Jääkiekkolegenda Teemu Selänne on kiinnostunut Helsingin areenan vuokraamisesta. Asiasta kertoo STT:lle kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä.
STT:n tietojen mukaan Selänne on käynyt keskusteluja areenan vuokraamiseksi. Helsingin areenaa hallinnoivan Helsinki Halli Oy:n äänienemmistön omistaa Arena Events -yhtiö, jossa määräysvaltaa käyttävät venäläisoligarkit Gennadi Timtshenko, Arkadi ja Boris Rotenberg sekä jälkimmäisen poika Roman Rotenberg. Roman Rotenbergiä lukuun ottamatta he ovat kaikki EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä.
Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi Helsingin areena on ollut yli kaksi vuotta käytännössä tyhjillään.
Selänne ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön aikeistaan. Helsingin areenayhtiön hallituksessa istuva Kai Paananen ei kommentoi STT:n tietoja Selänteen aikeista.
– Halliyhtiö käy monenlaisia keskusteluja. Omistajille on tärkeintä, että halli tulisi käyttöön, Paananen sanoo STT:lle.
Kun Venäjä aloitti laajamittaisen sodan Ukrainassa alkuvuodesta 2022, Venäjän KHL-liigassa pelannut ja venäläisomistuksessa ollut Jokerit joutui vetäytymään liigasta. Jokerit pelasi Helsingin areenassa eli tuolloisessa Hartwall-areenassa.
Sen jälkeen Selänne halusi vuonna 2022 ryhtyä Jokereiden keulahahmoksi ja viedä seuran takaisin kotimaiseen Liigaan. Jokereissa aikoinaan kiekkoeliittiin nousseen Selänteen suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut, eikä hän ole Jokereiden nykyisessä toiminnassa näkyvästi mukana.
Poikkeuslupa umpeutui kesällä
Viime joulukuussa EU uusi jo aiemmin pakotesäädöksissä olleen poikkeuslupamahdollisuuden, jonka perusteella pakotelistattujen oli mahdollista myydä EU:ssa omistamansa yhtiön osakkeet puolen vuoden kuluessa. Määräaika päättyi kesäkuun lopussa.
Vaikka määräaika umpeutui, Paananen sanoi sen jälkeen STT:lle, että myyjät pitävät osakekauppoja edelleen mahdollisina.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) toi määräajan umpeutuessa hallin kiinteistöä ja maan vuokraoikeutta koskevan kauppavaihtoehdon julkisuuteen. Niin kiinteistön kuin halliyhtiön osakkeidenkin kaupoissa myyjätaho olisi kuitenkin sama. Helsingin kaupunki on kertonut yrittävänsä ostaa Helsingin areenan kiinteistön itselleen.
– Hallirakennuksen tai kiinteistön vuokraoikeuden myynti edellyttäisi myös myyjien vapaaehtoisuutta, Valtonen sanoi tuolloin.
Jos vapaaehtoisuutta ei löydy, vaihtoehtona olisi Valtosen mukaan myös pitkään esillä ollut pakkolunastus. Pakkolunastus vaatisi Valtosen mukaan mahdollisesti muutoksia lainsäädäntöön.
Laskuja maksamatta
Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten, että Helsinki Halli on ajautunut käytännön maksuongelmien vuoksi maksukyvyttömäksi.
Lehden mukaan yhtiöllä on maksamattomia laskuja satojentuhansien eurojen edestä. Energiayhtiö Helenin maksujen lisäksi maksamatta on esimerkiksi Helsingin kaupungille yli 100 000 euron maavuokralasku.
Halliyhtiöllä on rahaa, mutta pakotteet vaikeuttavat laskujen maksua.
Arena Events -yhtiön lisäksi Helsinki Hallilla on yli 500 pienosakasta. Niiden joukkoon kuuluu esimerkiksi Suomen Jääkiekkoliitto sekä suuri joukko suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä.
Helsinki Hallin pienosakkaita ovat myös Sanoma ja Sanoma Trade. Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.
Korjaus klo 17.25: Poistettu jutusta ja otsikosta viittaus Hartwall areenaan, vaikka se onkin areenan entinen nimi.