Sudanin väliaikaishallinnon johtaja astuu sivuun – oli vallassa vain päivän

1:05img
Mielenosoittajat riemuitsivat, kun Omar al-Bashir syrjäytettiin
Julkaistu 12.04.2019 23:21

MTV UUTISET - STT

Sudanin väliaikaishallinnon johtaja Awad Ibnouf on kertonut astuvansa syrjään. Puolustusministerin pestistä väliaikaishallinnon johtajaksi noussut kenraali Ibnouf ehti olla vallassa vain päivän ajan. Hänet nimitettiin johtoon torstaina, kun armeija syrjäytti pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin.

Vallanvaihdos tuli kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Armeija on sanonut ottavansa maassa vallan kahdeksi vuodeksi.

Tehtävästään eronnut Ibnouf ilmoitti valinneensa seuraajakseen kenraali Abdel Fattah al-Burhan Abdulrahmanin.

– Luotan hänen kokemukseensa ja soveltuvuuteensa viemään tämän laivan turvallisesti rantaan, Ibnouf sanoi puheessaan kansalle.

Mielenosoittajat eivät ole olleet tyytyväisiä torstaina tapahtuneeseen vallanvaihdokseen. Heidän mukaansa vallankaappaus oli nykyisten vallanpitäjien suunnittelema. Kymmenettuhannet ihmiset ovat jatkaneet mielenosoituksia armeijan päämajan edessä ja vaatineet siviilihallintoa.

Tieto Ibnoufin erosta sai monet mielenosoittajat juhlimaan Khartumin kaduilla.

Mielenosoituksista ei ole selvitty ilman kuolonuhreja. Sudanin poliisin edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kahden päivän aikana Khartumissa on kuollut tulituksessa 16 ihmistä ja haavoittunut 20.

Sotilashallinto: Emme puutu tulevan siviilihallituksen kokoonpanoon

Hieman ennen Ibnoufin eroilmoitusta väliaikaishallinnon johtajiin kuuluva kenraaliluutnantti Omar Zain al-Abdin tapasi arabimaiden ja Afrikan maiden diplomaatteja. Hän vakuutti, että kyseessä ei ole sotilasvallankaappaus, vaan armeija on kansan puolella. Abdin kertoi armeijan ryhtyvän vuoropuheluun poliittisten puolueiden kanssa.

– Tänne tulee siviilihallitus, emmekä puutu sen kokoonpanoon, Abdin sanoi.

Abdin myös vetosi ulkomaisiin diplomaatteihin ja pyysi taloudellista tukea, sillä Sudanissa on puutetta sekä ruuasta että polttoaineesta.

Syrjäytetty presidentti Bashir on tällä hetkellä tutkintavankeudessa. Väliaikaishallinto on ilmoittanut, ettei se aio luovuttaa Bashiria Kansainväliseen rikostuomioistuimeen vastaamaan kansanmurhaa ja sotarikoksia koskeviin syytteisiin.

Bashir ehti johtaa Sudania vuodesta 1989 asti. Hän nousi tuolloin valtaan vallankaappauksella. Bashirin valtakaudelle lopun alkua oli, kun leivän hinnat maassa kolminkertaistuivat joulukuussa. Se käynnisti protestit, jotka johtivat vallanvaihdokseen. 

13.4. klo 4.45: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Sudan