Kelluntatankissa 30-prosenttinen suolavesi kannattelee kellujaa. Arjen huolet unohtuvat ja rentoutuessa voi jopa nukahtaa.
Uutisia, musiikkia, tv-ohjelmia, hälyä, mölyä, piippauksia, kännyköitä – nykymaailma on täynnä ärsykkeitä kaikille aisteille. Miten tätä kaikkea pääsisi pakoon? Vastaus voi löytyä kelluntatankista, jota myös aistideprivaatiotankiksi kutsutaan.
Kelluntatankin käyttäjä käy suihkussa ja sulkeutuu sitten munanmuotoiseen tankkiin, jonka kansi pannaan kiinni. Tankissa lämmin suolavesi kannattelee uupunutta kulkijaa kuin kohdussa ikään: on aika rentoutua, joskus jopa nukahtaa.
Anu Husso Katin Kauneuskulmasta kertoo, että kelluntatankin kehitti 1950–1960-luvulla amerikkalainen lääkäri. Tankki on kehitetty NASA:n käyttöön.
– Ihmiset, joka ovat lähteneet astronauteiksi, on laitettu tankkiin kokeilemaan painottomassa tilassa olemista ja eristäytymistä muusta maailmasta. Tankin 35-asteinen vesi perustuu aikalailla samanasteiseen ruumiinlämpöön. Rajaa veden ja ihon välillä ei tunne ja painottomuus vahvistuu, Husso kuvaa.
Kelluntatankin voisi periaatteessa ostaa kotiin, mutta hinta nousee kymmeniin tuhansiin euroihin. Lisäksi tankissa on pidettävä sähköt koko ajan, jotta vesi pysyy lämpimänä. Kelluntatankkeja on Husson mukaan Suomessa pääkaupunkiseudun lisäksi Keuruulla ja Turussa.
– Muutaman asiakkaan tiedän, jotka ovat käyneet ulkomailla tällaisessa. Se on ollut enemmän altaanomainen, siinä ei ole ollut kantta.
Korvatulpat ja niskatuki apuna
Kelluntatankissa on 30-prosenttista suolavettä, joka kannattelee kellujan kehoa. Tankissa ollaan painottomassa tilassa, eikä veteen voi upota.
– Korvatulpat pitää aina laittaa, ettei mene vettä korvaan, Husso sanoo.
Jos veden varassa oleminen pelottaa, tankkiin voi ottaa mukaan puhalletun niskatyynyn. Tyynystä on apua, jos esimerkiksi niska-hartiaseudulla on paljon jännitystä.
– Jos ei uskalla jättäytyä veden varaan ja tietää, että koko ajan panee vastaan, silloin ei rentoudu. Moni ottaa tuen tankkiin mukaan ja kokeilee, onko siinä mikä ero, Husso sanoo.
Tankissa kellutaan alasti. Ennen tankkiin menoa kelluja käy suihkussa ja pesee itsensä. Etukäteen sovitaan, tuleeko tankkiin valo tai musiikkia. Kelluminen kestää tunnin; tämän jälkeen Kauneuskulman työntekijä koputtaa tankin kanteen, jolloin kelluja tietää tulla ulos.
– Vaikka ihmisellä on korvatulpat ja korvat ovat veden alla, niin koputuksen kuulee. Suihkussa kellunnan jälkeen kannattaa suihkutella kunnolla, koska vesi on niin suolaista, että jos joku paikka jää huonosti huuhtelematta, se jää aivan valkoiseksi suolasta. Jos tankin vettä kaataa tuohon lattialle ja tulee kahden tunnin päästä katsomaan, siinä on suolakökkö, Husso kuvaa.
Tankin kansi pannaan itse kiinni. Kannessa on lukkiutumattomat kaasujouset ja tankista pääsee itse nousemaan pois, jos siltä tuntuu.
– Ei ole mitään estettä sille, ettei sieltä saisi aikaisemmin lähteä pois. Tankin päässä on hälytysnappi, jossa on punainen valo. Siitä kun painaa, se kuuluu täällä koko talossa. Tankissa on myös nappi tuulettimelle ja nappi, jolla saa valaistusta himpun verran säädettyä, Husso kuvaa.
Tankin kansi täytyy kuitenkin sulkea, jotta kellunnasta saisi kaiken irti. Lisäksi tankin 35-asteinen vesi alkaa jäähtyä, jos kannen jättää auki.
– Jotkut, joilla on tosi paha ahtaan paikan kammo, kokeilevat sillä lailla, että laitetaan pyyhe kannen väliin. Silloin kansi jää sen verran raolleen, ettei sisään tule hirveästi viileää ilmaa, mutta tankista näkyy vähän ulos. Tankin kansi on kupera ylöspäin, esimerkiksi solariumissahan kansi tulee ihan nenään kiinni, mutta tässä ei. Lisäksi tankissa on tummaa, joten syvyysvaikutelma on ihan erilainen, Husso kuvaa.
Tankin ulkopuolella on aina suihkepullo, jossa on tavallista makeaa vettä. Jos tankissa kelluessaan pyyhkäisee kasvojaan, suolavettä voi mennä silmään tai iholle. Tällöin silmät voi huuhdella suihkepullon avulla.
Kellunta tankissa vastaa kunnon unta
Tankissa aisteille on hyvin vähän ärsykkeitä, varsinkin, jos kelluja haluaa olla pimeässä tankissa ilman musiikkia. Husson mukaan tankissa voi kuulua esimerkiksi hetkellisiä pulputuksia, kun vedenottoaukkoihin menee vettä. Kelluessaan voi liikauttaa jalkaa tai asentoa, jolloin käsi tai jalka voi osua tankin reunaan. Päätä ei kuitenkaan voi kolauttaa kovasti, eikä tankista voi pudota.
Osa kellujista rentoutuu niin, että nukahtaa.
– Sehän on optimaalinen tilanne: jos nukahtaa, on erittäin rento. Ei kenellekään tulisi mieleen, että veteen voi nukahtaa, koska ainahan siinä vähän pyristelee vastaan. Tunnin kellunta vastaa kuuden tunnin yöunta, se on niin syvä rentoutus, Husso sanoo.
Husson mukaan aika menee kelluessa nopeasti.
– Ajantaju menee, ei osaa yhtään arvioida, kauanko on todellisuudessa kulunut, Husso sanoo.
– On tehty myös sellainen tutkimus, että kun ihminen on tankissa ja hänelle syötetään jonkinlaista tietoa, niin se tieto tarttuu 95 prosenttia paremmin verrattuna siihen, että olisit jossain muussa toiminnassa. Tankissa kellutellessaan saa kuunnella rentoutusmusiikkia tai maata täysin pimeässä. Oma tyyli löytyy kokeilemalla.
– Kuka rentoutuu milläkin lailla parhaiten. Joku, joka on hirveässä hälinässä koko ajan ja elää hektistä elämää, ei välttämättä osaa rentoutua. Sellainen ihminen rentoutuu ehkä helpommin, kun jää kuuntelemaan musiikkia ja saa tyhjennettyä omat ajatuksensa, Husso sanoo.
Osa kellujista sammuttaa valot jopa siitä huoneesta, jossa tankki sijaitsee. He eivät halua tankkiin pienintäkään valoa.
– Kyllä se vähän niin on, että ensimmäisellä kerralla kelluntatankki on niin outo ympäristö, että pitää päästä tutuksi sen kanssa. Toisella kerralla kelluminen on jo paljon helpompaa. Sitten voi jo miettiä, että kokeillaanko ilman valoja tai musiikkia, Husso sanoo.
Tankissa voi kokea myös aistiharhoja.
– Kun olet tankissa, jos olet pikkuisen kallellaan toiseen suuntaan, tuntuu ikään kuin pyörisit paikallaan. Eihän tuolla ole teoreettisesti mahdollista pyöriä, mutta tunne on semmoinen, Husso kuvailee.
