Stressaako? Tässä seitsemän varmaa tapaa rentoutua!

Stressi on pahasta niin terveydelle kuin mielelle. Parempi siis hidastaa tahtia! Tässä seitsemän helppoa tapaa rentoutua pysyvästi.

Stressi on nykyajan riesa, joka koputtaa olkapäätä tai pikemminkin kiristää nuppia tämän tästä. Näillä vinkeillä selätät stressin ja suojelet henkistä ja fyysistä hyvinvointiasi!

1. Keskity rentoutumiseen

Stressiä helpottavia tekniikoita ja harjoituksia on useita: jooga, meditointi, tai chi… kaikista harrastuksista ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi, sillä opastusta löytyy niin kirjan kuin DVD:n muodossa tai vaikkapa YouTube-videoista. Pyhitä päivästäsi tietty aika keskittyäksesi vain kehoosi ja rentoutumiseen, et mihinkään muihin päivän asioihin. Tyhjennä mielesi. Jos tuntuu, ettei aika riitä, varaa sille aluksi edes 10 minuuttia päivässä – vaikkapa iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

2. Unohda vihamielisyys

...Äläkä kanna kaunaa. Näiden asioiden on tutkittu vaikuttavan merkittävästi fyysiseen terveyteen. Pysy siis optimistina, keskity nykyhetkeen ja ole myönteinen tulevaisuuden suhteen. Vihamielinen käyttäytyminen muita kohtaan nostaa muun muassa verenpainetta ja sydänsairauksien riskiä. Sen sijaan, että kantaisit kaunaa, opettele antamaan anteeksi – sillä kaunan kantamisesta on eniten vahinkoa sinulle itsellesi. Miksi tuhlaisit aikaasi vihamielisyyteen? Kaiken lisäksi onnellisen ihmisen rypyt ovat kauniimpia kuin katkerien juonteet, kun ikää alkaa kertyä.

3. Vähennä alkoholin käyttöä

Myös liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa haitallisesti niin sekä mielen että kehon terveyteen, kuten jo tiedätkin. Sinusta saattaa tuntua, että stressaavan päivän jälkeen olut, viinilasillinen tai muu alkoholipaukku pelastaa päiväsi, mutta itse asiassa vain pahennat oloasi. Lähde mieluummin kävelylle tai harrasta jotain muuta mielekästä liikuntaa. Voit myös tavata ystäviä – jonkun muun kivan tekemisen merkeissä sen sijaan, että kävisitte ”yhdellä” töiden jälkeen.

4. Syö oikein

Pidä huolta, että ruokavaliosi on tasapainoinen ja mielellään kasvispainotteinen. Kun lautaseltasi löytyy aina terveellinen kokonaisuus; kalaa, kanaa, vihanneksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita – sopivassa suhteessa proteiinia ja hiilihydraattia – pysyt päivän aikana pirteämpänä ja jaksat paremmin. Jos syöt usein hyvin hiilihydraattipitoisia ruokia, valmisaterioita ja turhia sokereita, voit olla varma, että olosi on vetämätön ja stressi tuntuu ottavan yliotteen. Kun nautit terveellisiä välipaloja, pidät verensokerin kurissa ja mielen myönteisenä!

5. Nuku tarpeeksi

Uni on stressin hallinnassa erityisen tärkeää. Aikuisen ihmisen normaali unentarve vaihtelee 7-9 tuntiin. Selvitä oma unentarpeesi: kun sinulla on peräkkäisiä vapaapäiviä, mene ajoissa nukkumaan ja katso, mihin aikaan olet keskimäärin noina päivinä herännyt ilman herätyskelloa. Pyörivätkö stressaavat ajatukset illalla mielessä tai heräätkö kesken unien pohtimaan murheitasi? Voit kirjoittaa murheesi illalla paperille ja sopia itsesi kanssa, että mietit niitä vasta seuraavana päivänä. Voit myös kysyä itseltäsi: onko minulla juuri nyt kaikki hyvin? Kun ymmärrät, että juuri tällä kyseisellä hetkellä sinulla ei ole hätää, etkä voi vaikuttaa muihin ongelmiisi omasta sängystä käsin, niitä on aivan turha miettiä.

6. Muista liikkua!

Haluatko ratkaisun kaikkiin ongelmiisi? Harrasta liikuntaa! Niin tekopirteältä kuin se saattaakin kuulostaa, se on totta. Liikunta auttaa sinua voimaan henkisesti paremmin, nostamaan stressinsietokykyäs sekä madaltamaan riskiäsi sairastua esimerkiksi diabetekseen, sydänsairauksiin, . Säännöllisellä liikunnalla vältyt myös ylipainolta ja sen mukana tuomilta terveysriskeiltä. Kävele, juokse, ui, tanssi, pelaa pallopelejä… lajeja on tuhansia, joten mieluinen löytyy varmasti! Uusimmissa kansainvälisissä suosituksissa suositellaan kohtuullista tai reipasta liikuntaa vähintään puolen tunnin, mutta mielellään tunnin ajan vähintään viidesti viikossa ja mielellään päivittäin.

7. Uskalla pyytää apua

Avun hakeminen voi olla erittäin tehokas keino selviytyä vastuksista, kohdata haasteita tai vain suunnistaa tuntemattomassa maastossa. Liian usein ihmiset välttävät avun pyytämistä, koska he eivät halua vaikuttaa epäpäteviltä tai tuntea itseään sellaisiksi. Jos elämäntilanteesi tuntuu vaikealta ja raskaalta kaikkien harjoitustenkin jälkeen, älä pelkää pyytää apua ja ottaa sitä vastaan.


AVA

Osittaiset lähteet: Huffingtonpost.com, Heidi Grant: Onnistu

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat