Säteilyturvakeskus aikoo pyytää Teollisuuden Voimalta lisäselvityksiä Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevasta ydinvoimalasta.
Syynä on, että Olkiluodon voimalaa rakennuttavan ranskalaisen Arevan samanlaisesta ydinreaktorista on löytynyt vakavia vikoja Ranskassa.
Ranskassa havaittiin, että Flamanvilleen rakennettavan EPR-reaktorin painesäiliössä käytetyssä teräksessä on poikkeamia, jotka voivat heikentää teräksen vahvuutta.
Stuk ja TVO korostavat, että Flamanvillen ja Olkiluoto 3:n reaktoreissa on kuitenkin ratkaiseva ero: Olkiluodon paineastian on valmistanut japanilainen yritys, ei Areva.
-Kyseessä on lähinnä varmistuksen varmistus. Meillä ei ole mitään tietoa siitä, että Olkiluodossa olisi ongelmia saman asian kanssa, sanoo Stukin apulaisjohtaja Tapani Virolainen STT:lle.
Virolaisen mukaan Stuk myös valvoi painesäiliön materiaalin valmistusta vuosina 2004-2005.
-Meillä on kuitenkin tapana reagoida näin, kun jossain muualla tapahtuu tällaista. Silloin varmistamme, mikä tilanne meidän laitoksillamme on.
Samaa sanoo TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa.
-Meidän kannaltamme tässä ei ole mitään dramatiikkaa. Meidän reaktorimme on tehty Japanissa ja sillä on aivan eri valmistaja, Tuohimaa korostaa.
Ranskan voimalakin vuosia myöhässä
Painesäiliössä säilytetään reaktorin ydinpolttoaine.
-Voi sanoa, että se on koko laitoksen tärkein komponentti, Virolainen sanoo.
Ranskan ydinvalvontaviranomaisen ASN:n mukaan Areva on toimittanut mahdollisesti viallisia paineastioita yhteensä neljään reaktoriin, joista kaksi sijaitsee Kiinassa ja kaksi Britanniassa. Lisäksi samalla valmistustavalla on aiottu toimittaa painesäiliö myös Yhdysvaltoissa Marylandin osavaltioon kaavailtuun ydinlaitokseen.
ASN jatkaa selvityksiä Flamanvillen voimalassa. Lopullisen arvion painesäiliön turvallisuudesta odotetaan valmistuvan lokakuussa.
-Jos arvio on kielteinen, energiayhtiö EDF joutuu joko lopettamaan voimalaprojektin tai sitten rakentamaan painesäiliön tilalle uuden. Se olisi hyvin kallista ja aikaavievää, sanoi ASN:n johtaja Pierre-Franck Chevet ranskalaiselle Le Parisien -lehdelle.
Kuten Olkiluodon, myös Flamanvillen voimalan valmistuminen on jo vuosia myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.
Stukin selvityspyynnöstä kertoi ensin Helsingin Sanomat.