Vältä nestehukka juomalla
Tankki kiihdyttää aineenvaihduntaa, ja ennen kelluntaa onkin tärkeää juoda tavallista enemmän. Myös kellunta-aika on rajoitettu, koska koko päivän kelluminen aiheuttaisi nestehukan.
– Jos ilma, vesi tai mikä tahansa on suolaisempaa kuin oma iho, tulee se reaktio, että iho tunkee nestettä läpi. Näin seyrittää tasapainottaa sen suolaisuuden asteen. Siihen perustuu aineenvaihdunnan kiihtyminen. Tankki kiihdyttää sitä niin paljon, että nestehukka tulee, jos siellä on koko päivän, Husso kuvailee.
Tankkiin ei voi mennä joka päivä, sillä aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus ei lakkaa sillä hetkellä, kun tankista nousee pois.
– Ei ole olemassa mitään sellaista sääntöä, että näin usein saa käydä, mutta olisi hyvä pitää semmoinen 72 tuntia eli kolmisen vuorokautta väliä. Ei liian usein, se pitää elimistön liian aktiivisessa tilassa, Husso kuvaa.
Ennen tankkiin menoa kannattaa vielä käydä vessassa.
– Kyllä sieltä voi nousta, ja pakkohan se on nousta, jos on kamala vessahätä. Mutta sieltä on inhottavaa nousta kesken kaiken.
Osa kellujista haluaa olla tankissa puolitoista tuntia. Husson mukaan on tieteellisesti todistettu, että 40 minuuttia kelluntaa riittää.
– Me kellutamme asiakasta aina tunnin, mutta se on ihan sama, oletko siellä 40 minuuttia vai tunnin. Siitä ei ole ihmiselle ja elimistölle enempää hyötyä, hän sanoo.
Kelluntatankki ei sovi kaikille
Tankkiin menoa ei suositella esimerkiksi raskaana oleville aineenvaihduntaa kiihdyttävän vaikutuksen takia. Lisäksi Ménièren tautia sairastavalle kellunta ei sovi, koska tauti vaikuttaa tasapainoaistiin. Unettomuudesta kärsiville tai reumapotilaille tankki voi tuoda helpotusta, ja suolainen vesi voi hoitaa myös psoriasista.
– Jos on atooppinen iho siinä kaikkein pahimmassa vaiheessa, eli on ihan verillä, niin sitten ei tietenkään kannata mennä. Jos iho on paikallisesti huonossa kunnossa, niin voidaan laittaa vaseliinia, se ei ole vesiliukoista ja pysyy iholla. Suolahan on hyväksi, koska se hoitaa, mutta kaikki ovat erilaisia. Ei se kirvellä kuin hetken.
Kellujia tankissa käy "laidasta laitaan". Miehiä käy aika paljon, sekä ihmisiä, jotka tekevät hektistä, projektiluonteista työtä. Tällöin aikaa rentoutumiseen ei yksinkertaisesti ole.
– Tämä on kuitenkin ihan oma maailmansa, jossa on pakko pysähtyä. Harva on niin hyvä rentoutumaan, että jos menee kotiin ja päättää ruveta nyt rentoutumaan, että se onnistuisi luontevasti. Koti on aika monella se ympäristö, missä rentoutuminen onnistuu vähiten. Siinä on se arkiympäristö ja normaali hälinä. Tankki sulkee ihmisen siitä kaikesta, Husso sanoo.
Husson mukaan on tapauskohtaista, millainen olo kellunnan jälkeen on.
– Jotkut ovat aivan kuutamolla, että en saa enää tänään mitään aikaiseksi. Jotkut ovat niin energisiä, että voisivat tehdä mitä vaan. Infrapunasauna on aivan sama juttu: ei sitä tiedä kuin kokeilemalla.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Teksti: Maria Aarnio
Kuvat: Jenni Junkala, Katin Kauneuskulma