Stora Enso ilmoitti eilen sulkevansa Oulun tehtaalta paperikoneen ja käynnistävänsä yt-neuvottelut, jonka seurauksena tehtaalta saattaa kadota jopa 400 työpaikkaa.
Tehtaan työntekijät ovat aloittaneet aamulla ulosmarssin, joka kestää kaksi vuorokautta. Töihin saapuu ainoastaan turvallisuudesta ja ympäristöstä vastaava henkilöstö.
Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo tunnelmien tehtaalla pysyneen uutispommista lähtien samana – järkyttyneinä.
– Uutisen sulatteluun menee vielä monta päivää. Järkytyksessähän tässä jokainen on. Voi vain kuvitella ihmisten tuntemukset, Kaikkonen pohtii.
Kaikkonen arvelee, että töihin paluu tapahtuu torstaina "ristiriitaisissa tunnelmissa".
"Ei voi olla aina niin, että voitot vain kelpaa"
Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut, joiden suhteen Kaikkonen odottaa työnantajilta vahvaa panostusta työnsä menettävien auttamiseen.
Yritys voisi hänen mukaansa esimerkiksi pyrkiä etsimään uusia työpaikkoja joko tehtaalta tai sen ulkouolelta.
Kaikkonen katsoo, että koska Stora Enso on kerännyt suuria valtiontukia, on sen kyettävä myös tukemaan työttömiksi jääviä ja muita muutostilanteessa olevia. Tuki ei hänen mielestään voi olla taakkana vain yhteiskunnalle.
– Ei voi olla aina niin, että voitot vain kelpaa, mutta huonommalla hetkellä huudetaan yhteiskuntaa apuun ja maksamaan kustannukset, Kaikkonen tilittää.
Viestintäjohtaja: Mahdollisuuksista keskustellaan yt-neuvotteluissa
Stora Enson paperidivisioonan viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen kertoo, että erilaisia tukimahdollisuuksia tullaan käymään läpi yt-neuvotteluissa.
– Silloin varmasti keskustellaan siitä, miten Oulussa työnantaja voi tukea mahdollisia irtisanottavia henkilöitä, Nyyssönen sanoo.
Vastaavissa tilanteissa yritykset ovat Nyyssösen mukaan panostaneet esimerkiksi juuri siihen, että irtisanottaville etsitään uusia työpaikkoja.
– Stora Ensollakin on Suomessa monta toimipaikkaa, ja viimekin vuonna palkkasimme 500 ihmistä ympäri Suomen erilaisiin tehtäviin, Nyyssönen toteaa.