Halliyhtiö: Helsingin areenassa räjähdysvaara, jos sähköt katkaistaan

Sähkönjakelun katkaiseminen Helsingin areenassa voisi aiheuttaa vakavan vaaran, tiedottaa halliyhtiö Helsinki Halli Oy.

Hallissa on ammoniakkisäiliöitä. Jos ne jäävät ilman sähköistä valvontaa, pahimmassa tapauksessa hallissa voisi tapahtua räjähdys, kertoo yhtiö asiantuntija-arvioon vedoten.

Hallin sähkönjakelu on vaakalaudalla, koska halliyhtiö ei ole saanut maksettua sähkölaskuaan, vaikka sillä on kassassa yli kuusi miljoonaa euroa.

Hallituksen jäsen Kai Paananen sanoo, ettei kyse ole maksuhalukkuudesta vaan siitä, ettei pakotteita valvova ulkoministeriö salli laskujen maksuja kolmannen tahon kautta.

Paanasen mukaan kyseessä on uusi tulkinta, sillä aiemmin ulkoministeriö antoi luvat maksuille. Halliyhtiöllä ei ole pankkipalvelusopimusta, koska pankki vetoaa maineriskiin.

–  Sähkösopimus uhkaa katketa maanantaina. Teemme kaikkemme, että asia saadaan kuntoon ja sähkönjakelu jatkumaan. Olemme myös valmistautuneet siihen, että sähköt katkaistaan, Paananen sanoo tiedotteessa.

–  Ammoniakkiin liittyvät riskit ovat tiedossa ja hoidossa. Toivoisin kuitenkin, että myös ulkoministeriö kantaisi vastuunsa. Hallin tulevaisuudesta neuvotellaan paraikaa, eikä ole kenenkään etu, että se jää ilman lämpöä ja sähköä.

Paananen huomauttaa, että yhtiölle velkaa olevat tahot tai vuokralaiset, kuten Jääkiekkoliitto, voisivat maksaa laskun, jos ne hakevat ulkoministeriötä luvan.

Helsingin pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle, että kiinteistön omistajan kuuluu selvittää tilanne yhdessä sähköyhtiö Helenin kanssa. Kiinteistön omistaja ei ole toistaiseksi keskustellut asiasta pelastuslaitoksen kanssa.

STT ei tavoittanut perjantaina iltapäivällä Heleniä kommentoimaan asiaa.

Hallin tulevaisuus auki

Helsingin areenaa hallinnoivan Helsinki Halli Oy:n äänienemmistön omistaa Arena Events -yhtiö, jossa määräysvaltaa käyttävät venäläisoligarkit Gennadi Timtshenko, Arkadi ja BorisRotenberg sekä jälkimmäisen poika Roman Rotenberg. Roman Rotenbergiä lukuun ottamatta he ovat kaikki EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä.

Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi Helsingin areena on ollut yli kaksi vuotta käytännössä tyhjillään.

Omistajat ovat neuvotelleet hallin myymisestä, ja STT:n tietojen mukaan myös sen mahdollinen vuokraaminen jääkiekkolegenda Teemu Selänteelle on ollut pöydällä.

Viime joulukuussa EU uusi jo aiemmin pakotesäädöksissä olleen poikkeuslupamahdollisuuden, jonka perusteella pakotelistattujen oli mahdollista myydä EU:ssa omistamansa yhtiön osakkeet puolen vuoden kuluessa. Määräaika päättyi kesäkuun lopussa.

Vaikka määräaika umpeutui, Paananen sanoi sen jälkeen STT:lle, että myyjät pitävät osakekauppoja edelleen mahdollisina.

Arena Events -yhtiön lisäksi Helsinki Hallilla on yli 500 pienosakasta. Niiden joukkoon kuuluu esimerkiksi Suomen Jääkiekkoliitto sekä suuri joukko suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Helsinki Hallin pienosakkaita ovat myös Sanoma ja Sanoma Trade. Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.

Lue myös:

    Uusimmat