Stubb: Suomi antaa panoksensa rauhansuunnitelmaan, yhteistyö USA:n kanssa jatkuu

LK 2.3.2025 Presidentti Alexander Stubb Lontoossa Ukrainan tukikokouksessa.
Presidentti Alexander Stubb Lontoossa Ukrainan tukikokouksessa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 02.03.2025 21:02(Päivitetty 02.03.2025 21:42)

MTV UUTISET – STT

Lontoon Ukraina-huippukokoukseen osallistunut presidentti Alexander Stubb sanoo, että kokouksessa otettiin askeleita oikeaan suuntaan. 

Alexander Stubbin mukaan kokouksen paras anti oli, että nyt Ukraina, Ranska ja Britannia alkavat rakentaa rauhansuunnitelmaa yhdessä. Mukaan tukemaan tulee muitakin valtioita.

– Sen verran voin sanoa, että ainakin Suomi ja Norja tulevat antamaan oman panoksensa tähän, Stubb kertoi puhelimitse STT:lle sunnuntaina kokouksen jälkeen.

Stubbin mukaan Suomen rooli johtuu siitä, että Suomi on jo aiemmin esittänyt etenemiseen kolmivaiheista menettelyä.

Stubb sanoo, että diplomatiassa on tärkeää, ettei kaikista toimenpiteistä rauhan edistämiseksi kerrota heti.

– Kyllä niistä varmaankin lähipäivinä tulee enemmän informaatiota, hän ennakoi.

Stubb osallistui Britannian pääministerin Keir Starmerin isännöimään Ukrainaa käsittelevään huippukokoukseen Lontoossa sunnuntaina. 

Mukana olivat muiden muassa Ukraina, Ranska, Saksa, Puola, Turkki ja Kanada sekä EU-johtajia.

LK 2.3.2025 Presidentti Alexander Stubb Lontoossa Ukrainan tukikokouksessa. (1)Presidentti Alexander Stubb ja Britannian pääministeri Keir Starmer Lontoossa.AFP / Lehtikuva

Yhteistyö USA:n kanssa jatkuu

Stubb kertoi, että Lontoossa käytiin noin kahden ja puolen tunnin keskustelu siitä, miten edistetään eurooppalaista ja ukrainalaista rauhansuunnitelmaa.

– Kaikkien tavoitteena on oikeudenmukainen rauha Ukrainan näkökulmasta, ja se edellyttää sitä, että Ukraina on mahdollisimman vahvassa asemassa, kun rauhanneuvottelut alkavat.

– Hetki on omalla tavallaan historiallinen. Vähän samalla tavalla kuin kylmän sodan päätyttyä vuosina 1989–1991. Ainoa ero – ja suuri ero – oli se, että silloin oli valoa tunnelin päässä, eli mentiin kohti liberaalia demokratiaa, sosiaalista markkinataloutta ja globalisaatiota. Nyt suunta on toiseen, Stubb totesi puhelintiedotustilaisuudessa toimittajille.

Etenkin Euroopassa on pelätty, että presidentti Donald Trumpin rauhanprosessissa Yhdysvallat neuvottelee Venäjän kanssa Ukrainan ja Euroopan päiden yli.

Stubb korostaa, että myös läheinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa jatkuu.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että on tärkeää myös, että jatkamme läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa perjantain tapahtumista riippumatta tai ehkä juuri niistä johtuen.

Perjantaina Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaaminen Valkoisessa talossa ryöstäytyi ilmiriidaksi. Stubb on kuvaillut tapaamista diplomaattiseksi epäonnistumiseksi.

4:03imgKatso myös: Ukrainan rauhansuunnitelmaa työstettiin Lontoon huippukokouksessa, MTV Uutiset oli paikalla.

Ukrainan asemaa vahvistettava

Ennen kuin varsinaiset rauhanneuvottelut voisivat alkaa, täytyy Stubbin mukaan vahvistaa Ukrainan asemaa ja toisaalta painostaa Venäjää.

– Lisää sanktioita ja jäädytettyjen varojen käyttöä, Stubb listaa.

Tämän lisäksi tulee laatia turvallisuusjärjestelyt Ukrainalle. Stubb korostaa, ettei kyse ole turvatakuista vaan -järjestelyistä.

– Turvallisuusjärjestelyt, joissa päävastuu on Ukrainalla, jota Eurooppa tukee, ja Yhdysvallat toimii perälautana.

Vasta tämän jälkeen olisi mahdollista aloittaa tulitauko ja sen myötä varsinaiset rauhanneuvottelut.

Aikataulua on tässä vaiheessa vaikea hahmotella.

– Jos pääsiäiseen mennessä olisi jokin sellainen suunnitelma, joka mahdollistaisi sen toisen vaiheen, että tulitauko voidaan aloittaa, niin se olisi jo hyvä.

Juttua täydennetty 2.3.2025 kello 21.39.

Lue myös: Von der Leyen: Ukraina muutettava teräspiikkisiaksi, Britannialta miljardituki ohjuksiin

Tuoreimmat aiheesta

Alexander Stubb