YK:n ruokaohjelma WFP ilmoitti jäädyttävänsä toimintansa maassa toistaiseksi sen jälkeen, kun kolme sen työntekijää oli kuollut taisteluissa.
Sudanin armeija ja sitä vastaan taistelevat puolisotilaalliset RSF-joukot ilmoittivat sunnuntaina suostuneensa YK:n pyyntöön humanitaariseen käytävän avaamisesta muutamien tuntien ajaksi.
Osapuolet olivat kuitenkin erimielisiä siitä, pysyisikö käytävä auki kolme vai neljä tuntia. Tämän lisäksi RSF ilmoitti pidättävänsä itselleen oikeuden vastata, jos sen joukkoja vastaan hyökätään.
YK:n ruokaohjelma WFP puolestaan ilmoitti keskeyttävänsä toimintansa maassa toistaiseksi sen jälkeen, kun kolme sen työntekijää oli saanut surmansa lauantaina Kabkabiyassa Pohjois-Darfurissa.
Lue lisää: Sudanissa ainakin 56 ihmistä kuollut ja satoja haavoittuneita, kuolonuhrien joukossa kolme YK:n työntekijää
Ainakin 56 siviiliä on saanut surmansa maan asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välisissä viikonloppuna alkaneissa yhteenotoissa, kertoi sudanilainen lääkäriryhmä. Haavoittuneita on kuutisensataa.
Puolisotilaalliset RSF-joukot ovat väittäneet vallanneensa jo presidentinpalatsin ja maan pääkaupungin Khartumin lentokentän. Sudanin asevoimat on kiistänyt väitteet.
Suomen ulkoministeriö kehotti sunnuntaina Twitterissä Sudanissa olevia suomalaisia edelleen suojautumaan paikalla ja pysyttelemään sisätiloissa. Ulkoministeriön mukaan poistuminen Khartumista ei ole toistaiseksi mahdollista, eivätkä lentokentät ja ilmatila eivät ole käytettävissä.
Arabiliiton oli määrä järjestää sunnuntaina hätäkokous, jossa oli tarkoitus keskustella Sudanin tilanteesta.
Taistelujen aloittajasta epäselvyyttä
RSF:n ja Sudanin asevoimien yhteenotot alkoivat lauantaina, kun asevoimien kerrottiin hyökänneen RSF:n tukikohtaan. Myöhemmin lauantaina asevoimat kertoi tuhonneensa RSF:n tukikohtia ilmaiskuilla.
Molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan väkivaltaisuuksien aloittamisesta.
Jännitteet olivat kiristyneet RSF:n ja asevoimien välillä jo useampia viikkoja. Sudanissa valtaa pitävällä asevoimien komentajalla Abdel Fattah al-Burhanilla on ollut erimielisyyksiä RSF-joukkojen komentajan Mohamed Hamdan Dagalon kanssa suunnitelmista palauttaa maa siviilihallintoon ja sulauttaa RSF osaksi asevoimia.
Sudania kolme vuosikymmentä diktaattorina hallinnut Omar al-Bashir syrjäytettiin vallasta vuonna 2019 mittavien mielenosoitusten jälkeen. Lyhytkestoiseksi jääneen siviilihallinnon jälkeen al-Burhan kaappasi vallan.
RSF perustettiin vuonna 2013. Ryhmä nousi janjaweed-taistelijoiden keskuudesta. Al-Bashirin alaisuudessa aikoinaan toimineet janjaweed-taistelijat olivat surmanneet Darfurin alueella kymmeniätuhansia ihmisiä, ja al-Bashiria itseään on syytetty kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.