Stubb: Suomen kädenjälki näkyy Naton uudessa julkilausumassa

Naton keskiviikkona Yhdysvaltain Washingtonissa julkistamassa jäsenmaiden yhteisessä julkilausumassa näkyy hyvin Suomen kädenjälki, kertoi Naton huippukokoukseen osallistuva presidentti Alexander Stubb.

– Suomi voi olla hyvin tyytyväinen ensimmäisen päivän lopputulokseen ja myös julkilausumaan, joka on hyvin tasapainoinen ja jossa näkyy mielestäni hyvin Suomen kädenjälki, Suomen saavuttamat tavoitteet sekä Naton yhtenäisyys, Stubb kertoi suomalaistoimittajille Washingtonissa kokouspäivän päätteeksi.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Stubbin ja puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa puhuneen ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomen vaikutus näkyy erityisesti julkilausuman hybridiuhkia koskevassa osiossa, jossa mainitaan myös välineellistetty maahanmuutto.

"Venäjän uhka kohdistuu kaikkiin"

Valtosen mukaan Itämeren alueen maat ovat pyrkineet Natossa tuomaan esiin Venäjän hybridivaikuttamisen uhkaa. Alueen maat kokoontuivat viime kuussa Porvooseen ulkoministerien kokoukseen, jossa käsiteltiin samaa aihetta.

– Puhutaan informaatiovaikuttamisesta, vaaleihin vaikuttamisesta, kriittiseen infrastruktuuriin vaikuttamisesta ja välineellistetystä maahanmuutosta.

Naton puitteissa myös Suomi pystyy Valtosen mukaan entistä paremmin vastaamaan tällaisiin hyökkäyksiin ja luomaan pelotetta niitä vastaan.

– Mikä tärkeintä, tämä johtaa siihen, että liittokunnassa joka ikinen maa ymmärtää, että me olemme samassa veneessä. Venäjän uhka ei ole mikään teoreettinen uhka. Se kohdistuu meihin kaikkiin tässä ja nyt, Valtonen sanoi.

Julkilausumassa kritisoitiin myös Kiinaa

Julkilausumassa tuomitaan voimakkain äänenpainoin Kiina Venäjän sodan mahdollistajana. Lausumassa todetaan myös, etteivät Nato-maat koskaan tunnusta Ukrainalta miehitettyjä alueita osaksi Venäjää.

– Me tietysti allekirjoitamme lausumat sellaisenaan ja olemme olleet niitä valmistelemassa, erityisesti sitä lausuntoa, joka koskee Venäjää, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stubbin mukaan Natolle Venäjä on yhä turvallisuusuhka numero yksi.

Lue myös:

    Uusimmat