Antti Kaikkonen: Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta maan parlamentti on vastikään aloittanut syyskautensa: "Hieman kärsivällisyyttä nyt tarvitaan"

14:07img
Ministeri Kaikkosen pressitilaisuus – näin Suomen ensimmäinen Nato-kokous tarkkailijajäsenenä sujui
Julkaistu 13.10.2022 16:44(Päivitetty 13.10.2022 18:26)
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

On selvää, että Naton pelote toimii ja suojaa jäsenmaita, totesi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) hetki sitten tiedotustilaisuudessa. Ministeri on osallistunut Brysselissä Nato-kokoukseen, jossa Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana tarkkailijajäsenen asemassa.

Kaikkosen mukaan kokouksessa kantavana teemana on ollut Venäjän uhka ja Ukrainan sota. Puolustusministerin mukaan kokouksesta välittyi hyvin tervetullut olo.

– Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ratifioinnille tuli monessa kohtaa voimakasta tukea ja asia tuli hyvin monin eri tavoin esille täällä.

Kaikkonen kertoo tavanneensa tänään Unkarin puolustusministerin Kristóf Szalay-Bobrovniczkyn.

Unkarilaiskollega oli Kaikkosen mukaan vakuuttanut hänelle, että Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tähän mennessä 28 maata on ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyydet. Enää vain Unkarin ja Turkin ratifioinnit puuttuvat.

– Keskustelussa tuli esiin, että Unkarin parlamentti on vastikään aloittanut syyskautensa ja käsiteltäviä lainsäädäntöasioita on paljon. Sanoisin, että hieman kärsivällisyyttä nyt tarvitaan.

Kaikkiaan ratifiointiprosessi on sujunut Suomen ja Ruotsin osalta hyvin nopeassa tahdissa. Joissain maissa parlamentit jopa keskeyttivät istuntotaukojaan käsitelläkseen asian.

– Totta kai toivomme, että nämä kaksi puuttuvaa (Unkari ja Turkki) saataisi kohtuullisessa aikataulussa maaliin. Tämän polun päässä on Suomen ja Ruotsin täysjäsenyys Natossa. Tähän hyvää vauhtia eri tavoin valmistaudumme.

MTV Uutiset näyttää Kaikkosen tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä tässä artikkelissa.

Lue myös: Näin Kaikkonen kommentoi tapaamista Turkin puolustusministerin kanssa keskiviikkona

Lue myös: Suomi allekirjoitti 14 Nato-maan kanssa aiesopimuksen eurooppalaisen ilmapuolustuksen kehittämisestä

Tuoreimmat aiheesta

Nato