Nyt käynnissä olevan ja heikosti pitäneen tulitauon on määrä päättyä torstai-iltana.
Sudanin kolmipäiväiseksi tarkoitettuun tulitaukoon aiotaan neuvotella jatkoa. Sudanin asevoimat kertoi myöhään keskiviikkona, että se lähettää edustajansa naapurivaltion Etelä-Sudanin pääkaupunkiin Jubaan keskustelemaan puolisotilaallisten RSF-joukkojen kanssa asiasta.
Sudanin asevoimien ja RSF-joukkojen väliset taistelut alkoivat huhtikuun puolivälissä.
Neuvottelujen tavoitteena on pidentää tulitaukoa 72 tunnilla. Nyt käynnissä olevan ja heikosti pitäneen tulitauon on määrä päättyä torstai-iltana. Aloite uusiin neuvotteluihin tuli itäisen Afrikan maiden yhteisöltä (IGAD).
Tiistaina vuorokauden vaihduttua alkanut tulitauko näytti aluksi pitävän, mutta myöhään tiistaina armeijan joukkojen kerrottiin tehneen ilmaiskuja RSF-joukkoja vastaan maan pääkaupungissa Khartumissa. Tämän jälkeen tulitauko horjui entisestään keskiviikkona.
Silminnäkijät kertoivat ilmaiskuista Niilin itäpuolella sekä RSF-joukkojen ilmatorjunnan tulittaneen armeijan hävittäjiä Khartumin pohjoispuolella. Myös Sobassa Khartumin lähellä käytiin taisteluja. Eteläisessä Khartumissa kerrottiin ammuskelusta lähellä RSF-joukkojen komentajan, kenraali Mohamed Hamdan Dagalon kotia.
2:00
Taisteluiden laajenemista pelätään yhä
Sudanin taistelut alkoivat puolitoista viikkoa sitten, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä Dagalon pitkään jatkuneet erimielisyydet RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.
Pelkoja taistelujen laajenemisesta täysimittaiseksi sisällissodaksi lisäsi keskiviikkona tieto siitä, että lukuisia vuonna 2019 syrjäytetyn Omar al-Bashirin hallinnon johtoon kuuluneita oli päässyt pakenemaan vankilasta. Paenneiden joukossa oli Kansainvälisen rikostuomioistuimen rikoksista ihmisyyttä vastaan etsintäkuuluttama Ahmed Harun, joka toimi hallinnon pahamaineisen vastavakoilun päällikkönä Darfurissa 2000-luvun puolivälissä.
YK:n mukaan Sudanin taisteluissa on kuollut ainakin yli 450 ihmistä ja yli 4 000 on haavoittunut. Todellisten lukujen uskotaan olevan huomattavasti suurempia.
Taisteluiden myötä Sudanista on evakuoitu runsaasti ulkomaalaisia. Ulkoministeriö kertoi keskiviikkona avustaneensa 11 suomalaista pois maasta.
Sen sijaan miljoonat sudanilaiset eivät ole päässeet pakenemaan maasta. He yrittävät selviytyä akuutista vesi-, ruoka-, lääke- ja polttoainepulasta. Lisäksi maassa on sähkö- ja tietoverkkokatkoksia.