Stoltenberg: Nato lähettää Ukrainaan drone-jammereita – häiritsevät vihollisen lennokkeja ja tekevät niistä tehottomia

10:00img
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo Nato-kokouksen annista tiedotustilasuudessa
Julkaistu 13.10.2022 19:14

MTV UUTISET – STT

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maiden on tarkoitus lisätä tukeaan Ukrainaan muun muassa ilmatorjuntajärjestelminä, tykistönä ja aseistettuina ajoneuvoina. 

Jens Stoltenberg puhui Naton puolustusministerien kokouksen jälkeisessä päätösinfossa Brysselissä tänään alkuillasta. 

Avun lisääminen Ukrainaan oli yksi tärkeimmistä teemoista kokouksessa, vaikka varsinaisesti Ukrainan tukeminen tapahtuu Naton sijaan puolustusliiton jäsenmaiden toimesta. 

Kokouksen aikana kuitenkin kokoontui koordinaatioryhmä, jonka tarkoituksena on saada useiden Ukrainaa avustavien maiden tuki kanavoitua maahan järkevästi.

14:07img

Katso myös ministeri Antti Kaikkosen pressitilaisuus: Näin Suomen ensimmäinen Nato-kokous tarkkailijajäsenenä sujui

Ukrainalle polttoainetta, talvivaatteita, lääketarvikkeita ja drone-jammereita 

Stoltenberg kertoi toivottavansa tervetulleeksi Espanjan tänään antaman tiedon, että se aikoo toimittaa neljä Hawk-ilmapuolustusjärjestelmää Ukrainaan. Aiemmin ilmapuolustusjärjestelmien toimittamisesta ovat jo kertoneet Yhdysvallat ja Saksa.

– Kiitän kaikkia liittokunnan maita tärkeästä panoksesta ja kehotan heitä jatkamaan, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg listasi Ukrainaan menevän myös polttoainetta, talvivaatteita ja lääketarvikkeita. Nato toimittaa myös satoja drone-jammereita, joiden tarkoituksena on häiritä vihollisen droneja ja tehdä niistä tehottomia.

Pidemmän ajan kuluessa Ukrainaa on tarkoitus auttaa modernisoimaan neuvostoaikainen kalustonsa. Samalla tärkeäksi teemaksi kokouksessa nousi puolustustarviketuotannon lisääminen, koska Ukrainaa tuetaan Nato-maiden varastoista.

Macronin ydinasepuheet puhuttivat

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lausunnoista. Macronin mukaan Ranska ei vastaisi ydinaseilla Venäjän ydinaseella suorittamaan iskuun Ukrainassa.

Stoltenberg luonnehti Venäjän ydinaseretoriikkaa vastuuttomaksi. Hän sanoi, että minkälaisen ydinaseen käyttö tahansa muuttaisi konfliktin luonteen.

– He tietävät, että sillä tulisi olemaan vakavia seurauksia, hän sanoi. 

Hän totesi jälleen kerran Venäjän tietävän, että ydinsotaa ei voi voittaa.

Lue myös: Antti Kaikkonen: Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta maan parlamentti on vastikään aloittanut syyskautensa: "Hieman kärsivällisyyttä nyt tarvitaan"

Yhteistä ilmapuolustusta Eurooppaan

Suomi allekirjoitti tänään torstaina yhdessä 14 Nato-maan kanssa aiesopimuksen ilmapuolustuksen kehittämisestä. Saksan aloitteesta laaditun sopimuksen tavoitteena on luoda eurooppalainen ilma- ja ohjuspuolustus hankkimalla yhteisesti ilmapuolustuslaitteita ja ohjuksia eri Euroopan valtioille.

Kansainvälisten uutistoimistolähteiden mukaan kyse on yhdysvaltalaisten Patriot-, saksalaisten Iris-T- ja israelilaisten Arrow-ilmapuolustusjärjestelmien hankkimisesta.

Myös Suomi on mukana aiesopimuksessa, vaikkakin puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) eilisen luonnehdinnan mukaan Suomella ei ole siinä kovin vahvaa roolia.

Tuoreimmat aiheesta

Nato