskiksi"

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen painottaa STT:lle, ettei kyse ole päätöksestä, vaan määräyksestä, josta voi seurata sanktiot.

Kuntaliiton mielestä on hiukan arveluttavaa se, että asiasta annetaan määräys tilanteessa, jossa sen noudattaminen on äärimmäisen vaikeaa. Kaikkialla maassa ei ole Myllärisen mukaan tosiasiallisia mahdollisuuksia noudattaa määräystä, koska suojavälineistä on pulaa.

– Määräys ei muutu kasvomaskiksi.

Vaikka tilanne näyttäisi Myllärisen mukaan hieman parantuvan, ei maskeja ole kuitenkaan aina ollut saatavilla.

Myllärisen mukaan lisäys kangasmaskeista ja visiireistä tekee osaltaan määräyksen noudattamisen helpommaksi. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten kankaisia suojaimia riittää, kun niiden kysyntä kasvaa myös arkikäytössä.

STM: Päätöstä on mahdollista noudattaa tällaisenaan

STM:n hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen kertoo STT:lle, että päätös on annettu valmiuslain nojalla, jonka mukaan ministeriö voi päätöksellään velvoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön muuttamaan toimintaansa. Päätös ja määräys ovat tässä tapauksessa synonyymejä.

Jos juridisesti velvoittavaa päätöstä ei noudateta, voivat valvontaviranomaiset puuttua tähän tavallisen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan keinoin. Valvonnasta vastaavat Aluehallintovirastot ja viime kädessä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Ruuhosen mukaan viranomaiset pyrkivät ensisijaisesti viemään asiaa oikeaan suuntaan keskustelulla ja ohjeistuksella. Viime kädessä toimiin voidaan määrätä uhkasakon nojalla. Ministeriö ei kuitenkaan usko, että tähän päädyttäisiin, vaan oletus on, että päätöstä noudatetaan.

Ruuhosen mukaan yleinen käsitys on, että tilanne on parantunut suojusten saatavuuden osalta.

–  Meidän käsityksemme on, että tätä päätöstä on mahdollista noudattaa tällaisena kuin se on muotoiltu, Ruuhonen arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus