Oppositio: Sudanissa kuollut noin 100 ihmistä sotilasjuntan vastaisissa mielenosoituksissa – sotilasjohtaja sanoo olevansa valmis neuvotteluihin

1:59img
Ainakin 35 ihmistä kuoli, kun puolisotilaalliset joukot hajottivat mielenosoituksen. Varoitus: Video voi sisältää häiritsevää materiaalia.
Julkaistu 05.06.2019 12:54(Päivitetty 06.06.2019 05:17)

MTV UUTISET – STT

Sudanissa noin sata ihmistä on kuollut viime päivinä sotilasjuntan vastaisissa mielenosoituksissa, kertoo oppositiota lähellä oleva lääkärikomitea. Aiemmin tänään samainen komitea ilmoitti kuolonuhrien määräksi 60.

Komitea päivitti lukumäärää sen jälkeen kun Niilistä löytyi 40 ruumista.

Erikoisjoukot hajottivat maanantaina väkivalloin viikkoja jatkuneen mielenosoituksen armeijan päämajan edustalla Khartumissa. Lääkärikomitean mukaan sotilaskomitean miliisi oli vastuussa verilöylystä.

Mielenosoituksia on järjestetty huhtikuusta lähtien, jolloin presidentti Omar al-Bashir pakotettiin luopumaan vallasta ja siirtymäkauden sotilashallitus otti vallan.

Mielenosoittajien johtohenkilöt torjuivat keskiviikkona juntan neuvottelutarjouksen.

–  Sudanilaiset eivät ole avoimia keskusteluille, kertoi mielenosoituksia johtaneen SPA-järjestön edustaja Amjad Farid.

–  Sudanilaiset eivät suhtaudu avoimesti tähän siirtymäkauden sotahallitukseen, joka tappaa ihmisiä. Ennen minkäänlaisia keskusteluja poliittisista toimenpiteistä, tarvitsemme oikeutta ja vastuunkantoa, Farid kertoi AFP:lle.

Keskiviikkona Sudanin sotilasjohtaja kenraali Abdel Fattah al-Burhan oli kertonut olevansa valmis neuvotteluihin sotilasjunttaa vastustavien mielenosoittajien kanssa. Vain päivää aiemmin hän oli hylännyt kaikki opposition kanssa tehdyt sopimukset.

Armeija kertoo olevansa valmis neuvotteluihin

Aiemmin mielenosoittajat olivat neuvotelleet sotilashallituksen kanssa, ja keskusteluissa oli sovittu kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka päätteeksi järjestettäisiin vaalit.

Maanantain tapahtumien jälkeen sotilashallitus ilmoitti, että vaalit pidetään jo yhdeksän kuukauden kuluttua. Tämän mielenosoittajat hylkäsivät.

Keskiviikkona maan pääkaupungissa myös pidätettiin sudanilainen kapinallisjohtaja. Sudanin vapautusarmeijasta irtautuneen SPLM-N-puolueen ja sotilaallisen järjestön varajohtaja Yasir Arman oli palannut Khartumiin toukokuun lopulla. Arman palasi pääkaupunkiin osallistuakseen keskusteluihin armeijan kanssa.

–  He ottivat hänet tarkentamatta paikkaa [johon he hänet vievät] ja sanoivat olevansa kansallisesta tiedustelu- ja turvallisuus palvelusta, SPLM-N:n edustaja Mubarak Ardol kertoi.

SPLM-N oli taistellut al-Bashirin joukkoja vastaan vuodesta 2011 saakka.

Valtiot vaativat keskustelua

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Sudanin tilanteesta tiistaina. Britannia ja Saksa vaativat osapuolia palaamaan pikaisesti neuvottelupöytään.

–  Laillisuus ei voi tulla aseenpiipusta, sanoi Saksan YK-lähettiläs Christoph Heusgen.

Heusgen myös tyrmäsi Sudanin sotilashallituksen suunnitelman vaalien järjestämisestä yhdeksässä kuukaudessa. Hänen mukaansa olot maassa eivät ole sellaiset, että maanlaajuiset vaalit voitaisiin järjestää.

YK:n turvallisuusneuvoston yritys tuomita siviilien surmat ja vaatimus armeijan ja mielenosoittajien yhteistyöstä raukesi Kiinan vastustukseen, jota Venäjä tuki.

Myös Punaisen meren erottama naapurivaltio Saudi-Arabia peräänkuulutti keskiviikkona, että Sudanin poliittisten voimien tulisi keskustella keskenään.

Valtion virallinen uutistoimisto Saudi Press Agency kertoi tiedotteessaan, että maan hallinto on seurannut huolestuneena "veljellisen Sudanin tasavallan" tapahtumia.

–  Kuningaskunta vahvistaa dialogin jatkumisen tärkeyden osapuolten kesken Sudanissa, tiedotteessa sanotaan.

Tuoreimmat aiheesta

Sudan