Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen koronavirusepidemian seurauksena

7:05img
Katso yllä oleva video: Koronakriisi koettelee nyt ihmisten maksukykyä – asiantuntija kertoo, miten oman velkaantumisen voi estää!
Julkaistu 06.04.2020 09:14(Päivitetty 06.04.2020 15:48)

MTV UUTISET – STT

Tavarataloketju Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen. Hakemus jätettiin tänään Helsingin käräjäoikeudelle.

Katso yllä oleva video: Koronakriisi koettelee nyt ihmisten maksukykyä – asiantuntija kertoo, miten oman velkaantumisen voi estää!

– Koronavirusepidemian kanssa kävi niin, että epidemia vähensi meidän asiakasmääriämme hyvin nopeasti, kertoo Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia STT:lle.

Hänen mukaansa Stockmannin ja yhtiön omistaman vaateketju Lindexin verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti. Se ei kuitenkaan ole riittänyt peittämään myynnin menetyksiä tavarataloissa. Ratia ei tarkenna, kuinka paljon myynti on supistunut.

Asiakasmäärien ja kassavirran voimakas lasku on johtanut siihen, että yhtiön kassavarat ovat ehtyneet.

– Yrityssaneerausmenettelyllä katsomme, että meillä on sellaiset rahavarat, että pohjalla oleva liiketoiminta voidaan tervehdyttää, Ratia arvioi.

Yrityssaneerauksessa Stockmannin velat jäädytetään.

– Totta kai tämä edellyttää keskipitkällä aikavälillä rahoitusjärjestelyjä, se on selvää, Ratia sanoo.

Viidennes velkojista suhtautuu myönteisesti

Ratian mukaan on vielä liian aikaista arvioida, johtaako yrityssaneeraus tavaratalojen sulkemiseen. Se riippuu saneerausohjelman sisällöstä. Muutoksia tavaratalojen suhteen varmaankin tulee, Ratia ennakoi.

– Sitten kun saneerausohjelma on hyväksytty ja sen sisältö kokonaisuudessaan, sitten tähän voidaan palata, hän kertoo.

Yhtiöllä on Suomessa kaksi tavarataloa Helsingissä sekä tavaratalot Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa.

Stockmann on keskustellut pankkisyndikaattinsa ja eräiden muiden suurien velkojien kanssa. Ratian mukaan viidennes yhtiön tunnetuista velkojista suhtautuu alustavasti myönteisesti yrityssaneeraushakemuksen jättämiseen.

Saneerausmenettely ei koske Lindexiä eikä tavarataloja Baltiassa. Tavaratalot Suomessa ja verkkokauppa pysyvät auki. Saneerausmenettelyyn hakeminen ei vaikuta myöskään kanta-asiakasohjelmaan eikä ostettuihin lahjakortteihin.

Sesonkituotteet jäävät varastoon

Stockmann on Helsingin pörssin pahimpia kärsijöitä koronakriisissä, arvioi analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

– Yhtiön kulurakenne on erittäin kiinteä, ja myynti pysähtyy yllättäen kuin seinään. Samaan aikaan tulee tärkeä kevätsesonki. Tavaroita on jo tilattu, eikä tilauksia saada heti poikki, Vilén sanoo.

Hänen mukaansa tavaratalobisneksen ideana on, että varaston pitää kiertää nopeasti. Varaston kierto on nyt pysähtynyt.

– Operatiivisesti tämä on katastrofi yhtiön kannalta, Vilén arvioi.

Stockmann on sulattanut velkojaan merkittävästi, mutta velkaa on edelleen paljon suhteessa tuloksentekokykyyn. Sen sijaan Stockmannilla on paljon omaisuutta suhteessa velkoihin.

Konkurssi ei realistinen vaihtoehto

Ennen koronakriisiä Helsingin keskustan tavaratalon arvoksi on arvioitu 700 miljoonasta yhteen miljardiin euroa. Lisäksi perusterveen Lindexin arvo on satoja miljoonia euroja.

Stockmannilla oli vuoden vaihteessa korollista velkaa hybridilaina mukaan lukien noin 500 miljoonaa euroa. Pelkästään myymällä Helsingin keskustan kiinteistönsä yhtiö pääsisi veloistaan eroon. Lindexin Stockmann on jo pannut myyntiin.

Omaisuutta on niin paljon, ettei konkurssi ole Vilénin mukaan realistinen vaihtoehto.

–  Stockmannin tavaratalo on Helsingin parhaita kiinteistöjä, Vilén tähdentää.

Stockmannin vaihdetumpi B-osake oli maanantaina iltapäivällä yli 30 prosentin syöksyssä Helsingin pörssissä.

Tuoreimmat aiheesta

Talous