Stubb Orbánin Moskovan-matkasta: "Sopimatonta"

Mitä mieltä presidentti Stubb on Viktor Orbánin matkasta Moskovaan? 0:32
Tätä mieltä presidentti Stubb on Viktor Orbánin matkasta Moskovaan.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kommentoi medialle DCA-sopimusta, Naton Washingtonissa järjestettävää huippukokousta sekä Unkarin pääministeri Viktor Orbánin yllättävää Moskovan matkaa.

Orbánin Moskovan-matka

Presidentti Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin vierailua Venäjälle.

– EU-puheenjohtajamaan pääministeri Viktor Orbán on todellakin matkustanut ensin Kiovaan ja sitten Moskovaan.

Orbánin kerrottiin torstaina suuntaavan Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia suoraan Kiovasta tavattuun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

– Henkilökohtaisesti en pidä hänen toimintaansa sopivana, mutta pitää muistaa että hän ei missään muodossa edusta Euroopan unionia, vaan hän edustaa siellä itseään. Tämän tyyppinen toiminta tilanteessa, jossa Ukraina ei todellakaan halunnut, että Orbán matkustaisi Moskovaan, niin on minun mielestäni sopimatonta.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi asiaa heti torstaina viestipalvelu X:ssä sanomalla, ettei Unkarilla ole valtuuksia neuvotella Venäjän kanssa koko EU:n puolesta. 

Naton huippukokous

Huippukokouksen osalta Stubb avasi tarkemmin kokouksen aiheita. Erityisesti tapetilla tulee olemaan edelleen Ukrainan sota ja Ukrainan toivottu Nato-jäsenyys. Myös Suomen saavutuksen viimeisen hieman reilun vuoden Nato-jäsenyyden aikana olivat vahvasti esillä.

– Suomi saa paikkansa Norfolkin komentajarakenteessa yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa, me tulemme saamaan niin sanotun maakomponentin eli MCLCC:n ja eteenpäintyönnettävät joukot yhdeksäs sellainen Natossa, eli FLF:n.

– Voimme hyvinkin tyytyväisenä katsoa sitä työtä, mitä viranomaiset ovat näiden eteen tehneet.

Stubb matkaa Washingtoniin Naton huippukokoukseen 7:48
Stubb matkaa Washingtoniin Naton huippukokoukseen.

Presidentti Stubbin johtamassa delegaatiossa huippukokoukseen osallistuvat myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Lisäksi Stubb kiitti erityisesti ulkoministeriä ja puolustusministeriä valmisteluiden eteen tehdystä työstä.

Stubb myös muistutti, että Suomi on päässyt Naton kahden prosentin puolustusmenojen tavoitteeseen ensimmäisen vuotensa aikana.

Naton EU-kumppanuus sekä Aasian ja Tyynenmeren maiden kumppanuudet ovat tapetilla, sillä niiden strateginen merkitys kasvaa Stubbin mukaan jatkuvasti.

Lisäksi Stubb kertoo, että hänellä on huippukokouksen aikana kahdenväliset tapaamiset ainakin Japanin, Etelä-Korean ja Australian pääministerien kanssa.

Huippukokous järjestetään 9.–11. heinäkuuta Washington D.C:ssä, Yhdysvalloissa.

Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava vahva tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa.

Onko Suomi sodassa?

Tilaisuudessa Stubbilta myös kysyttiin, onko Suomi sodassa Venäjän kanssa. Aiemmin viikolla otsikoihin nousi kansanedustajan ja entisen Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Pekka Toverin (kok.) ulostulo, jossa Toveri totesi Suomen olevan jo sodassa Venäjän kanssa. 

– Yksiselitteisesti ei ole. Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty, se hämärtyy ja siihen Venäjä pyrkii. 

Venäjä käy Stubbin mukaan sotaa kahdella mantereella: Ukrainassa fyysisesti sekä hybridisotaa.

– Yksiselitteisesti haluan todeta, että Suomi ei ole sodassa, Stubb lisäsi vielä lopuksi.

Onko Suomi sodassa Venäjän kanssa? Näin Stubb vastaa 1:07
Onko Suomi sodassa Venäjän kanssa? Näin Stubb vastaa.

DCA-sopimuksen hyväksyminen saa kiitosta

Eduskunta hyväksyi aiemmin kuluneella viikolla Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen ilman äänestystä.

Stubb kiittikin tiedotustilaisuuden alussa heti DCA-sopimuksen eteen tehdystä työstä.

– Se mahdollistaa meidän puolustamisen yhdessä Yhdysvaltojen kanssa. Kaiken lähtökohtana on, että se täydentää meidän Nato-jäsenyyttä ja vahvistaa puolustuskykyä.

Hän myös lisäsi, että sopimus sitoo Suomen pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat